
Τι είναι η θλάση δικεφάλου μηριαίου μυός;
Ο δικέφαλος μηριαίος, ο οποίος καλύπτει την οπίσθια επιφάνεια του μηρού μαζί με τον ημιτενοντώδη και ημιμεμβρανώδη, λειτουργεί κυρίως ως καμπτήρας του γόνατος αλλά και ως εκτείνων του ισχίου.
Η θλάση του δικεφάλου μηριαίου μυός, και γενικά των οπίσθιων μηριαίων μυών, είναι από τις πιο συχνές κακώσεις που συμβαίνουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα και περιγράφει τη ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα.
Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:
-Κακή προθέρμανση
-Απότομες εκκινήσεις σε αγώνες δρόμου ταχύτητας
-Μειωμένη ελαστικότητα των μυών από παράλειψη των διατατικών ασκήσεων
-Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση
-Κακός εξοπλισμός
-Άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον
-Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου στον οργανισμό
-Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή
-Τραυματισμοί που οφείλονται στην κακή φυσική κατάσταση και το οξειδωτικό stress
Ανάλογα το βαθμό θλάσης εμφανίζονται και τα εξής συμπτώματα:
1ου βαθμού: Μικρής έντασης πόνος και μικρό οίδημα στην περιοχή. Δεν υπάρχει περιορισμός στην κίνηση.
2ου βαθμού: Υπάρχει ρήξη μυϊκών ινών και η τοπική φλεγμονή παρουσιάζει έντονο οίδημα, έντονο πόνο κατά την κίνηση και θερμότητα.
3ου βαθμού: Πλήρης ρήξη με αδυναμία κίνησης, ακόμα πιο έντονο πόνο και εκτεταμένο αιμάτωμα. (Συνήθως συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση).
Θεραπεία:
-Η θεραπεία της θλάσης έχει ως στόχο τον περιορισμό του αιματώματος και τη μείωση όλων των φλεγμονωδών αντιδράσεων, επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.
-Ανάπαυση του μέλους και η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων ώστε να περιοριστεί η έκταση του αιματώματος4-5 φορές την ημέρα, ανάλογα με το βαθμό της θλάσης, για 24 με 48 ώρες.
-Φυσικοθεραπεία(υπερηχα,λειζερ,ρεύματα,tecar,μαγνητικά,κρυοθεραπεία)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή αντιμετώπιση της θλάσης του δικέφαλου μηριαίου μυός τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί και θα αποκατασταθεί η θλάση με γρήγορους ρυθμούς. Κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της οξείας αντίδρασης στην περιοχή και η επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας η οποία εξαρτάται από το βαθμό της θλάσης.