
Πολλές συμπεριφορές στο διάστημα που ένα άτομο βρίσκεται στην εφηβεία μπορούν να μεταφραστούν σε συμπεριφορές που το άτομο θα ασπαστεί στην ενηλικίωση. Να επισημάνουμε ότι πολλές φορές τα άτομα διαφέρουν μεταξύ τους άρα αυτές οι προβλέψεις δεν είναι τελεσίδικες. Πολλές συμπεριφορές στην εφηβεία είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων οι οποίοι καθορίζουν και την πρόβλεψη συμπεριφορών στην ενηλικίωση.
Οι παράγοντες πίσω από τις συμπεριφορές των εφήβων μπορεί να είναι βιολογικοί ή εξωγενείς παράγοντες, όπως και αποφάσεις που παίρνουν οι ίδιοι οι έφηβοι. Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με την ποσότητα της γκρίζας ουσίας που αποκτά ο εγκέφαλος κατά την εφηβεία. Όσο περισσότερη γκρίζα ουσία αναπτύξει ο εγκέφαλος τόσο ποιο ώριμοι είναι στην συμπεριφορά τους οι έφηβοι. Επίσης όσο περισσότερο ανεπτυγμένες είναι οι νευρικές διακλαδώσεις του εγκεφάλου στην εφηβεία τόσο πιο ευσυνείδητοι είναι και οι έφηβοι. Να αναφέρουμε πως μερικοί έφηβοι αργούν να αναπτύξουν γκρίζα ουσία και να αναπτύξουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό νευρικές διακλαδώσεις.
Εξωγενείς παράγοντες μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα διαζύγιο γονιών ή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες αυξάνουν τα επίπεδα άγχους στην εφηβεία που κατά συνέπεια επηρεάζουν τις συμπεριφορές των εφήβων κάνοντας τους περισσότερο νευρωτικούς στην ενηλικίωση. Οι αποφάσεις που παίρνουν οι ίδιοι οι έφηβοι είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προβλέψει συμπεριφορές στην ενηλικίωση. Έφηβοι που επιλέγουν παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να είναι λόγοι αποβολής από το σχολείο, καταλήγουν να είναι νευρωτικοί, να έχουν θέματα ευσυνειδησίας και να μην μπορούν να δεχθούν οδηγίες από τρίτους στην ενηλικίωση.
Το γεγονός ότι οι αποφάσεις των εφήβων αλλά και τα επίπεδα άγχους είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ζωή των εφήβων και στην ενηλικίωση δείχνει πόσο σημαντική είναι η καθοδήγηση και η παρέμβαση από γονείς και εκπαιδευτικούς στην εφηβεία. Σαν γονιός, αν δείτε το παιδί σας να επιδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές η άγχος, καλό είναι να το επικοινωνήσετε με το έφηβο παιδί σας και να έχετε υπόψη πως πάντα μπορείτε να πάρετε την γνώμη ενός ειδικού.
Σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως κάποια θετικά χαρακτηριστικά στην εφηβεία τα οποία δίνουν μια καλή πρόβλεψη για μια σωστή ενηλικίωση είναι ο έφηβος να είναι αυθεντικός, να νιώθει πως έχει έλεγχο της ζωής του και να ξέρει ακριβώς τι απαιτείται από αυτόν. Τέλος, το γεγονός ότι το άγχος από εξωγενείς παράγοντες όπως και οι αποφάσεις των εφήβων είναι θέματα που είναι διαχειρίσιμα, μας αφήνει αισιόδοξους σαν ειδικούς πως η εφηβεία μπορεί να είναι μια πολύ καλή περίοδος προσωπικής ανάπτυξης και παρέμβασης.