loader

Στοματική υγεία για όμορφα και υγιή παιδικά χαμόγελα!

Addbanner

Στοματική υγεία για όμορφα και υγιή παιδικά χαμόγελα!

Στοματική υγεία για όμορφα και υγιή παιδικά χαμόγελα!


Αρθρο του Δρ. Γίωργου Βασιλείου | Bright Smile Dental Center
Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες κάθε γονέα, καθώς απ’ αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο η γενική υγεία όσο και η ανάπτυξη της ομιλίας. Απαραίτητος ‘σύμμαχος’ στην προσπάθεια αυτή είναι ο παιδοδοντίατρος.
Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος του και ποια σημεία ελέγχει;
Το καλοκαίρι με τις διατροφικές του… ατασθαλίες είναι ήδη μακρινό παρελθόν και οι γονείς πρέπει να σκέφτονται και να φροντίζουν πιο συστηματικά και τη στοματική υγεία των παιδιών τους. Με τον όρο στοματική υγεία εννοούμε παιδικά δόντια και ούλα χωρίς τερηδόνα ή ουλίτιδα.
 
Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδικά δόντια πρέπει να τα φροντίζουν γιατί:

Με αυτά το παιδί τρώει για περίπου 10 χρόνια.
Δεν πέφτουν όλα τα παιδικά δόντια στα 6 χρόνια της ζωής του παιδιού, τότε μόνον αρχίζουν να αλλάζουν τα μπροστινά παιδικά δόντια.
Τα τελευταία πέφτουν στα 10-12 χρόνια του.
Βοηθούν το παιδί στο να αναπτυχθεί σωστά η ομιλία του.
Διατηρούν τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των μόνιμων δοντιών

Τα υγιή παιδικά δόντια -χωρίς αποστήματα και πόνους- συντελούν στη διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού.
Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη για ενημέρωση των γονιών όσον αφορά στη σωστή εφαρμογή στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση στα παιδιά τους.
Στην ενημέρωσή τους αυτή, εκτός του παιδίατρου, ο οποίος θα συστήσει βούρτσισμα από το πρώτο κιόλας δοντάκι του παιδιού, πρωταρχικό ρόλο έχει ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος.
 
Η πρώτη επίσκεψη
Τον οδοντίατρο σκόπιμο είναι να επισκεφθούν τα παιδιά από την ηλικία των 2-3 χρόνων, όταν περίπου ολοκληρώνουν τη νεογιλή τους οδοντοφυΐα. Η επίσκεψη αυτή στον οδοντίατρο γίνεται κάθε έξι μήνες για προληπτικούς λόγους και όχι μόνο όταν πονάει κάποιο δόντι, γιατί τότε το παιδί είναι ήδη φορτισμένο αρνητικά και είναι δύσκολο να συνεργαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται παιδικό τραύμα.
 
Πλέον, στις μέρες μας, είναι πολλά και πολύ αποτελεσματικά τα όπλα που κατέχουμε στη φαρέτρα της πρόληψης, με τα οποία οι νέες γενιές μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή στοματική υγεία.
 
Έτσι, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο συνίσταται στην εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και για το πώς αυτές θα εφαρμόζονται απλά, ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητάς του.
 
Εκτός, όμως, της εκπαίδευσης για τη σωστή στοματική φροντίδα, από τον οδοντίατρο εφαρμόζεται στο παιδί εξατομικευμένο προληπτικό πρόγραμμα κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Στην εποχή μας πλέον έχουμε πλήθος τεχνικών, αλλά και εξειδικευμένων οδοντιατρικών προϊόντων, με τα οποία προλαμβάνεται η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων στα παιδιά.
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πέτρα των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και αυτά χρειάζονται καθαρισμό. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της αιμορραγίας των ούλων (ουλίτιδας) στα παιδιά, είτε γιατί οι γονείς δεν τους τα βουρτσίζουν είτε γιατί τα ίδια δεν έχουν αναπτύξει την επιδεξιότητα που απαιτείται ώστε να αφαιρούν ικανοποιητικά τα υπολείμματα των τροφών, με αποτέλεσμα τα ούλα τους να αιμορραγούν, τα ίδια να πονάνε και να δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.
 
Απαραίτητη επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου, γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξέλιξη ακόμα και στις αρχικές τερηδόνες, πριν αυτές προχωρήσουν σε δημιουργία κοιλότητας
.
Οι προληπτικές επικαλύψεις (sealants) επίσης, που τοποθετούνται εφάπαξ στα πίσω δόντια των παιδιών, στους τραπεζίτες, τα προστατεύουν κατά 99% από την τερηδόνα!
 
Παράλληλα, στις επισκέψεις αυτές, ελέγχεται η διάπλαση των γνάθων του παιδιού, η ύπαρξη ικανού χώρου για τη διαδοχή των μόνιμων δοντιών, δίνονται συμβουλές για τη διακοπή τυχόν στοματικών συνηθειών ή και εφαρμόζεται προληπτική ορθοδοντική για την επίλυση ή μείωση της βαρύτητας του όποιου ορθοδοντικού προβλήματος
.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, σκόπιμο είναι με την αρχή της σχολικής χρονιάς να προγραμματίζεται και ο οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών προς αποφυγή έκτακτων περιστατικών και δημιουργία δυσάρεστης εμπειρίας στο παιδί λόγω πονόδοντου.
 
Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;
Η τερηδόνα οφείλεται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα δηλαδή στο μείγμα μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών που δημιουργείται όταν δεν βουρτσίζουμε ικανοποιητικά τα δόντια μας. Τα μικρόβια όταν συναντούν μέσα στο στόμα υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο, δηλαδή όχι μόνο γλυκές αλλά και αλμυρές τροφές) πολλαπλασιάζονται. Το προϊόν του μεταβολισμού τους είναι τα οξέα. Τα οξέα μένουν πάνω στα δόντια και διαλύουν το ασβέστιο της επιφάνειας τους και έτσι προκαλούν την εμφάνιση της τερηδόνας.
 
 1. Οδοντόβουρτσα:

προτιμήστε αυτές με τις συνθετικές ίνες και προσέξετε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με την ηλικία.
αφήσετε το παιδί να επιλέξει το σχέδιο και το χρώμα, ώστε να του αρέσει.
παρουσιάστε το βούρτσισμα σαν παιχνίδι για να γίνει πιο αγαπητό.
αντικαταστήστε την κάθε 3 περίπου μήνες.

 
2. Οδοντόκρεμα:

ποσότητα για παιδιά 3 ετών και άνω όσο ένα μπιζέλι
βουρτσίζουμε σχολαστικά 2 με 3 λεπτά περίπου, ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Η κατάποση δεν συνιστάται, αν και οι νέες οδοντόκρεμες δεν δημιουργούν διαταραχές σε περίπτωση που το παιδί την καταπιεί.

 
3. Στοματικό διάλυμα:

χρησιμοποιούμε πάντα μετά το βούρτσισμα. Από 3 ετών χωρίς αλκοόλες και σάκχαρα 1/2 καπάκι, από 6 ετών 1 καπάκι. ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΑΙ.

 
Tips
>Εάν εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, τα μόνιμα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία. Εάν έχουν σπάσει ή φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα κομματάκια ή ολόκληρο το δόντι σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο. Τα παιδικά δόντια δεν επανατοποθετούνται στο στόμα, καλό θα είναι όμως σε κάθε περίπτωση τραυματισμού να επισκεφτείτε τον οδοντιίατρο.
>Τα δόντια καταστρέφονται από μικρόβια! Όχι από πάστα δοντιών, όχι από κληρονομικότητα αλλά μόνο από μικρόβια! Η τερηδόνα είναι ασθένεια, η πιο κοινή ασθένεια των παιδιών μετά το άσθμα!
Author Avatar

About Author

The KYD medical database helps patients find suitable healthcare services in Cyprus according to their needs and location, while providing the latest news in health and wellness.