
Πρησμένο γόνατο; Τι μου συμβαίνει; Τι πρέπει να κάνω;
Συχνά βιώνουμε άλγος στο γόνατο που μπορεί να συνοδεύεται και από πρήξιμο. Τα αίτια είναι πολλά και μπορεί να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:
Τραυματικά (κατάγματα, ρήξη χιαστού, ρήξη μηνίσκου κλπ)
Παθολογικά (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοπάθειες, ουρική αρθρίτιδα,κλπ)
Από υπέρχρηση
Σηπτικά
Νεοπλάσματα – όγκοι (καλοήθεις και κακοήθεις)
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε άμεσα τον ορθοπαιδικό μας.Ο ιατρός θα πάρει σύντομο ιστορικό και θα εξετάσει ενδελεχώς την περιοχή. Στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να γίνει παρακέντηση, να αφαιρεθεί δηλαδή το περιεχόμενο της άρθρωσης με μια σύριγγα και έτσι να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο αλλά και να αντληθούν σημαντικές πληροφορίες για την υποκείμενη πάθηση. Περαιτέρω μπορεί να σταλεί το περιεχόμενο για βιοψία και να γίνουν αναλύσεις αίματος.
Απαραίτητες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις δηλαδή η απλή ακτινογραφία, ο υπέρηχος, η αξονική τομογραφία, ή το MRI. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εντελώς διαφορετική και γίνεται με βάση το πλάνο που οργανώνει ο θεράπων ιατρός.
Article by: Dr. Antoniou Constantinos M.D, MSc
KYD Profile:https://www.knowyourdoctor.com.cy/dr-antoniou-constantinos