loader

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης

Addbanner

Theodoros Mesarites | Registered Counseling Psychologist
Στην Κύπρο περνάμε συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγος της νέας παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Κατά συνέπεια πολύς κόσμος αναγκάζεται να περνά πολλές ώρες μόνος του στο σπίτι ή να βρίσκεται σπίτι συνεχώς με τα ίδια άτομα. Αυτό το άρθρο θα συγκεντρωθεί γύρω από τις ψυχολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει στο άτομο αυτού του είδους κοινωνική απομόνωση.
 
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από το θέμα καθώς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έτσι θα επικεντρωθούμε γύρω από έρευνες που έγιναν για την κοινωνική απομόνωση σε άλλα πλαίσια.
 
Η κοινωνική απομόνωση καταρχάς μας αναγκάζει να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας. Χωρίς να έχουμε εξωτερικούς παράγοντες να μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα μας, μας αναγκάζει να δούμε μέσα μας σε θέματα που υποβόσκουν ακόμα και από την παιδική ηλικία. Αυτό μπορεί να είναι θετικό καθώς μας δίνεται μια ευκαιρία εξερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου. Να επισημάνουμε όμως ότι πολλές φορές μπορεί να έρθουν πράγματα στην επιφάνεια που να θέλουν διαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τηλεφωνήσουμε σε δικά μας άτομα για να τα συζητήσουμε είτε να κλίσουμε συνάντηση με κάποιο ειδικό μέσω του διαδικτύου.
 
Στην κοινωνική απομόνωση μπορεί να αλλάξουν οι ώρες ύπνου μας, οι διατροφικές μας συνήθειες και το πόσο δραστήριοι είμαστε. Σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε μια προκαθορισμένη ρουτίνα που ακολουθούμε ειδικά σε σχέση με τον ύπνο. Αποφεύγουμε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι, δεν παρακολουθούμε τηλεόραση ή άλλες ταμπλέτες μια ώρα πριν τον ύπνο. Αν δε μπορούμε να κοιμηθούμε 15 λεπτά αφού προσπαθήσουμε κάνουμε ένα γύρο στο σπίτι και ξαναδοκιμάζουμε. Κρατάμε μια σωστή διατροφή και υπάρχουν τρόποι να γυμναζόμαστε 30 λεπτά την ημέρα στο σπίτι.
 
Λόγο του ότι σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης μένουμε αδρανείς πολλές φορές δημιουργούνται συναισθήματα τύψεων και η αίσθηση ότι είμαστε ‘άχρηστοι’. Αυτά τα συναισθήματα αν μείνουν απαρατήρητα μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη το οποίο είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Σημαντικό είναι να κρατάμε το μυαλό μας δραστήριο εκτός της τηλεόρασης. Τα παζλ και οι σπαζοκεφαλιές είναι ένας καλός τρόπος να μένουμε σε εγρήγορση. Επίσης εφόσον έχουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε και για γράψιμο και έρευνα σε θέματα που μας ενδιαφέρουν
 
Κάτι που παρατηρείται σε περιόδους που κόσμος περνά πολλές ώρες μόνος του είναι η ανησυχία ότι κάποιος ή κάτι μπαίνει μέσα στο χώρο του. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει η κοινωνική διέγερση του εγκεφάλου το μυαλό αρχίζει να δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες υπάρχει κοινωνικοποίηση. Σε αυτές τις περιόδους γινόμαστε ποιο ευαίσθητοι σε ήχους και σκιές μέσα στο σπίτι και φτάνουμε να δημιουργούμε σενάρια. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει τέτοιου είδους σκέψεις να θυμάστε ότι είναι λόγο της κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλάτε τηλεφωνικός με άλλα άτομα, ακόμα και διαδικτυακά.
 
Τέλος σε μια έρευνα που έγινε σε περιοχές όπως η Ανταρτική είδαμε πως και όταν πάνω από δύο άτομα μένουν σε ένα χώρο απομονωμένοι μπορεί αυτό να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις. Μετά από ένα σημείο απομόνωσης τα πράγματα που κάνουν τα άλλα άτομα που είμαστε μαζί τους καταντούν ενοχλητικά. Γινόμαστε ευαίσθητοι σε ότι μας πουν και ότι κάνουν με αποτέλεσμα η συμβίωση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να εκνευρίζεται με τους συγκατοίκους σας κάνετε μια βόλτα στην γειτονιά. Προσπαθήστε έστω και τηλεφωνικώς να μιλήσετε με κάποιο άλλο άτομο εκτός σπιτιού ή κάνετε μια συνεδρία μέσο Σκάϊπ με κάποιο ειδικό.
Avatar

Theodoros Mesarites

Author Since:  April 24, 2020