
Όσοι θα ταξιδεύσουμε στην Αγία Πετρούπολη έχουμε υπόψη ότι θα αντιμετωπίσουν φαινόμενα πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα. Έχουμε εφοδιαστεί με θερμαντικά ρούχα, σκούφους, γάντια που είναι η στρατηγική για κάποιο που θα πάει για μια εκδρομή σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Σκεφτήκατε πότε όμως πως επηρεάζεται γενικά η φυσιολογία του ανθρωπινού οργανισμού και ιδικά όταν είσαι υποχρεωμένος να υπερβάλεις εαυτόν κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα;
Καταρχάς, υπάρχουν πολλές φυσιολογικές καταστάσεις η οποίες επηρεάζονται μόνο και μόνο από την απότομη αλλαγή ερμοκρασίας. Παρατηρείται αύξηση στην ποσότητα ούρων και κατ’ επέκταση μείωση μαγνησίου και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, αύξηση μεταβολισμού και παράγωγης γαλακτικού οξέος, αύξηση ρτηριακής πίεσης και σύσπασης των αρτηριών, παράγωγης ελεύθερων ριζών, καρδιακών παλμών, σπατάλης γλυκογόνου των μυών, όπως επίσης υπάρχει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της μεγίστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2 max) κ.α. Ο συνδυασμός των πιο πάνω μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση των οδοσφαιριστών, όπως επίσης και να αυξήσουν τις πιθανότητες υπερκόπωσης και μυϊκών τραυματισμών.
Όπως καταλαμβάνεται είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιο πάνω φυσιολογικές αλλαγές μόνο και μόνο για τις ανάγκες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Μερικές όμως επιβάλλετε για γιστοποίηση της απόδοσης αλλά κυρίως για την προστασία της υγείας του αθλουμένου. Mικρές ποσότητες Γλουταμινης (500 mg) και μεγάλες δώσεις βιταμίνης C (2 x 1000 mg) πριν και μετά από την άσκηση μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά μετά από την άσκηση, μεγάλες δώσεις βιταμίνης C μπορούν να ειτουργήσουν και ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό το οποίο θα μείωση την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με αύξηση της μυϊκής κόπωσης, αύξηση μυϊκών τραυματισμών και υπερπαραγωγής του γαλακτικού οξέως.
Ένα άλλο φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι και η αυξημένη αρτηριακή πίεση κυρίως λόγο σύσπασης των αρτηριών και υπερπαραγωγής αδρεναλίνης που προκαλείτε από το κρύο. Αυτό προκαλείται κυρίως λόγο μειωμένης παράγωγης νιτρικού οξέως το οποίο παράγεται από την χημική αντίδραση που μετατρέπει το αμινο-οξύ Αργυνήνη σε Σιτρουλινη.
Ο οργανισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει την Αργυνήνη για την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών με αποτέλεσμα να μειώνετε αισθητά η ποσότητα στον οργανισμό.
Έτσι με μια μικρή ποσότητα Αργεντινή (6-8 γρ) πριν από τον αγώνα η ακόμα και κατά την διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου μπορούμε να αποφύγουμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό γαλακτικού οξέως το οποίο θα μείωση την μυϊκή κόπωση και κατ’ επέκταση θα αύξηση την αντοχή των ποδοσφαιριστών.
Τελειώνοντας, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά απότομης αλλαγής θερμοκρασίας είναι και το ρίγος.
Το ρίγος είναι μια προσπάθεια των μυών για παραγωγή θερμικής ενεργείας χρησιμοποιώντας αποθέματα γλυκογόνου ακόμα και 6 ορές γρηγορότερα από την κανονική χρήση σε ποιο θερμό κλίμα. Όπως καταλαβαίνεται, αυτό θα επιταχύνει και την σπάταλη λυκογόνου το οποίο θα προκαλέσει γρηγορότερη κόπωση των μυών και φυσικά αύξηση του γαλακτικού οξέως και γενικής κόπωσης. Εκτός από το να διατηρηθούμε σχετικά ζεστοί θα μπορούσαμε να αναπληρώσουμε και τα αποθέματα γλυκογόνου με κάποια απλή μορφή ζαχάρων, όπως φρουκτόζης, κατά την διάρκεια της μέρας του αγώνα.