loader

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Addbanner

Dr. Christos Roukoudis

Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Irving F. Stein και Michael L. Leventhal το 1935. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αποτελείται από διάφορα συμπτώματα, χωρίς κανένα μεμονωμένο σύμπτωμα ή εξέταση να είναι διαγνωστικό. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τις διευρυμένες, πολυκυστικές ωοθήκες.

 

Ποια σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχω PCOS;

 

Οι γυναίκες με PCOS που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους, το κάνουν για έναν από τους ακόλουθους λόγους:

Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότερες ασθενείς με PCOS έχουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Η έμμηνος ρύση είτε δεν εμφανίζεται καθόλου (αμηνόρροια) είτε έρχεται ακανόνιστα (ολιγομηνόρροια).
Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ακμή, ανδρική αλωπεκία. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από τα αυξημένα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα και ασκούν την επίδρασή τους στους θύλακες των τριχών.

Υπογονιμότητα. Για τα φυσιολογικά γόνιμα ζευγάρια, η πιθανότητα εγκυμοσύνης ανά κύκλο είναι περίπου 20 %. Για τις γυναίκες με PCOS που μπορεί να έχουν διαταραχές της ωορρηξίας (στην καλύτερη περίπτωση μόνο σε ορισμένους από τους κύκλους τους), είναι τότε ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ευρήματα σε γυναίκες με PCOS;

Αυξημένα ανδρογόνα στο αίμα (υπερανδρογοναιμία). Η τεστοστερόνη είναι το πιο σημαντικό ανδρογόνο. Άλλα ανδρογόνα που μπορεί να είναι αυξημένα σε γυναίκες με PCOS είναι η ανδροστενδιόνη, η DHEA και η DHEA-S.

Διαταραχές της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. Η φυσιολογική κυκλική έμμηνος ρύση είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής ωορρηξίας. Το φυσιολογικό διάστημα της εμμήνου ρύσεως είναι μεταξύ 21 και 35 ημερών. Οι λιγότερες ή συχνότερες έμμηνοι ρύσεις αποτελούν ένδειξη δυσλειτουργίας της ωορρηξίας. Οι περισσότερες γυναίκες με PCOS έχουν σημαντικές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

 

Εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών. Περιγράφει μια συγκεκριμένη υπερηχογραφική εμφάνιση. Πολλαπλά μικρά ωοθυλάκια, διευρυμένες ωοθήκες και κλασική τοπογραφία.

 

Τι απαιτείται για τη διάγνωση του PCOS;
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα διαγνωστικά κριτήρια είναι τα “κριτήρια του Ρότερνταμ”. Σύμφωνα με αυτά, η διάγνωση πρέπει να βασίζεται σε τουλάχιστον δύο από τα τρία κύρια κριτήρια:

Διακοπή της ωορρηξίας

Κλινικές ή βιοχημικές ενδείξεις αυξημένων ανδρογόνων στο αίμα και
Πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα.
Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια, οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν συχνά ορισμένες διαταραχές που δεν περιλαμβάνονται στα διαγνωστικά κριτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν:
Διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, δυσλιπιδαιμία, χρόνια φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο.

Τι άλλο πρέπει να σκεφτεί ο ιατρός πριν θέσει τη διάγνωση του PCOS;
Το PCOS αποτελεί διάγνωση εξ αποκλεισμού. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες της χρόνιας διαταραχής της ωορρηξίας και της περίσσειας ανδρογόνων.

 

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Είναι συχνά η αιτία των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως.

 

Υπερπρολακτιναιμία

Η υπερπρολακτιναιμία σχετίζεται στενά με τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες απουσίας της εμμήνου ρύσεως.

(Σπάνια) Σύνδρομο Cushing, υπερπλασία των γεννητικών επινεφριδίων, ιδιοπαθής υπερτρίχωση, σύνδρομα σοβαρής αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του PCOS δίχως ιατρική αγωγή;
Αυξημένος κίνδυνος υπερπλασίας του ενδομητρίου και καρκίνου του ενδομητρίου. Η περίσσεια των οιστρογόνων διεγείρει συνεχώς το ενδομήτριο χωρίς την αντισταθμιστική δράση της προγεστερόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου.
Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2. Οι ορμονικά προκαλούμενες διαταραχές στην ισορροπία της γλυκόζης και η αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρούνται συχνά σε υπέρβαρες γυναίκες με PCOS μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Η έγκαιρη ρύθμιση και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ σημαντική.
Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.
Αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το PCOS;
Η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη. Οι στρατηγικές πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελαχιστοποίηση των μακροπρόθεσμων κλινικών συνεπειών.

Αλλαγή του τρόπου ζωής.

Αποτελεί προσέγγιση πρώτης επιλογής. Τουλάχιστον το 50 % των γυναικών με PCOS είναι υπέρβαρες. Ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο και την ωορρηξία.

Ανωμαλίες της περιόδου και κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

Τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπευτική προσέγγιση για τις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως που σχετίζονται με τη χρόνια ανωορρηξία.

Μεταβολικές ανωμαλίες και σχετικοί κίνδυνοι για την υγεία.

Όλες οι γυναίκες με PCOS θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) κατά τη στιγμή της διάγνωσης και τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια στη συνέχεια.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ακμή, ανδρική αλωπεκία.

Η ήπια υπερτρίχωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καλλυντικά μέτρα. Οι ιατρικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν συνδυασμό αντισυλληπτικών οιστρογόνων-προγεστερόνης, τοπικών παραγόντων και αντιανδρογόνων.

Η απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής (αλωπεκία) μπορεί να αποτελέσει σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές και αξιόπιστες θεραπείες.

 

Υπογονιμότητα

Εάν η ανωορρηξία εντοπιστεί ως αιτία υπογονιμότητας, θα πρέπει να εξεταστούν, σε πρώτη φάση, στρατηγικές για την επίτευξη ωορρηξίας. Σε ορισμένες γυναίκες, ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της ωορρηξίας. Σε άλλους ασθενείς είναι απαραίτητη η βραχυπρόθεσμη φαρμακευτική θεραπεία με τον ίδιο στόχο.

 

Θα θέλατε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες;

Ο Χρήστος Ρουκούδης είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος με εξειδίκευση στη γυναικολογική ενδοκρινολογία και την αναπαραγωγική ιατρική. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία ενδοκρινολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου PCOS. Ζητήστε τώρα ένα ραντεβού για περισσότερες πληροφορίες.

Avatar

Dr. Christos Roukoudis

Author Since:  October 10, 2023