
Κύφωση και φυσικοθεραπεία
Κύφωση ονομάζεται η υπερβολική ανάπτυξη του θωρακικού κυρτώματος στο άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Η λέξη έχει ετυμολογική προέλευση από την αρχαία ελληνική λέξη «κύφος» που σημαίνει καμπούρα. Συνεπώς, μπορούμε να περιγράψουμε την κύφωση ως παθολογική καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης.
Τα αίτια που προκαλούν την κύφωση ενδέχεται να είναι:




τραυματισμός στην περιοχή

Η κύφωση με βάση την κίνηση της καμπύλης, τη μορφή της και την ηλικία του πάσχοντος ατόμου διακρίνεται σε εύκαμπτη και δύσκαμπτη, σε ομαλή και οξύχαιμη και σε νεανική και γεροντική.
Η νεανική κύφωση εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία και μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής (νόσος του Scheuermann) και να οφείλεται πιθανώς σε γονιδιακή προδιάθεση, είτε επίκτητη από κακή στάση του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να οφείλεται και σε υπερανάπτυξη των θωρακικών μυών (αθλητική κύφωση), που κάνει τους μύες να «τραβάνε» το σώμα προς τα μπρος.
Οι έφηβοι αρχίζουν να καμπουριάζουν επίσης και εξαιτίας αμηχανίας προς τον έξω κόσμο. Τα κορίτσια για να αποκρύψουν τους μαστούς που αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα αγόρια για να παριστάνουν τους πιο «άνετους», έχοντας τα χέρια στις τσέπες, αδιάφορο ύφος και το σώμα γερμένο μπροστά.
Η αθλητική κύφωση (υπερανάπτυξη των θωρακικών μυών) και η κύφωση που οφείλεται σε κακή στάση του σώματος ανήκουν στην κατηγορία της εύκαμπτης κύφωσης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις της νόσου του Scheuermann και στη γεροντική κύφωση, συνήθως, αντιμετωπίζουμε δύσκαμπτη κύφωση.
Η εύκαμπτη κύφωση είναι δυνατόν να διορθωθεί σχετικά εύκολα με τη χρήση κηδεμόνων στήριξης της σπονδυλικής στήλης και ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Η δύσκαμπτη κύφωση έχει μικρότερα περιθώρια βελτίωσης.
Η κύφωση, πέραν της εμφανούς δυσμορφίας που είναι ευδιάκριτη από τον καθένα, ενδέχεται να προκαλεί στον ασθενή και σοβαρά προβλήματα όπως πόνο, αδυναμία εκτέλεσης εργασιών και δυσκολίες στην αναπνοή. Ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της κατάστασης η θεραπεία της κύφωσης μπορεί να περιλαμβάνει:




Σε κάθε περίπτωση, η φυσικοθεραπεία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κύφωσης, είτε από μόνη της, είτε συνδυαστικά με κάποια από τις άλλες θεραπείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, η συνδυαστική χρήση κηδεμόνα και φυσικοθεραπείας έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πάθησης.