loader

Νοσογόνος Παχυσαρκία – Επιμήκης Γαστρεκτομή – Sleeve Gastrectomy

Addbanner

Dr-Karakofa

Νοσογόνος Παχυσαρκία – Επιμήκης Γαστρεκτομή – Sleeve Gastrectomy
Στην κλινική πράξη για να κατηγοριοποιήσουμε ένα άτομο σύμφωνα με το σωματικό του βάρος, χρησιμοποιούμε το Δείκτη Μάζας Σώματος ή ΒΜΙ (Body Mass Index) και υπολογίζεται με τον τύπο: ΔΜΣ= Βάρος (kg) / Ύψος2 (m)

 

ΔΜΣ = 18,5 – 24,9 Φυσιολογικό Βάρος
ΔΜΣ= 25 – 29,9 Υπέρβαρο άτομο
ΔΜΣ > 30 Παχύσαρκο άτομο
ΔΜΣ >35 Χαρακτηρίζεται ως παχυσαρκία 2ου βαθμού και συνοδεύεται από σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου
ΔΜΣ > 40 Χαρακτηρίζεται ως Νοσογόνος Παχυσαρκία και ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός

 

Γιατί είναι επικίνδυνη η Νοσογόνος Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο το άτομο να νοσήσει από σοβαρές ασθένειες όπως:
• Προβλήματα από την καρδιά και τα αγγεία
• Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
• Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου
• Προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα
• Σακχαρώδης Διαβήτης
• Υπερλιπιδαιμία και υπερχοληστεριναιμία
• Προβλήματα με τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους
• Χολολιθίαση
• Επίμονες μυκητιάσεις του δέρματος
• Υπογονιμότητα
• Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου
• Ψυχολογικά προβλήματα και κοινωνική απομόνωση

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενδείκνυται σε άτομα με ΔΜΣ > 40 ή σε ΔΜΣ > 35 εφόσον συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο συνοδές παθήσεις.

 

Τι είναι η Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Sleeve Gastrectomy
Πρόκειται για μία βαριατρική επέμβαση περιοριστικού τύπου. Ο στόχος της επέμβασης είναι να περιορίσει την χωρητικότητα του στομάχου στα 100-120 ml. Για να επιτευχθεί αυτό αφαιρείται το 80 – 85% του στομαχιού, κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός μακρόστενου γαστρικού σωλήνα όπως φαίνεται στην εικόνα.

 

Το χειρουργείο γίνεται Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά. Για την εκτομή του τμήματος του στομάχου που αφαιρείται χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, οι ενδοσκοπικοί κοπτοράπτες μίας χρήσης. Τα εργαλεία αυτά έχουν την δυνατότητα να συρράπτουν το τοίχωμα του στομάχου με τέσσερεις ή έξι σειρές συρραπτικά clips και να κόβουν ανάμεσα. Όταν ολοκληρωθεί η αφαίρεση του απαιτούμενου τμήματος, κατά μήκος του κάθετου άξονα του στομάχου έχει δημιουργηθεί μία επιμήκης γραμμή συρραφής μήκους συνήθως 36-40 εκατοστών. Οι μετεγχειρητικές διατροφικές οδηγίες έχουν στόχο, μεταξύ των άλλων, να δοθεί ο χρόνος και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση αυτού κυρίως του τραύματος.

 

Η μέθοδος είναι αρκετά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στα πολύ καλά της αποτελέσματα και στις περιορισμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Λειτουργεί περιοριστικά εφόσον μειώνει τον όγκο τροφής που μπορεί να φάει ο ασθενής ανά γεύμα αλλά και συνολικά στην διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα δρα ορμονικά, εφόσον μειώνεται η παραγωγή της ορμόνης Γρελίνης που είναι υπεύθυνη για την όρεξη και το αίσθημα πείνας. Οι ασθενείς χάνουν το 60-70% του πλεονάζοντος βάρους τους μέσα στα πρώτα δυο χρόνια. Μετά το διάστημα αυτό ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνεται. Βέβαια για να υπάρξουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και προκειμένου ο ασθενής να μην ξαναπάρει το βάρος που έχασε, θα πρέπει να συμμορφωθεί σε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.

 

Το πρόγραμμα διατροφής χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Τα τρία πρώτα διαρκούν δύο εβδομάδες το καθένα και δεν θα πρέπει να τροποποιούνται για κανένα λόγο εκτός εάν δοθεί διαφορετική οδηγία από τον/την υπεύθυνο χειρουργό. Τα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ αργά και η λήψη τροφής θα πρέπει να σταματά αμέσως μολις ο ασθενής αισθανθεί φούσκωμα ή δυσφορία. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται καθημερινά 1 – 1,5 λίτρα νερό, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Πολύ σημαντικό για την πρόληψη θρομβώσεων αλλά και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων είναι το καθημερινό περπάτημα για 20 – 30 λεπτά σε διάδρομο ή καλύτερα σε ανοικτό χώρο.

 

Η επιτυχία της προσπάθειας εξαρτάται από την καλή συνεργασία γιατρού και ασθενούς πριν και μετά το χειρουργείο.

Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός – Διευθύντρια Β’ Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας “Metropolitan General” στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των:

Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
AMERICAN MEDICAL CENTER
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Εξειδίκευση σε θέματα:

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

️ 6932582182 – Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
211 9904340 (8:00 – 16:00) METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

 

Από Κύπρο

️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
️ 22325252 – Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

Avatar

Dr Eleni Karafoka-Mavrou

Author Since:  July 17, 2018