loader

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ – ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ – ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Addbanner

Dr Eleni Karafoka-Mavrou

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ)
Ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι βρίσκεται ο «καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας» (Κ.Ο.Σ.) ο οποίος εμποδίζει την ανάποδη (παλίνδρομη) κίνηση τροφής και υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) είναι αυτή η «ανάποδη κίνηση». Μέχρι ενός σημείου ο οισοφάγος αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο, όταν όμως γίνεται συχνά, ξεπερνά τις αντοχές του οισοφάγου και ο ασθενής αρχίζει να έχει συμπτώματα.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (ΓΟΠ)
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αυτά που περιγράφουν οι ασθενείς με τις λέξεις Καούρες, δηλαδή έντονος πόνος πίσω από το στέρνο και Ξινίλες, δηλαδή ξινή γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται με συχνές Φαρυγγίτιδες, ανεξήγητο χρόνιο Βήχα, Βραχνάδα στην φωνή, ή συχνές Λοιμώξεις του Αναπνευστικού από εισρόφηση, που μπορεί να καταλήξουν και σε Άσθμα. Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει Πόνο Στηθάγχης, δηλαδή πόνο που μοιάζει με έμφραγμα. Πολλοί ασθενείς ξυπνάνε απότομα το βράδυ, με ένα αίσθημα ότι Πνίγονται και δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

 

ΑΙΤΙΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (ΓΟΠ) 
Οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της πίεσης μέσα στην κοιλιά π.χ. η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, τα βάρη, ο χρόνιος βήχας κ.λπ. Συχνά η ΓΟΠ οφείλεται σε Διαφραγματοκήλη δηλαδή σε καταστάσεις που τμήμα του στομάχου μπαινοβγαίνει στον θώρακα. Επίσης οι κακές διατροφικές συνήθειες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ΓΟΠ.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (ΓΟΠ)
Η διάγνωση γίνεται απλά με μία Γαστροσκόπηση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την «Πεχαμετρία» (pH μετρία) του οισοφάγου, εξέταση που καταγράφει πόσες φορές την ημέρα και για πόσο χρονικό διάστημα παλινδρομούν υγρά από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

 

Από τι κινδυνεύει ο ασθενής με ΓΟΠ;
Οι ασθενείς που πάσχουν για μεγάλο διάστημα από ΓΟΠ, κινδυνεύουν να κάνουν οισοφαγίτιδα ( 1ου , 2ου, 3ου ή 4ου βαθμού). Η βαριά οισοφαγίτιδα με τον καιρό μπορεί να εξελιχθεί σε μία κατάσταση που λέγεται οισοφάγος Barret, που μπορεί να εξελιχθεί σε Καρκίνο στον Οισοφάγο. Σε χρόνιες περιπτώσεις αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για Καρκίνο του Λάρυγγα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (ΓΟΠ) 
Η πραγματική θεραπεία της ΓΟΠ είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται Θολοπλαστική κατά Nissen. Σε αυτή την επέμβαση το πάνω μέρος του στομάχου, που ονομάζεται θόλος, τυλίγεται γύρω από το κάτω τμήμα του οισοφάγου σαν ένα σωσίβιο, δημιουργώντας μία ζώνη ψηλής πίεσης που πιέζει τον οισοφάγο απέξω. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βαλβίδα εξωτερικής πίεσης, η οποία εμποδίζει την παλινδρόμηση. Η επέμβαση γίνεται πλέον μόνο Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση. Το χειρουργικό Ρομπότ προσφέρει στο χειρουργό πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την απλή λαπαροσκοπική μέθοδο.Η όραση είναι τρισδιάστατη και με πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Ο χειρουργός μπορεί να ράψει και να δέσει κόμπους με μεγάλη ευκολία μέσα στην κοιλιά και δεν υπάρχει αιμορραγία εφόσον και πολύ μικρά αγγεία αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Ο ασθενής μετά από αυτό δεν χρειάζεται μετάγγιση, δεν πονάει, κινητοποιείται πάρα πολύ γρήγορα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο θρομβώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο. Ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο την ημέρα που γίνεται το χειρουργείο.

 

Την επομένη του χειρουργείου γίνεται ένας ακτινολογικός έλεγχος, για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι όπως πρέπει. Την ίδια μέρα (και για μία περίπου εβδομάδα) σιτίζεται με πολτώδεις – υδαρείς τροφές και το απόγευμα μπορεί να πάει σπίτι του. Με την εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (Ρομποτική & Λαπαροσκοπική), η βαρύτητα του χειρουργείου, σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές που γίνονταν με μία μεγάλη τομή, έχει μειωθεί και οι επιπτώσεις στον ασθενή έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι δοκιμασμένη. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει στην κανονική του ζωή χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

 

Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός – Διευθύντρια Β’ Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας “Metropolitan General” στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των:

 

Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
AMERICAN MEDICAL CENTER
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Εξειδίκευση σε θέματα:

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

️ 6932582182 – Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
211 9904340 (8:00 – 16:00) METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

 

Από Κύπρο

️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
️ 22325252 – Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

Avatar

Dr Eleni Karafoka-Mavrou

Author Since:  July 17, 2018