
Οι ρινορραγίες ή αιμορραγίες από την μύτη ή και επίσταξη όπως αναφέρονται αυτές οι περιπτώσεις, είναι συχνές καταστάσεις που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες.
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συνηθισμένο ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ παρατηρείται και κατά την διάρκεια του χειμώνα, λόγω του ότι το εσωτερικό της μύτης (βλεννογόνος) στεγνώνει και ξηραίνεται λόγω της θέρμανσης των σπιτιών, με αποτέλεσμα την δημιουργία πληγών που αιμορραγούν.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο φαινόμενο αυτό είναι η συνήθεια αρκετών παιδιών για τακτικό καθαρισμό της μύτης με τα δάκτυλα/νύχια, το πολύ δυνατό φύσημα της μύτης, τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες και τα ξένα σώματα στην μύτη. Επίσης, ρινορραγία μπορεί να εμφανιστεί κάποτε και χωρίς κάποια προφανή αιτία.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
- Καταρχήν, οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να ηρεμήσουν και να αντιληφθούν ότι μια παιδική ρινορραγία δεν είναι επικίνδυνη. Κατόπιν, πρέπει να ηρεμήσουν το παιδί και να το καθησυχάσουν αναφέροντας του ότι γνωρίζουν πώς να το βοηθήσουν.
- Πίεση των ρουθουνιών για πέντε με δέκα λεπτά συνήθως βοηθάει (καθώς οι πληγές που αιμορραγούν εντοπίζονται κυρίως στο μπροστινό, εσωτερικό τμήμα των ρουθουνιών). Ταυτόχρονα πρέπει να ζητηθεί από το παιδί να καθίσει και να σκύψει προς τα κάτω, εφόσον ενδεχόμενη κατάποση αίματος μπορεί να προκαλέσει αναγούλες και εμετούς.
- Η τοποθέτηση βαμβακιού στην αιμορραγούσα πλευρά της μύτης είναι επίσης βοηθητική. Το βαμβάκι πρέπει κατά προτίμηση να είναι εμποτισμένο με λίγο
ελαιόλαδο, κρέμα ρινός,βαζελίνη ή αποσυμφορητικό διάλυμα της μύτης (από ένα μπουκαλάκι ρινικό σπρέι).
- Μπορεί επίσης να τοποθετηθούν εξωτερικά στην μύτη του παιδιού κρύες κομπρέσες και παγοκύστες.
Εάν το πρόβλημα είναι τακτικό ή η αιμορραγία εξακολουθεί παρά τα μέτρα που αναφέρονται πιο πάνω, πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου για εκτίμηση της κατάστασης.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής στο ΩΡΛ ιατρείο γίνεται με διάφορους τρόπους:
- Τοποθέτηση γάζας με ειδική αιμοστατική αλοιφή στην πλευρά της μύτης που αιμορραγεί.
- Καυστηριασμός με νιτρικό άργυρο, με τοπική αναισθησία (σπρέι ξυλοκαΐνης).
- Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χρήση διαθερμίας για την καυστηρίαση των αιμορραγούντων αγγείων.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τακτική χρήση (2 με 3 φορές την μέρα) ενυδατικών αλοιφών στο εσωτερικό των ρουθουνιών για περίοδο 2 περίπου βδομάδων.
- Το παιδί πρέπει να αποφύγει τον καθαρισμό της μύτης με τα δάκτυλα και να ενθαρρυνθεί να φυσάει προσεκτικά την μύτη του.
- Χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού κατα τη νύκτα μπορεί επίσης να βοηθήσει, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο όπου ο αέρας στο σπίτι είναι ξηρός.
- Πλύσεις της μύτης με θαλασσινό/αλατούχο νερό.