loader

Συχνές Ερωτήσεις για το Θυρεοειδή αδένα

Addbanner

Dr Christos Christoforides

Τι είναι οι όζοι στο θυρεοειδή αδένα;

Οι όζοι είναι περιοχές με μη φυσιολογική (καλοήθη ή κακοήθη) ανάπτυξη κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν μάζα ή μάζες μέσα στον θυρεοειδή. Μελέτες αναφέρουν πως 1 στους 3 ανθρώπους στον κόσμο έχουν όζους στον θυρεοειδή αδένα που μπορούν να φανούν σε υπερηχογράφημα. Οι όζοι στον θυρεοειδή εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες.

 

Αφού έχω όζους γιατί οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές;

Η παρουσία όζων δεν σημαίνει και διαταραχή της λειτουργίας του αδένα. Από τις περιπτώσεις που η παρουσία όζων οδηγεί και σε μη φυσιολογικές ορμονολογικές εξετάσεις αίματος είναι όταν ο όζος ή οι όζοι υπερλειτουργούν (π.χ. τοξικό αδένωμα, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, νόσος Graves).

Επίσης στην περίπτωση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (Hashimoto), μπορεί να δημιουργηθούν ασαφείς περιοχές («ψευδοόζοι») στον αδένα και ο αδένας λόγω της καταστροφής από τη θυρεοειδίτιδα να υπολειτουργεί. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι  ορμονολογικές εξετάσεις αίματος δεν είναι φυσιολογικές.

 

Πότε πρέπει να αφαιρέσω το θυρεοειδή μου;

Η ένδειξη για αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μπαίνει συνήθως από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο. Οι κυριότερες περιπτώσεις που πρέπει να υποβληθεί κάποιος σε θυρεοειδεκτομή είναι σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού όταν η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει, δηλαδή σε τοξικό αδένωμα, τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη και σε νόσο Graves, ακόμα σε περιπτώσεις κακοήθειας ή υποψίας κακοήθειας και τέλος σε μεγάλες πολυοζώδης βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα ή και δυσμορφία ( αισθητικοί λόγοι) στο λαιμό.

 

Πότε δεν είναι αρκετή μόνο η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα;

Στις περιπτώσεις που έχουμε κακοήθεια στον θυρεοειδή αδένα, η πιθανότητα η νόσος να έχει δώσει μεταστάσεις και στους λεμφαδένες γύρω από τον αδένα είναι έως και 50%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαραίτητη εξέταση είναι η χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου προεγχειρητικά, από έμπειρο ακτινολόγο. Εάν σε αυτή την εξέταση διαπιστωθούν ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στην περιοχή, τότε ο χειρουργός θα πρέπει, εφόσον έχει την εμπειρία, να αφαιρέσει ταυτόχρονα τον κυτταρολιπώδη ιστό και τους λεμφαδένες της περιοχής.

 

Πότε μπορώ να φάω ή να μιλήσω μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής μιλάει άμεσα με το που ξυπνήσει στη χειρουργική αίθουσα. Η σίτιση είναι σταδιακή λόγω της δράσης των αναισθητικών φαρμάκων. Συνήθως στις 2-3 ώρες αρχίζει να πίνει υγρά και στην επόμενη ώρα σιτίζεται κανονικά.

 

Θα έχω πόνο μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο το μοναδικό σύμπτωμα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι μια ήπια δυσκαταποσία, η οποία οφείλεται κυρίως στον ερεθισμό της τραχείας από τη διασωλήνωση και λιγότερο στην εκτομή του αδένα. Η ενόχληση αυτή εξαφανίζεται σε μερικές ώρες χωρίς να είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητη η λήψη αναλγητικών. Σπανιότερα μπορεί να υπάρχει μια ήπια ευαισθησία στον αυχένα, η οποία επίσης εξαφανίζεται σύντομα με ή χωρίς τη λήψη ήπιας αναλγησίας.

 

Θα έχω ράμματα ή σημάδι μετά το χειρουργείο;

Όχι. Ο ασθενής δεν έχει ράμματα. Το τραύμα κλείνει με μια συνεχή ενδοδερμική ραφή από υλικό που απορροφάται από τον οργανισμό.

Το σημάδι είναι ελάχιστο μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι δυνατό εφόσον η τομή γίνει σε μία φυσική πτυχή του δέρματος, με σεβασμό στους ιστούς από το χειρουργό. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σημάδι σε λίγο καιρό να έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Βασικός παράγοντας για την τέλεια επούλωση είναι πάντα ο ασθενής. Ο τύπος δέρματος, τυχόν προδιάθεση για ουλές ή συνήθειες όπως το κάπνισμα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επούλωση.

 Ο ασθενής μπορεί σχεδόν άμεσα μετεγχειρητικά να χρησιμοποιήσει επιπλέον όποια επουλωτική ή άλλη κρέμα επιθυμεί για ακόμα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινή μου δραστηριότητα μετά το χειρουργείο (π.χ. εργασία, άσκηση);

Οι ασθενείς επιστρέφουν στη φυσική τους δραστηριότητα με την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Συνίσταται η αποφυγή άρσης βάρους ή έντονης κόπωσης για διάστημα μιας εβδομάδος. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να είναι και άμεση εφόσον η φύση της το επιτρέπει. Η σωματική άσκηση συνήθως ενθαρρύνεται μετά την πρώτη εβδομάδα.

Avatar

Dr Christos Christoforides

Author Since:  October 10, 2021