loader

Διατροφικές Αλλαγές για Εύκολη Απώλεια Κιλών

Addbanner

Διατροφικές Αλλαγές για Εύκολη Απώλεια Κιλών

Διατροφικές Αλλαγές για Εύκολη Απώλεια Κιλών


1.Κατανάλωση πρωινού.
Λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας αρκετά άτομα  αγνοούν την κατανάλωση πρωινού ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δέν καταναλώνουν ούτε μεσημεριανό με αποτέλεσμα να τρώνε ένα κύριο γεύμα το βράδυ το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε θερμίδες.  Η κατανάλωση πρωινού αυξάνει τον μεταβολισμό λόγω του ότι οι καύσεις ξεκινούν απο το πρωί ενώ προκαλεί μικρότερη κατανάλωση ποσοτήτας φαγητού το μεσημέρι.
 
 2.Προσοχή στους πολλούς συνδυασμούς τροφίμων.
Για ευκολότερη απώλεια κιλών θα πρέπει να μειώσουμε τα πολλά συνοδευτικά με το κύριο μας γεύμα. Οι θερμίδες π.χ σε μια μερίδα όσπρια διπλασιάζονται εάν τα όσπρια σερβίρονται με ψωμί , τόνο και ελιές.  Όσο πιο απλά είναι τα γεύματα μας τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε.
 
 3.Προσοχή στα ροφήματα μας.
Έαν καταναλώνουμε πολλά ροφήματα όπως καφέδες, αναψυκτικά κλπ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις θερμίδες που μας προσφέρουν. Ένα ποτήρι  χυμός έχει διπλάσιες θερμίδες απο ένα μικρό φρούτο ενώ τα αναψυκτικά έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και θα πρέπει να προτιμάμε τις light επιλογές. Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τους καφέδες που καταναλώνουμε.  Ένας καφές όλο  (πλήρες) γάλα με 1 κουταλάκι  ζάχαρη περιέχει  165 θερμίδες ενώ ενας καφές με ½ φλ άπαχο γάλα,  ½ φλ νερό και χωρίς ζάχαρη περιέχει μόνο 45 θερμίδες.
 
 4.Αποφυγή μεγάλων γευμάτων το βράδυ.
Το κύριο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνεται το μεσημέρι και το βράδυ να τρώμε κάτι ελαφρύ ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε τα νυχτερινά σνάκς. Το τελευταίο γεύμα της μέρας θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστο 3 ώρες πρό του ύπνου για να γίνεται καλή χώνεψη.
 
5.Προγραμματισμός Διατροφής
Η έλλειψη διατροφικού προγραμματισμού είναι ένας απο τους  λόγους που προκαλεί την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων.  Εάν γνωρίζουμε απο πρίν τι θα φάμε μπορούμε να καταναλώνουμε ένα γεύμα υγιεινό με λίγες θερμίδες, εάν όμως περιμένουμε να φάμε όταν πεινάσουμε χωρίς να έχουμε σκεφτεί απο πρίν τι θα φάμε συνήθως θα προτιμήσουμε εύκολες λύσεις  π.χ φαγητά απο ταχυφαγία (fast food) που συχνά είναι αυξημένα σε θερμίδες.
 
 6.Αύξηση φυσικής άσκησης
Εάν οργανώσουμε το χρόνο μας και βρούμε κάποια μορφή άσκησης που μας αρέσει και ασκούμαστε συχνά τότε θα δούμε μεγάλες αλλαγές στη μορφολογία του σώματός μας και θα έχουμε ευκολότερη απώλεια κιλών. Πλέον υπάρχουν πολλά είδη φυσικής άσκησης όπως προγράμματα σε γυμναστήρια, πιλάτες, χορός, τραμπολίνο, πολεμικές τέχνες κλπ.
 
7.Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος των τροφίμων.
¨Οπως πολύ καλά γνωρίζουμε τα τηγανητά είναι ότι χειρότερο για την σιλουέτα οπόταν προτιμάμε για κατανάλωση άπαχα κρεατικά, πουλερικά, ψάρι  μαγειρεμένα στη σχάρα ή βραστά όπως επίσης προσέχουμε γενικά την ποσότητα λαδιού που βάζουμε μέσα στα τρόφιμα μάς. 1 κουταλιά λαδιού έχει 120 θερμίδες.
 
 8.Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης.
Αν και τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα επεξεργασμένα αντίστοιχα προϊόντα  οι φυτικές ίνες κρατούν σε καλύτερη ισορροπία την γλυκόζη αίματος και μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού μειώνοντας έτσι την αίσθηση της πείνας.
 
 9.Απομάκρυνση των  διατροφικών πειρασμών.
Αποφεύγουμε να έχουμε σπίτι προιόντα στα οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε π.χ ξηροί καρποί, πατατάκια και σοκολάτες.  Προτιμάμε σνάκ χαμηλά σε θερμίδες όπως γιαουρτάκια και φρούτα.
 
 10.Αλλαγή τρόπου σκέψης.
Η διατροφή και η ψυχολογία σε αρκετές περιπτώσεις είναι αλληλένδετες. Ορισμένα άτομα νιώθουν ότι είναι δέσμιοι του φαγητού και αντί να τρώνε για επιβίωση τρώνε είτε γιατί είναι στεναχωρημένοι, είτε γιατι υποσυνείδητα έχουν μάθει να ζούν με κάποια συγκεκριμένα κιλα και σαμποτάρουν απο μόνοι τους την προσπάθεια τους για απώλεια κιλών.  Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διατροφής θα πρέπει να θεωρείται σαν επιβράβευση και όχι σαν τιμωρία. Επισης αρκετοί αρνούνται να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους γιατί έχουν μάθει να τρώνε με ένα συγκεκριμένο τρόπο π. χ τα τρόφιμα που καταναλώνουν πρέπει να περιέχει πολύ λάδι. ¨Ολα είναι θέμα συνήθειας γιαυτό πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή μας με υγιεινές επιλογές και να είμαστε βέβαιοι οτι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Γιάννης Κερίμης BSc, MSc, RDN (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τηλ. 25339700 www.ikerimis.com
KYD PROFILE: https://www.knowyourdoctor.com.cy/other-practitioners/3183-yiannis-kerimis
Author Avatar

About Author

The KYD medical database helps patients find suitable healthcare services in Cyprus according to their needs and location, while providing the latest news in health and wellness.