
– Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία εμφανίζεται κάθε χρόνο συνήθως μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η επιδημία της γρίπης ξεκινάει απότομα, κορυφώνεται σε 2 με 3 βδομάδες, διαρκεί 2 με 3 μήνες και υποχωρεί πάλι ξαφνικά. Είναι πιο θορυβώδης και πιο βαριά από τις άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Παρουσιάζεται με υψηλό πυρετό μέχρι 39 βαθμούς κελσίου με ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες , έντονη καταβολή δυνάμεων, πόνους στις αρθρώσεις, ξηρό βήχα και μερικές φορές με οσφυαλγία.Λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανιστούν τάση για εμετό, κοιλιακό άλγος και διάρροιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι θυμάται κανείς πότε άρχισαν τα συμπτώματα.
– Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων(βήχα, φτάρνισμα)και με τα μολυσμένα χέρια. Η περίοδος επώασης είναι 1 με 4 μέρες. Οι ενήλικοι μεταδίδουν τον ιό μια μέρα πριν από την έναρξη των συμπτώματων μέχρι και πέντε μέρες μετά. Τα παιδιά μπορεί να τον μεταδώσουν περισσότερες από 10 μέρες.
– Πρώτη ένδειξη ενεργοποίησης της νόσου είναι η εμφάνιση εμπύρετων νοσημάτων του αναπνευστικού στα παιδιά, ακολουθούν οι ενήλικες και στη συνέχεια έχουμε αύξηση εισαγωγών σε νοσηλευτήρια με παρόξυνση χρονίων νοσημάτων ( χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια). Υπολογίζεται ότι αρρωστά το 10 – 20% του πληθυσμού
– Επειδή είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, όταν αρρωστήσουμε παραμένουμε στο σπίτι μακριά από τα άλλα άτομα του οικογενειακού και επαγγελματικού μας χώρου. Λαμβάνουμε συμπτωματική αγωγή( αντιπυρετικά, αντιβηχικά ) και ακολουθούμε τις υποδείξεις του ιατρού μας
– ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΟΣ. Δεν προσφέρει κάτι περισσότερο το αντιβιοτικό. Αντιθέτως μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη του. Αυτό που χρείαζεται είναι υπομονή, ξεκούραση, σωστή λήψη αντιικής αγωγής αν χρείαζεται, αντιπυρετικών φαρμάκων και αντιβηχικών και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα για πάνω από 5-6 μέρες ζητάμε την βοήθεια ιατρού.
– Πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας( σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία, ηπατοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο). Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο διότι χρειάζονται 2 περίπου εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν τα αντισώματα. Τα νέα εμβόλια είναι ακίνδυνα, προσφέρουν μια επάρκη κάλυψη γύρω στο 60% αλλά το σημαντικό είναι ότι οι εμβολιασθέντες παρέχουν τείχο προστασίας για να μην μεταδίδεται ο ιός , αν αρρωστήσουν είναι πιο ήπια η γρίπη και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
– Οι επιπλοκές της γρίπης είναι η βρογχίτιδα , η πνευμονία και το σύνδρομο αναπευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων οι οποίες είναι σπάνιες και εμφανίζονται συνήθως σε ευάλωτα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.
– Τα μέτρα πρόληψης είναι πολύ σημαντικά. Αποφευγούμε τον συγχρωτισμό όταν είμαστε άρρωστοι, πλένουμε τα χέρια μας συχνά διότι μπορεί να εισάγουμε οι ίδιοι τον ιό από τα χέρια μας στη μύτη ή το στόμα μας . Τα παιδιά που έχουν πυρετό, καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι όπως και οι ενήλικοι.
– Η γρίπη μας επισκέπτεται κάθε χρόνο, δε χρείαζεται πανικός . Κάθε φορά ο ιός αλλάζει μορφή αλλά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τoν αντιμετωπίσουμε με ψυχραμία.
Δρ. Μιχάλης Σαββίδης
Ειδικός Παθολόγος
Προσωπικός ιατρός ΓΕΣΥ