loader

Ασβεστοποιός Τενοντιτιδα ώμου

Addbanner

no-name

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα πάνω από την ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Αυτή η εναπόθεση εντοπίζεται συνήθως ελαφρώς κεντρικότερα από την κατάφυση του υπερακανθίου και παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι η τοπική ισχαιμία (μειωμένο οξυγόνο) στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή πιθανώς λόγω μηχανικών παραγόντων (σύνδρομο πρόσκρουσης) οδηγεί σε ινοχόνδρινη μεταπλασία και σε εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα παρουσίαζει δύο διαφορετικά στάδια. Το προ ασβεστοποιό στάδιο (της διαμόρφωσης – formative) και το ασβεστοποιό στάδιο (της επαναρρόφησης). Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση των κρυστάλλων από τα κύτταρα ενώ το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από την απορρόφηση των κρυστάλλων μέσω φαγοκυττάρωσης και την αγγειακή διείσδυση που είναι κλινικά και η πιο επώδυνη φάση.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ασβεστοποιό τενοντίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνο κατά τη διάρκεια του κάθε σταδίου, αλλά συμβαίνει πιο συχνά κατά τη φάση της απορρόφησης. Πιστεύεται ότι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ο πόνος συχνότερα κατά τη φάση της απορρόφησης είναι επειδή οι κρύσταλλοι του ασβεστίου βρίσκονται υπό πίεση στο εσωτερικό του τένοντα. Επιπλέον, θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (ενδεχομένως έως και το 75% του πληθυσμού) εμφανίζει εναπόθεση κρυστάλλων στους τένοντες του στροφικού πετάλου χωρίς όμως συμπτωματολογία πόνου.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς είναι ο πόνος. Μερικές φορές ο πόνος οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου και δυσκαμψία. Επιπλέον, οι ασθενείς εμφανίζουν τοπική ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι εναποθέσεις του ασβεστίου.
Ο ακτινολογικός έλγχος με μια απλή προσθιοπίσθια λήψη μπορεί να απεικονίσει την εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου, ενώ άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η Αξονική και η Μαγνητική τομογραφία παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση της επασβέστωσης αλλά δεν είναι απαραίτητες για την διάγνωση.

Στο φυσικοθεραπευτήριο η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για να αυξήσει το εύρος κίνησης και να μειώσει δραστικά τον πόνο ,

·        manual therapy για να βοηθήσει στην επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και την αύξηση του εύρους κίνησης ,

·        trigger point για τη διάταση του μυός ,

·        κινητοποίηση των εκατέρωθεν αρθρώσεων ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης

θεραπευτική μάλαξη για τοπική χαλάρωση.

Η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου επιτυγχάνει τη μείωση της φλεγμονής , την εξάλειψη του πόνου , επαναφέρει την φυσιολογική κίνηση του άνω άκρου με απώτερο σκοπό την λειτουργικότητα του ασθενή και επανένταξη του στην καθημερινότητα.