
Η λέξη οσφυαλγία ή κοινώς «λουμπάγκο» δεν αποτελεί διάγνωση, αλλά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να υπάρχει εξ αιτίας διαφορετικών αιτίων. Στην πραγματικότητα σημαίνει πόνος στην οσφύ, δηλαδή στη μέση. Κατά συνέπεια, αν κάποιος σας “διαγνώσει” ότι έχετε οσφυαλγία, σας λέει κάτι που ήδη γνωρίζετε, ότι δηλαδή πονάει η μέση σας.
Κάποιες φορές ο πόνος είναι ξαφνικός και οφείλεται σε κάποια κίνηση που προκάλεσε μυϊκό τραυματισμό, ενώ άλλες φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται με σταδιακή αύξηση της έντασης μετά από κάποια σωματική καταπόνηση η οποία έχει γίνει σε βάθος χρόνου και έχει επιδράσει αθροιστικά. Συχνά ο πάσχων έχει πολύ έντονο πόνο, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί κάποια κίνηση η οποία προηγήθηκε και θα μπορούσε να ενοχοποιήσει για το σύμπτωμά του.
Πόνο στη μέση μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κακώσεις όπως κατάγματα, ψυχοσωματικά αίτια που επιδεινώνουν ή προκαλούν σωματοποίηση πόνου στην μέση και αλλά άγνωστα αιτία.
Τα συμπτώματα μπορεί να εντοπίζονται μόνο στη μέση, να ακτινοβολούν μέχρι το γλουτό, το γόνατο, ή ακόμη και να φτάνουν μέχρι το πέλμα ή και τα δάκτυλα, οπότε λέγεται και “ισχιαλγία”, ή “οσφυοισχϊαλγία”. Η αίσθηση της ενόχλησης μπορεί να ποικίλει: από πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση ρεύματος, ελάττωση ή απώλεια της αίσθησης (σα να είναι νεκρό ή ξένο το σημείο ή η περιοχή), αδυναμία κάποιων μυών ή συνδυασμό των παραπάνω.
Έρευνες έδειξαν ότι το 70% ατόμων κοντά στην ηλικία των 20 ετών είχαν πρόπτωση δίσκου χωρίς πόνο. Άλλη έρευνα που έγινε σε δείγμα μερικών χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν κανένα πόνο στη μέση τους και στους οποίους έκαναν μαγνητική τομογραφία βρέθηκαν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
Είχαν εκφυλισμένο δίσκο τα 4 στα 5 άτομα στην ηλικία των 20 ετών, οι 8 στους 10 στην ηλικία των 50, σχεδόν όλοι όσοι ήταν κοντά στα 80. Βρέθηκαν με εκφυλισμένους δίσκους (δηλαδή φθαρμένους) οι 3 στους 10 εικοσάχρονους, οι 6 στους 10 πεντάχρονους και σχεδόν 9 στους 10 ογδοντάχρονους. Κανείς τους όμως δεν πονούσε!
Θεραπεία σε περιπτώσεις οσφυαλγίας