loader

ΒΙΟΨΙΑ ΔΙΑ ΛΕΠΤΗΣ ΒΕΛΟΝΗΣ (FINE NEEDLE ASPIRATION) ΓΙΑ ΟΖΟΥΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Addbanner

Dr Eleni Orphanidou Vlachou

ΒΙΟΨΙΑ ΔΙΑ ΛΕΠΤΗΣ ΒΕΛΟΝΗΣ ΓΙΑ ΟΖΟΥΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η βιοψία θυρεοειδούς δια λεπτής βελόνης (fine needle aspiration) διενεργείται στο ιατρείο υπερήχων στο Nicosia Medical Centre από τη Δρ. Ελένη Ορφανίδου Βλάχου.

Εάν ανιχνευθεί όζος θυρεοειδούς που πληρεί τα κριτήρια για βιοψία τότε ο κλινικός σας ιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για αυτή τη διαδικασία.

Τα ραντεβού διευθετούνται συνήθως άμεσα εντός της βδομάδας.

Παρακάτω περιγράφεται η διαδικασία και τα πιθανά αποτελέσματα.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες/απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ιατρό στο 22444444 (επιλογή 2) ή με email στο eleni.orphanidou@gmail.com.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΔΙΑ ΛΕΠΤΗΣ ΒΕΛΟΝΗΣ (FNA OR FNAB) ΟΖΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο. Η βιοψία γίνεται με την καθοδήγηση υπερηχογράφου για βεβαίωση ακριβούς τοποθέτησης της βελόνας εντός του όζου.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στην πλάτη σας με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τα πίσω για να επιτευχθεί έκταση του τραχήλου. Μπορεί να τοποθετηθεί και μαξιλάρι κάτω από τις ωμοπλάτες σας για να διασφαλίσουμε την καλύτερη θέση για την βιοψία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να νιώσετε κάποια πίεση από τον ηχοβολέα του υπερήχου και από τη βελόνα.

Θα σας ζητηθεί να μείνετε ακίνητοι και να μην μιλάτε/βήχετε/καταπίνεται την ώρα της δειγματοληψίας.

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΔΙΑ ΛΕΠΤΗΣ ΒΕΛΟΝΗΣ?

Ο τράχηλος καθαρίζεται πρώτα με αντισηπτικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό (σε μορφή κρέμας) ή περιοχικό αναισθητικό (εισάγεται με λεπτή βελόνα).

Χρησιμοποιείται μια λεπτή βελόνα για αναρρόφηση κυττάρων από τον όζο του θυρεοειδούς.

Η βελόνα είναι πιο λεπτή από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως για αιμοληψία.

Ο ιατρός εισάγει τη βελόνα μέσω του δέρματος στον θυρεοειδικό όζο. Μετά τη δειγματοληψία η οποία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, η βελόνα αφαιρείται.

Νέες βελόνες χρησιμοποιούνται για τα επόμενα δείγματα.

Παίρνονται μερικά δείγματα από διαφορετικά σημεία του όζου τοποθετώντας εκ νέου τη βελόνα μέσω του δέρματος, συνήθως 2 φορές (μέχρι 6). Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την πιθανότητα ανεύρεσης καρκινικών κυττάρων στον όζο εάν υπάρχουν.

Εάν υπάρχει υγρό στον όζο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύριγγα για την αναρρόφηση του.

Όταν τελειώσει η βιοψία, εφαρμόζεται λίγη πίεση στον λαιμό.

Όλη η διαδικασία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ?

Τα περισσότερα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε μπορούν να συνεχιστούν κανονικά.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως τα διακόπτουμε παροδικά για να μειώσουμε τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν παίρνετε τέτοια φάρμακα θα συζητήσουμε με τον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα προσωρινής διακοπής τους και θα σας δώσουμε ανάλογες οδηγίες.

Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νηστεία την μέρα της βιοψίας.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας θα χρησιμοποιηθεί τζελ υπερήχων στον λαιμό για λήψη εικόνων. Αυτό το τζελ είναι διαλυτό στο νερό, μπορεί να λερώσει όμως τα ρούχα και κοσμήματα σας. Μπορεί να προτιμάτε να βάλετε άνετα ρούχα ανοιχτά μπροστά και να αφαιρέσετε τα κοσμήματα σας πριν τη βιοψία.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ

Η βιοψία γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα που να επηρεάζουν την συνείδηση ή την αντίληψη.

Μετά τη βιοψία θα σας ζητηθεί να σηκωθείτε αργά για να μην ζαλιστείτε.

Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται αμέσως καλά και μπορούν να φύγουν.

Δεν χρειάζεται να έρθετε με συνοδό, μπορείτε να οδηγήσετε κανονικά μετά τη βιοψία.

Συστήνεται αποφυγή άρσης βαρών και έντονης άσκησης τις επόμενες ώρες.

Μπορεί να έχετε κάποια ενόχληση στον λαιμό μετά τη βιοψία, για την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά αναλγητικά και παγωμένες κομπρέσες.

Μπορεί να υπάρξει μώλωπας επιφανειακά στο δέρμα, ο οποίος υποχωρεί μόνος του σε λίγες μέρες.

Πιο σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μικρό αιμάτωμα εσωτερικά, το οποίο επίσης υποχωρεί μόνο του.

Πολύ σπάνια, μπορεί να δημιουργηθεί σημαντικό αιμάτωμα γύρω από τον θυρεοειδή αδένα, το οποίο  να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάτε άμεσα στο τμήμα πρώτων βοηθειών. Έχουν αναφερθεί ελάχιστα τέτοια περιστατικά στη διεθνή βιβλιογραφία. Η βιοψία θυρεοειδούς δια λεπτής βελόνης είναι μια διαδικασία που διενεργείται συχνά και είναι πολύ ασφαλής.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ?

Το υλικό τοποθετείται με ειδικό τρόπο σε γυάλινα πλακάκια ή/και σε ειδικό υγρό και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ?

Συνήθως έχουμε αποτελέσματα εντός 1 βδομάδας από τη βιοψία, και θα ενημερωθείτε άμεσα για το αποτέλεσμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ?

Τα αποτελέσματα της βιοψίας θυρεοειδούς κατηγοριοποιούνται σε 6 κατηγορίες βάση του Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology.

Τα ποσοστά που δίνονται πιο κάτω είναι ενδεικτικά και μπορεί να διαφέρουν στα διάφορα κέντρα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα κακοήθειας η οποία να μην ανιχνευτεί με αυτή τη μέθοδο. Δίνονται ενδεικτικά ποσοστά πιο κάτω.

  • BETHESDA 1: Μη διαγνωστική. Το «μη διαγνωστική» σημαίνει πως δε μπορεί να βασιστεί διάγνωση λόγω παρουσίας λίγων κυττάρων στο δείγμα (λόγω αυξημένης παρουσίας αίματος, ή παρουσίας κυστικών στοιχείων στον όζο) . Η διαδικασία της παρακέντησης πρέπει να επαναληφθεί.
  • BETHESDA 2: Καλόηθες- μέχρι 70 % των βιοψιών. Η πιθανότητα κακοήθειας σε αυτή την κατηγορία είναι κάτω από 3%. Αυτοί οι όζοι συνήθως μπαίνουν σε παρακολούθηση με υπερηχογράφημα.
  • BETHESDA 3: Aτυπία απροσδιόριστης σημασίας(AUS) ή θυλακιώδης βλάβη απροσδιόριστης σημασίας (FLUS)- αυτή η κατηγορία μπορεί να ονομαστεί και «αδιευκρίνιστη». Αυτά τα δείγματα έχουν κάποια ανησυχητικά στοιχεία και κάποια στοιχεία που μοιάζουν πιο καλοήθη. Η διάγνωση έχει ρίσκο 5-15% για καρκίνο, με κάποιες διαφορές μεταξύ κέντρων. Μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της βιοψίας.
  • BETHESDA 4: Θηλακιώδες νεοπλάσμα ή «υποψία θηλακιώδους νεοπλάσματος». Μπορεί επίσης να ονομαστεί «αδιευκρίνιστη» κατηγορία. Υπάρχει ρίσκο 15-30% για κακοήθεια. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.
  • BETHESDA 5: Υποψία κακοήθειας- εάν έχουμε αυτό το αποτέλεσμα από τη βιοψία, υπάρχει 60-75% πιθανότητα κακοήθειας. Ο κυτταρολόγος βλέπει στοιχεία ανησυχητικά για κακοήθεια αλλά όχι διαγνωστικά. Συνήθως ακολουθεί χειρουργείο.
  • BETHESDA 6: Κακοήθεια (καρκίνος)- 3-7% όλων των βιοψιών. Όταν ανιχνευθεί κακοήθεια σε δείγμα βιοψίας, η πιθανότητα πραγματικής ύπαρξης κακοήθειας είναι 97-99%. Σχεδόν όλοι αυτοί οι όζοι παραπέμπονται για χειρουργείο.
Avatar

Dr Eleni Orphanidou Vlachou

Author Since:  May 14, 2020