loader

Νοσογόνος Παχυσαρκία – Επιμήκης Γαστρεκτομή – Sleeve Gastrectomy

Addbanner

Sleeve_Gastrectomy_karafoka (1)

Τι είναι η Νοσογόνος Παχυσαρκία

Στην κλινική πράξη για να κατηγοριοποιήσουμε ένα άτομο σύμφωνα με το σωματικό του βάρος, χρησιμοποιούμε έναν δείκτη που λαμβάνει υπόψη το βάρος σε κιλά σε σχέση με το ύψος μετρημένο σε μέτρα. Ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΒΜΙ (Body Mass Index) και υπολογίζεται με τον τύπο: ΔΜΣ= Βάρος (kg) / Ύψος2 (m)

 

ΔΜΣ = 18,5 – 24,9 Φυσιολογικό Βάρος
ΔΜΣ= 25 – 29,9 Υπέρβαρο άτομο
ΔΜΣ > 30 Παχύσαρκο άτομο
ΔΜΣ >35 Χαρακτηρίζεται ως παχυσαρκία 2ου βαθμού και συνοδεύεται από σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου
ΔΜΣ > 40 Χαρακτηρίζεται ως Νοσογόνος Παχυσαρκία και ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός

 

Γιατί είναι επικίνδυνη η Νοσογόνος Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος. Έχει φανεί ότι μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο το άτομο να νοσήσει από σοβαρές ασθένειες όπως:

• Προβλήματα από την καρδιά και τα αγγεία
• Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
• Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικού επισοδείου
• Προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα
• Σακχαρώδης Διαβήτης
• Υπερλιπιδαιμία και υπερχοληστεριναιμία
• Προβλήματα με τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους
• Χολολιθίαση
• Επίμονες μυκητιάσεις του δέρματος
• Υπογονιμότητα
• Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου
• Ψυχολογικά προβλήματα και κοινωνική απομόνωση

 

Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενδείκνυται σε άτομα με ΔΜΣ > 40 ή σε ΔΜΣ > 35 εφόσον συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο συνοδές παθήσεις.

 

Τι είναι η Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Sleeve Gastrectomy

Πρόκειται για μία βαριατρική επέμβαση περιοριστικού τύπου. Ο στόχος της επέμβασης είναι να περιορίσει την χωρητικότητα του στομάχου στα 100-120 ml. Για να επιτευχθεί αυτό αφαιρείται το 80 – 85% του στομαχιού, κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός μακρόστενου γαστρικού σωλήνα όπως φαίνεται στην εικόνα.

 

Το χειρουργείο γίνεται Λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Για την εκτομή του τμήματος του στομάχου που αφαιρείται χρησημοποιούνται ειδικά εργαλεία, οι ενδοσκοπικοί κοπτοράπτες μίας χρήσης. Τα εργαλεία αυτά έχουν την δυνατότητα να συρράπτουν το τοίχωμα του στομάχου με τέσσερεις ή έξι σειρές συρραπτικά clips και να κόβουν ανάμεσα.

 

Όταν ολοκληρωθεί η αφαίρεση του απαιτούμενου τμήματος, κατά μήκος του κάθετου άξονα του στομάχου έχει δημιουργηθεί μία επιμήκης γραμμή συρραφής μήκους συνήθως 36-40 εκατοστών. Οι μετεγχειρητικές διατροφικές οδηγίες έχουν στόχο, μεταξύ των άλλων, να δοθεί ο χρόνος και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση αυτού κυρίως του τραύματος.

 

Ποια τα αποτελέσματα του χειρουργείου

Η μέθοδος είναι αρκετά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στα πολύ καλά της αποτελέσματα και στις περιορισμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η μέθοδος λειτουργεί με δύο τρόπους που δρουν ταυτόχρονα. Λειτουργεί περιοριστικά εφόσον μειώνει τον όγκο τροφής που μπορεί να φάει ο ασθενής ανά γεύμα αλλά και συνολικά στην διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα δρα ορμονικά, εφόσον μειώνεται η παραγωγή της ορμόνης Γρελίνης που είναι υπεύθυνη για την όρεξη και το αίσθημα πείνας. Οι ασθενείς χάνουν το 60-70% του πλεονάζοντος βάρους τους μέσα στα πρώτα δυο χρόνια. Μετά το διάστημα αυτό ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνεται. Βέβαια για να υπάρξουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και προκειμένου ο ασθενής να μην ξαναπάρει το βάρος που έχασε, θα πρέπει να συμμορφωθεί σε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από αυτό το χειρουργείο

Όπως κάθε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, έτσι και εδώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα περιεγχειρητικών επιπλοκών. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι σοβαρές και να απαιτήσουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμα και επανεπέμβαση. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η περίπτωση στην οποία σε κάποιο σημείο στην γραμμή συρραφής ανοίγει μία μικρή τρύπα (διαφυγή) από την οποία υγρά από το στομάχι διαφεύγουν στην κοιλιά. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό φτάνει το 1% όπως φαίνεται από παγκόσμιες αναφορές. Μπορεί να συμβεί μεταξύ της 5ης – 15ης ημέρας μετά το χειρουργείο όταν ο ασθενής είναι πλέον στο σπίτι του.

 

Ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με την τοποθέτηση γαστρικού stent ή πιο σπάνια μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η ουρολοίμωξη , η λοίμωξη του αναπνευστικού ή διαπύηση κάποιου τραύματος. Θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων είναι συχνές και γι’ αυτό θα πάρετε προφυλακτική αγωγή για το σπίτι. Για την μείωση της πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών αλλά και για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους εφόσον εμφανιστούν θα πρέπει κατ’ αρχάς να τηρούνται με μεγάλη επιμέλεια όλες οι μετεγχειρητικές οδηγίες και κατά δεύτερον να διατηρείται μια στενή και τακτική επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και χειρουργού

 

Πως είναι η ζωή μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση δεν είναι αναστρέψιμη. Μετά το χειρουργείο θα πρέπει να προσαρμοστείτε στην νέα κατάσταση του στομάχου σας και να συνεργαστείτε με το σώμα σας για να πετύχετε τον στόχο σας. Φεύγοντας από το νοσοκομείο η χειρουργός σας θα σας δώσει οδηγίες για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσετε. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.

 

Τα τρία πρώτα διαρκούν δύο εβδομάδες το καθένα και δεν θα πρέπει να τα τροποποιείται για κανένα λόγο εκτός εάν σας δοθεί διαφορετική οδηγία από την γιατρό σας. Θα πρέπει να καταναλώνετε τα γεύματα σας πολύ αργά και εάν νοιώσετε φούσκωμα θα πρέπει να σταματάτε αμέσως.

 

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να λαμβάνεται καθημερινά 1 – 1,5 λίτρα νερό, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Πολύ σημαντικό για την πρόληψη θρομβώσεων αλλά και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων είναι το καθημερινό περπάτημα για 20 – 30 λεπτά σε διάδρομο ή καλύτερα σε ανοικτό χώρο.

 

Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός – Διευθύντρια Β’ Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας “Metropolitan General” στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των:

 

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

 

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 – Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (8:00 – 16:00) – METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

 

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 – Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: eleni.karafoka@karafoka.gr

Avatar

Dr Eleni Karafoka-Mavrou

Author Since:  July 17, 2018