loader

Αιμορροϊδες τέλος με λέιζερ και υπερήχους και επιστροφή στο σπίτι την ίδια μέρα!

Addbanner

Drop

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 1/3 των Κυπρίων μεταξύ 45 και 65 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αιμορροϊδες. Δυστυχώς το θέμα θεωρείται ακόμα ταμπού και ο ασθενής το παραμελεί επειδή ντρέπεται να πάει στον γιατρό. 

Το μέγεθος των αιμορροϊδων, ο αριθμός και η θέση τους, και η παρουσία αιμορραγίας, θρόμβωσης, ραγάδων καθορίζουν την έκταση των συμπτωμάτων (ενόχλησης, πόνου, δυσφορίας, φαγούρας). Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται παραδοσιακά από 1ο έως 4ο βαθμό με βάση την έκταση της πρόπτωσης. Άλλοι παράγοντες όπως ο βαθμός δυσφορίας, η αιμορραγία, οι συνοδές παθήσεις καθορίζουν την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ασθενή. Θεραπευτικές αγωγές (π.χ., έλαια για μαλακές κενώσεις, τοπικά παρασκευάσματα χωρίς συνταγή, υπόθετα κρυοθεραπείας κλπ), διαιτητικές τροποποιήσεις (π.χ. αυξημένη πρόσληψη ινών και νερού) και αλλαγές συνηθειών (πχ ρηχά λουτρά sitz) αποτελούν τις βασικές αρχές της συντηρητικής θεραπείας

Όταν αυτά αποτυγχάνουν, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο. Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων, η υπέρυθρη φωτοπηξία αποτελούν παλαιότερες τεχνικές που εφαρμόζονταν στη φάση αυτή σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Η εκτομή του κατώτερου ορθού και αναστόμωση με κυκλικό αναστομωτήρα που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 20 χρόνια, παρα τον αρχικό ενθουσιασμό των υποστηρικτών της, δεν μπόρεσε τελικά να εκτοπίσει τις κλασσικές τεχνικές. Η κλασσική (συμβατική) αιμορροϊδεκτομή (αφαίρεση όζων με νυστέρι ή διπολικές λαβίδες κάθε είδους) έχει μέχρι σήμερα καλά αποτελέσματα, αλλά προκαλεί περισσότερο πόνο, είναι εκτεθειμένη σε περισσότερες επιπλοκές και απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο ανάρρωσης σε σχέση με τις ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις. Ως εκ τούτου, σήμερα θα πρέπει να περιορίζεται στις υποτροπιάζουσες ή βαριές και παραμελημένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση θρομβωμένων εξωτερικών αιμορροΐδων, η κλασσική εκτομή αποτελεί σωστή επιλογή και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο εάν πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων δύο έως τριών ημερών από τα συμπτώματα. 

Η πλέον σύγχρονη τεχνική ελάχιστα επεμβατικής αιμορροϊδεκτομής σήμερα είναι η Διαπρωκτική Απαγγείωση Αιμορροϊδων με υπερηχογραφική καθοδήγηση και Λέϊζερ (HAL/RAR και HeLP ή LHP). Ο συνδυασμός του HAL με τη φωτοπηξία λέιζερ σταματά την ίδα μέρα την αιμορραγία καθώς διακόπτει άμεσα την αιμάτωση των όζων, ενώ παράλληλα επαναφέρει τις αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού στη φυσιολογική τους ανατομική θέση (και σταματά η πρόπτωση). Ακριβώς επειδή δεν αφαιρείται κανένας ιστός, εξαλείφεται σχεδόν τελείως ο μετεγχειρητικός πόνος και οι ενοχλήσεις φεύγουν τελείως μετά την πρώτη κένωση. 

Ο κυπριακής καταγωγής χειρουργός Δρ.Σάββας Χειρίδης είχε την τύχη να εκπαιδευτεί στη HAL με τους πρωτοπόρους της τεχνικής στο Γενικό Κρατικό Αθηνών από το 2003, ενώ επέκτεινε την τεχνική σε HAL/RAR και Laser από το 2007 σαν επιμελητής στην Κλινική Ελάχιστα Τραυματικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Αργότερα έλαβε μέρος σε σειρά σεμιναρίων διαπρωκτικής ενδοσκοπικής χειρουργικής με σημαντικότερο σταθμό τη Νίκαια της Γαλλίας. Σήμερα εφαρμόζει τις τεχνικές αυτές στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με άριστα αποτελέσματα και μεγάλη ανταπόκριση από όλες τις πόλεις της Κύπρου. 

Avatar

Dr Savvas Hirides

Author Since:  June 19, 2018