loader

Πόνος στην πλάτη

Addbanner

Πόνος στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Μπορεί να προκληθεί από την κακή στάση του σώματος, ενώ κάθεται ή στέκεται, κάμψη αδέξια, ή άρση λανθασμένα. Δεν είναι γενικά προκαλείται από μια σοβαρή κατάσταση. Μάθετε περισσότερα για τις  αιτίες του πόνου στην πλάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πόνος στην πλάτη, θα βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, αν και μερικοί άνθρωποι βιώνουν μακροχρόνια πόνο ή πόνο που επανέρχεται.
 
Τύποι του πόνου στην πλάτη
Οσφυαλγία είναι πιο συχνή στην οσφυϊκή χώρα ( «οσφυαλγία»), αν και μπορεί να γίνει αισθητό οπουδήποτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης σας, από το λαιμό σας κάτω προς τα ισχία σας. Διαβάστε πληροφορίες σχετικά με  πόνο στον αυχένα και  πόνος στον ώμο , τα οποία καλύπτονται χωριστά.
Μερικές φορές, πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό ή ασθένεια, όπως:

ένα  μεσοσπονδύλιου δίσκου - όταν ένας από τους δίσκους στη σπονδυλική στήλη έχει υποστεί βλάβη και πιέζει στα νεύρα
ισχιαλγία - ερεθισμό ή συμπίεση του ισχιακού νεύρου, η οποία προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που ταξιδεύει κάτω από ένα πόδι
τράνταγμα  τραυματισμού του αυχένα που προκαλείται από μια ξαφνική αντίκτυπο -
παγωμένος ώμος  - φλεγμονή γύρω από τον ώμο που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία
αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα  - μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία όπου η σπονδυλική στήλη συναντά την πύελο

Το υπόλοιπο των εν λόγω πληροφοριών θα επικεντρωθεί σε πόνο στην πλάτη που δεν έχει προφανή αιτία. Οι γιατροί καλούν αυτό το "μη ειδικό πόνο στην πλάτη".
 
Τι να κάνω
Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη πάρει καλύτερα στις δικές τους και δεν μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα γιατρό.
Αν έχετε μόνο είχε πόνο στην πλάτη για λίγες μέρες ή εβδομάδες, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας:

παραμένουν ως ενεργό όσο το δυνατόν και να προσπαθήσει να συνεχίσει με τις καθημερινές σας δραστηριότητες
να λάβει over-the-counter παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη , αν αισθάνεστε ότι πρέπει να
χρησιμοποιούν ζεστό ή κρύο συσκευασίες συμπίεσης - μπορείτε να αγοράσετε αυτά από το τοπικό φαρμακείο σας, ή μια τσάντα των κατεψυγμένων λαχανικών και ένα μπουκάλι ζεστό νερό θα λειτουργήσει εξίσου καλά

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να είναι χαρούμενος ή αισιόδοξοι αν είστε στον πόνο, είναι σημαντικό να παραμείνει θετική, διότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσει γρηγορότερα.
 
Θεραπείες για μακροπρόθεσμη οσφυαλγία
Αν ανησυχείτε για την πλάτη σας ή τον πόνο σας δεν έχει βελτιωθεί από περίπου έξι εβδομάδες, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.
Αυτά περιλαμβάνουν:

ισχυρότερη παυσίπονα
μαθήματα γυμναστικής - όπου θα διδάσκονται ειδικές ασκήσεις για να ενισχύσει τους μυς σας και να βελτιώσετε τη στάση σας
χειροκίνητη θεραπεία, όπως  φυσιοθεραπεία , χειροπρακτική ή οστεοπαθητική
βελονισμός
παροχή συμβουλών, όπως η  γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
υποστήριξη και συμβουλές σε μια κλινική ειδικός πόνου

 
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να δει έναν θεραπευτή για χειροκίνητη θεραπεία ή βελονισμό χωρίς να δει γιατρό τους για πρώτη φορά. Αν θέλετε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει συνήθως να πληρώσουν για ιδιωτική θεραπεία, η οποία είναι πιθανό να κοστίσει περίπου €30-50 για κάθε ραντεβού.
Νωτιαίο χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως συνιστάται μόνο όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
 
Πρόληψη πόνο στην πλάτη
Πώς κάθεστε, περίπτερο, ψέμα και ανελκυστήρα όλα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της πλάτης σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την τοποθέτηση πάρα πολλή πίεση στην πλάτη σας και βεβαιωθείτε ότι είναι ισχυρή και εύπλαστο. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι , είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την πρόληψη πόνου στην πλάτη.
Δραστηριότητες όπως γιόγκα ή πιλάτες μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία σας και να ενισχύσει τους μύες της πλάτης.
Δείτε τον πίσω οδηγό πόνο για συμβουλές σχετικά με το πώς να καθίσει, να σταθεί και να άρει σωστά για να αποφευχθεί η οσφυαλγία, ή να διαβάσετε περισσότερα για την πρόληψη του πόνου πίσω .
 
Σημάδια ενός σοβαρού προβλήματος
Θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε πόνο στην πλάτη και:

μια υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
ανεξήγητη απώλεια βάρους
πρήξιμο ή παραμόρφωση στην πλάτη σας
είναι σταθερή και δεν διευκολύνει μετά ξαπλωμένη
πόνος στο στήθος σας
μια απώλεια της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ελέγχου
μια ανικανότητα στην ούρηση
μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά όργανα, τους γλουτούς σας ή τον πρωκτό
είναι χειρότερα τη νύχτα
ξεκίνησε μετά από ένα ατύχημα, όπως μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα

 
Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό και θα πρέπει να αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατό.
 
Αιτίες του πόνου στην πλάτη
 
Η πλάτη σας είναι μια σύνθετη δομή που αποτελείται από οστά, μύες, νεύρα και τις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να εντοπίσει την ακριβή αιτία του πόνου.
Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη που δεν προκαλείται από σοβαρή βλάβη ή ασθένεια, αλλά από ανήλικο διαστρέμματα, στελέχη ή τραυματισμούς, ή ένα τσιμπημένο ή ερεθισμένο νεύρο.
Αυτοί οι τύποι του πόνου στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από τις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι ή στην εργασία, ή μπορούν να αναπτύξουν σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Πιθανές αιτίες του πόνου στην πλάτη περιλαμβάνουν:

κάμψη αδέξια ή για μεγάλες χρονικές περιόδους
ανύψωση, μεταφορά, πιέζει ή τράβηγμα βαριά αντικείμενα
καμπουριάζετε σε καρέκλες
συστροφή αδέξια
υπερέκταση
οδήγηση ή κάθεται σε ένα καμπούρα θέση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να λάβει ένα διάλειμμα
υπερβολική χρήση των μυών - για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αθλητικών ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις ( επαναλαμβανόμενο τραυματισμό στέλεχος )

Πόνος στην πλάτη μερικές φορές αναπτύσσεται ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξυπνήσετε ένα πρωί με τον πόνο στην πλάτη και δεν έχουν ιδέα τι το προκάλεσε.
Ποιος είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο;
Ορισμένα πράγματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πόνο στην πλάτη. Αυτά περιλαμβάνουν:

το υπερβολικό βάρος - το πρόσθετο βάρος ασκεί πίεση στην σπονδυλική στήλη? μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΔΜΣ υγιή αριθμομηχανή βάρος για να μάθετε αν χρειαστεί να χάσετε βάρος
κάπνισμα - αυτό μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των ιστών στο πίσω μέρος που προκαλούνται από το κάπνισμα ή το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν τείνουν να έχουν unhealthier τρόπο ζωής από ό, τι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν? Διαβάστε περισσότερα για τη διακοπή του καπνίσματος
είναι έγκυος - το επιπλέον βάρος που μεταφέρουν ένα μωρό μπορεί να θέσει επιπλέον πίεση στην πλάτη? Διαβάστε περισσότερα για οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη
μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που είναι γνωστό ότι εξασθενούν τα οστά - όπως κορτικοστεροειδή
που τόνισε ή κατάθλιψη

 
Ιατρικές καταστάσεις
Σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματά σας μπορεί να προτείνει μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση που προκαλεί πόνο στην πλάτη σας. Για παράδειγμα:

πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας που σχετίζονται με τον πόνο, μούδιασμα και μια αίσθηση μουδιάσματος που ταξιδεύει κάτω από ένα πόδι μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της ισχιαλγίας ή ένα γλίστρησε ή πρόπτωση του δίσκου
πόνος στις αρθρώσεις (συμπεριλαμβανομένου και του πίσω) κατά τη βάδιση και την ακαμψία πρώτο πράγμα το πρωί είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας  - εάν ο πόνος και η δυσκαμψία διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά για να επιλύσει για να ξυπνήσει, ή φαίνεται να ξεκινά όταν σταματήσετε να ξεκουραστούν μετά την άσκηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε το αναφέρω αυτό για να σας GP
πόνος στον ώμο και την ακαμψία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ντύσει, το αυτοκίνητο ή τον ύπνο, μπορεί να είναι ένα σημάδι της παγωμένος ώμος
πόνος στον αυχένα και δυσκαμψία, πονοκεφάλους και πόνο στην πλάτη μετά από ένα ατύχημα μπορεί να είναι συμπτώματα της whiplash

Σπάνια, πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης όπως ένα κάταγμα της σπονδυλικής στήλης, μια μόλυνση της σπονδυλικής στήλης, ή καρκίνο. Αν δείτε τον γιατρό σας με πόνο στην πλάτη, θα ψάξουν για σημάδια από αυτές τις συνθήκες. 
 
Αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη
Θεραπείες για τον πόνο στην πλάτη ποικίλουν ανάλογα με το πόσο καιρό είχατε τον πόνο, το πόσο σοβαρή είναι, και ατομικές ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
Οι διάφορες θεραπείες για τον πόνο στην πλάτη που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια περίληψη των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των θεραπειών για τον πόνο στην πλάτη , που σας επιτρέπει να συγκρίνετε τις επιλογές θεραπείας σας.
 
Βραχυπρόθεσμες πόνο στην πλάτη
Αρχικά, πόνος στην πλάτη είναι συνήθως αντιμετωπίζεται με over-the-counter παυσίπονα και θεραπείες στο σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν μια σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους εντός έξι εβδομάδων.
 
Προχώρα
Θα χρησιμοποιηθεί για να σκεφτεί ότι η ξεκούραση στο κρεβάτι θα σας βοηθήσει να ανακτήσει από μια κακή πλάτη, αλλά είναι τώρα αναγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που παραμένουν ενεργοί είναι πιθανό να ανακάμψει πιο γρήγορα.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αν ο πόνος είναι σοβαρή, αλλά να προσπαθήσουμε να κινηθεί γύρω, το συντομότερο μπορείτε και στοχεύουν να κάνουν λίγο περισσότερο κάθε μέρα.
Δραστηριότητα μπορεί να κυμαίνεται από το περπάτημα γύρω από το σπίτι για να το περπάτημα στα καταστήματα. Θα πρέπει να αποδεχθεί κάποια ενόχληση, αλλά να αποφύγει κάτι που προκαλεί πολύ πόνο.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περιμένετε μέχρι να είναι εντελώς ανώδυνη, πριν την επιστροφή στην εργασία. Πηγαίνοντας πίσω στη δουλειά θα σας βοηθήσει να επιστρέψει σε μια φυσιολογική μοτίβο δραστηριότητας, και μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο.
 
Παυσίπονα
Η παρακεταμόλη  είναι συχνά ένα από τα πρώτα φάρμακα που συνιστώνται για τον πόνο στην πλάτη, αν και μερικοί άνθρωποι βρίσκουν  μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) , όπως η ιβουπροφαίνη , πιο αποτελεσματική. Μια ισχυρότερη παυσίπονο, όπως η κωδεΐνη, είναι επίσης μια επιλογή και μερικές φορές λαμβάνεται παράλληλα με παρακεταμόλη.
Παυσίπονα μπορεί να έχει παρενέργειες, κάποιες μπορεί να είναι εθιστικό και άλλοι μπορεί να μην είναι κατάλληλο, ανάλογα με την υγεία σας και το ιατρικό ιστορικό. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια χρήση των ΜΣΑΦ μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά τα νεφρά εργασία σας.
φαρμακοποιό ή το γιατρό σας θα είναι σε θέση να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το καταλληλότερο είδος της φαρμακευτικής αγωγής για εσάς.
Αν over-the-counter Τα φάρμακα δεν ελέγχουν τον πόνο σας, GP σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει κάτι ισχυρότερο. Μπορούν επίσης να συστήσει μια σύντομη πορεία μυοχαλαρωτικό, όπως η διαζεπάμη, εάν αισθανθείτε μυϊκούς σπασμούς στην πλάτη σας.
 
Ζεστό και κρύο θεραπείες
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η θερμότητα - για παράδειγμα, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό τοποθετείται στην πληγείσα περιοχή βοηθά να απαλύνει τον πόνο.
Κρύο, όπως ένα πακέτο πάγου ή μια τσάντα από κατεψυγμένα λαχανικά, διατίθενται στην επώδυνη περιοχή μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές. Μην τοποθετείτε τον πάγο απευθείας στο δέρμα σας, αν και, όπως θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κρύο έγκαυμα. Τυλίξτε ένα πακέτο πάγου ή την τσάντα των κατεψυγμένων λαχανικών σε ένα πανί πριν από τη θέση στο δέρμα σας.
Μια άλλη επιλογή είναι να εναλλάσσονται μεταξύ θερμού και ψυχρού χρησιμοποιώντας παγοκύστες και ένα μπουκάλι ζεστό νερό. πακέτα ζεστά και κρύα συμπίεση μπορούν να αγοραστούν στα περισσότερα φαρμακεία.
 
Χαλαρώστε και μείνετε θετική
Προσπαθώντας να χαλαρώσετε είναι ένα κρίσιμο μέρος της διευκόλυνση του πόνου, διότι μυϊκή ένταση που προκαλείται από ανησυχείτε για την κατάστασή σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Διαβάστε περισσότερα για τις συμβουλές χαλάρωσης για την ανακούφιση του στρες .
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουν αισιόδοξοι και να αναγνωρίσει ότι ο πόνος σας θα πρέπει να πάρει καλύτερα επειδή οι άνθρωποι που καταφέρνουν να παραμείνουν θετικές, παρά τον πόνο τους τείνουν να ανακάμψει πιο γρήγορα.
 
Αλλάξτε θέση ύπνου σας
Αλλαγή της θέσης ύπνου σας μπορεί να πάρει κάποιο από το στέλεχος από την πλάτη σας και να απαλύνει τον πόνο.
Εάν κοιμάστε στο πλευρό σας, σχεδιάστε τα πόδια σας ελαφρά προς το στήθος σας και βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Εάν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσει τη φυσιολογική καμπύλη του κάτω πλάτη σας.
 
Άσκηση και τον τρόπο ζωής
Προσπαθήστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του πόνου στην πλάτη σας για να αποτρέψει περαιτέρω επεισόδια. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, η κακή στάση του σώματος και το άγχος. Η τακτική άσκηση και να είναι ενεργός σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει να κρατήσει την πλάτη σας ισχυρά και υγιή. Δραστηριότητες, όπως το περπάτημα , το κολύμπι και η γιόγκα είναι δημοφιλείς επιλογές. Το σημαντικό πράγμα είναι να επιλέξετε μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορείτε να επωφεληθείτε από, χωρίς να αισθάνεται πόνο.
 
Συμβουλευτική
Αν οι θεραπείες που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι αποτελεσματική, μπορεί να σας προσφερθεί ψυχολογική θεραπεία για να σας βοηθήσει να ασχοληθεί με την κατάστασή σας.
 
 
Ενώ ο πόνος στην πλάτη σας είναι πολύ πραγματική, πώς σκέφτονται και αισθάνονται για την κατάστασή σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο στην πλάτη σας καλύτερα, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε για την κατάστασή σας. [Πηγή]
Author Avatar

About Author

The KYD medical database helps patients find suitable healthcare services in Cyprus according to their needs and location, while providing the latest news in health and wellness.