loader

Πόνος στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Addbanner

Πόνος στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Πόνος στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης


Ο πόνος στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης προκαλείται από διάφορες αιτίες μεταξύ άλλων την κληρονομικότητα, την κακή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της ξεκούρασης και τον τραυματισμό. Η πλειοψηφία των ατόμων  εμφανίζει ήπιου ή μέτριου βαθμού συμπτώματα τα οποία θεραπεύονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, είτε αυτή είναι συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας και στις σοβαρότερες μορφές μπορεί να είναι και χειρουργική. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αυχενική μοίρα είναι  η περισσότερο κινητική περιοχή της σπονδυλικής στήλης και ευάλωτη σε αλλοιώσεις και τραμυματισμούς
Τα συμπτώματα ποικίλουν από μια κακουχία στη περιοχή με μικρό περιορισμό του εύρους κίνησης και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν με σημαντικό πόνο και αδυναμία στη κίνηση κυρίως στη κάμψη του αυχένα και να προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Πολλές φορές  λόγω της επαναλαμβανόμενης λανθασμένης στάσης σώματος, συνήθως σε ανθρώπους με καθιστική ζωή,  μπορούμε να παρατηρήσουμε μυϊκούς σπασμούς στους μύες που στηρίζουν τον αυχένα, δημιουργώντας πόνο .
Μερικά από τα συμπτώματα του αυχένα είναι: οι ίλιγγοι, ζαλάδες,  δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκέφαλος και μυϊκοί αυχενικοί πόνοι.
Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος μέσω  κλινικής αξιολόγησης από ειδικούς που συμπεριλαμβάνει νευρολόγο, ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή. Η θεραπευτική αγωγή ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα του ατόμου.
Στην αξιολόγηση εφόσον χρειαστεί  φυσικοθεραπεία από επαγγελματία φυσικοθεραπευτή τότε ακολουθείτε  ένα ατομικό πρόγραμμα για την βελτίωση της μορφολογίας και της λειτουργικότητας.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τεχνικών Manual Therapy, δηλαδή ήπιων και απολύτως ασφαλών χειρισμών ανάταξης της σπονδυλικής στήλης, σε συνδυασμό με τις μεθόδους McKenzie και Mulligan που περιγράφουμε πιο κάτω και θεωρούμε ότι σε συνδυασμό με την χρήση μηχανήματος ενεργής θεραπευτικής κίνησης μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Μέσω αυτού του μηχανήματος επανεκπαιδεύουμε τη λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε μια νέα ανώδυνη και φυσιολογικού εύρους τροχιά κίνησης και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. 
Πιο κάτω σας παραθέτουμε τις ασκήσεις που συστήνονται για την βελτίωση της μορφολογίας και της λειτουργικότητας.
ΓΡAΦΕΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ | Physiolife 

Author Avatar

About Author

The KYD medical database helps patients find suitable healthcare services in Cyprus according to their needs and location, while providing the latest news in health and wellness.