loader

Η σημασία της ακαδημαϊκής βαθμολογίας

Addbanner

images (1)

Το σχολικό μας σύστημα είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που η αξιολόγηση του κάθε μαθητή έχει την μορφή βαθμολογίας. Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης μελετάτε από οικονομολόγους από την δεκαετία του 70. Εκεί που καταλήγουν είναι πως οι βαθμοί είναι ένας τρόπος για τους εργοδότες να έχουν μια κλίμακα αξιολόγησης για τους εργοδοτούμενούς τους. Φυσικά να πούμε πως αυτό το σύστημα έχει περιπλοκότητα καθώς οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως εκτός της βαθμολογίας σημασία έχει και η φήμη ενός μαθητή. Για παράδειγμα αν οι καθηγητές του ή προπονητές του πουν καλά λόγια για τον μαθητή τότε μπορεί να προτιμηθεί έναντι κάποιου άλλου υποψήφιου με καλύτερη βαθμολογία.

 

Αυτή είναι μια θεωρία που αποδεικτικέ μέσο καταναλωτικών συμπεριφορών με βάση κάποια προϊόντα π.χ. αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα με φήμη αξιοπιστίας δεν χρειάζονταν να δώσουν όση εγγύηση έδιναν αυτοκίνητα με χαμηλότερη φήμη αν και η βαθμολογία τους σε τεστ ανθεκτικότητας ήταν η ίδια. Οι μαθητές οι ίδιοι έχουν κάποια έμμεσα και άμεσα πλεονεκτήματα με την απόκτηση καλών βαθμών. Για παράδειγμα μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφίες και θέση σε καλά πανεπιστήμια πράγμα το οποίο τους βοηθά στην μετέπειτα πορεία τους σαν εργαζόμενους. Επίσης οι καλοί βαθμοί άμεσα μπορούν να τους προσφέρουν διασκεδαστικές εμπειρίες καθώς θα μπορούν να ανήκουν σε διάφορους σχολικούς ομίλους διεκδικώντας ταξίδια και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Μια πολύ σημαντική πτυχή των καλών βαθμών για ένα μαθητή είναι το κτίσιμο αυτοπεποίθησης.

 

Αυτή η αυτοπεποίθηση τον ωθεί να συμπεριφέρεται ανάλογα και σε άλλες περιστάσεις. Διαλέγει ‘σωστές’ παρέες και εξωσχολικές δραστηριότητες που είναι υγιές. Επίσης οι καλοί βαθμοί κάνουν τον μαθητή να νιώθει ασφάλεια σε σχέση με το μέλλων του πράγμα που μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα του άγχους του και τον κάνει πιο παραγωγικό. Οι καλοί βαθμοί έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια καλύτερης ποιότητας κοινωνική ζωή. Μαθητές με καλούς βαθμούς έχουν καλύτερες σχέσεις με καθηγητές και συμμαθητές τους. Ο φόβος του μαθητή πολλές φορές να φανεί ‘φυτό’ στους συμμαθητές του μερικές φορές τον αποτρέπει από το να διεκδικεί καλούς βαθμούς. Αυτό είναι ένα θέμα που καλό είναι να συζητηθεί με γονείς και εκπαιδευτικούς και να δοθούν παραδείγματα διάσημων και επιτυχημένων ανθρώπων που ήταν καλοί ακαδημαϊκά.

 

Σαν γονιός όταν ανοικτή συζήτηση γύρω από τους βαθμούς του παιδιού σας προσπαθήστε να αποφύγετε την επίκριση δίνοντας τα αρνητικά των κακών βαθμών. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στα θετικά των καλών βαθμών και πως οι καλοί βαθμοί μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής των παιδιών σας προς το καλύτερο.

Avatar

Theodoros Mesarites

Author Since:  April 24, 2020