loader

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΥ

Addbanner

Knee

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για μια Τυπική ολική Αρθροπλαστική γόνατος, και τι μπορείτε να κάνετε για “fast track” χωρίς να ρισκάρετε πολλά πράγματα; 

 1. Πριν πατέ για μια τέτοια εγχείρηση, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει ετοιμαστεί κατάλληλα για την επιστροφή σας. Να θυμάστε ότι η κινητικότητά σας θα είναι μειωμένη, έτσι θα πρέπει να έχετε αναδιοργανώσει τα πάντα ώστε να είναι εύκολη η κίνηση σας στο δωμάτιο. Κρατήστε τα πράγματα προσιτά και διατηρείστε τους διαδρόμους ευρείς και τακτοποιημένους και όσο το δυνατόν χωρίς εμπόδια.
 2. Η εγχείρηση ξεκινά είτε με γενική, ραχιαία, ή επισκληρίδιο αναισθησία που θα μπλοκάρουν τον πόνο σας κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, που μπορεί να είναι έως και 2 ώρες. Μια τομή γίνεται πάνω από την επιγονατίδα σας, και τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν. Μπορείτε να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι και λίγες ώρες στην ανάληψη στο χειρουργείο πριν να επιστρέψετε στο δωμάτιο σας.
 3. Μετά από μια σωστή εγχείρηση, θα είστε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ενδεχομένως με ένα σωλήνα να συλλέγει το αίμα από το γόνατό σας. Ένας ενδοφλέβιος σωλήνας στο χέρι σας θα υπάρχει για να δίνονται οροί, φαρμακευτική αγωγή για πόνο και καθώς και αντιβιοτικά στο αίμα σας. Αντιθρομβωτικά μηχανικά μποτάκια η αντιθρομβωτικές Κάλτσες συνήθως χρησιμοποιούνται.
 4. Η αποκατάσταση ξεκινά με φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση μυών στα κάτω άκρα και αναπνευστικές ασκήσεις . Αυτό θα είναι πιθανώς την δεύτερη ημέρα της παραμονή σας στο νοσοκομείο και επίσης μπορείτε να πάρετε παυσίπονα από το στομα.Ο γιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγήσει για την παρακολούθηση της ανάρρωσή σας, συμπεριλαμβανομένων τι πρέπει να προσέξετε όπως σημάδια μόλυνσης, θρόμβων, ή ακόμη και κυκλοφοριακή συμφόρηση στο στήθος.
 5. Περίπου τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, μπορεί να είστε αρκετά καλά για να κάνετε ένα ντους, αλλά να θυμάστε μόνο να διατηρήσετε την περιοχή της εγχείρησης στεγνή. Θα είναι από δύο μέχρι τρεις εβδομάδες πριν να μπορείτε να απολαύσετε να μπείτε σε νερό. Είναι επίσης σε αυτό το σημείο ότι συνδετήρες και βελονιές θα έχουν αφαιρεθεί. Τρεις με τέσσερις ημέρες μετα την εγχείρηση μπορείτε να πάτε στο σπίτι, αν και μερικοί επιλέγουν να μείνουν σε ένα κέντρο αποκατάστασης με εκπαιδευμένο προσωπικό. ΣΤΌΧΟΣ: Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε άνετα να λυγίσετε το γόνατο 90 μοίρες, και άνετα από καθιστή σε όρθια θέση και πίσω.
 6. Για την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι, ισχύουν όσα διδαχθήκατε και στο νοσοκομείο. Προσέξτε για ενδείξεις μόλυνσης, όπως ερυθρότητα και πυρετός. Χρησιμοποιήστε μια παγοθηκη ή ένα πακέτο κατεψυγμένα λαχανικά για να σταματήσει το πρήξιμο. Δοκιμάστε να περπατήσετε για μια- δυο ώρες μεταξύ περιόδων ανάπαυσης. Αυτό είναι όπου έχοντας αναδιοργανώσει το σπίτι προηγουμένως θα βοηθήσει τώρα. Θα ήταν επίσης μια καλή ιδέα να έχουμε ένα φροντιστή ή συγγενή γύρω για να σας βοηθήσει με φάρμακα και ότι άλλο χρειαστεί. Κάνετε σύντομους περιπάτους, όποτε μπορείτε, αλλά με δεκανίκια ή μπαστούνι μέχρι πλήρη σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να μην σπρώχνετε περισσότερο από ό, τι μπορείτε να χειριστείτε.
 7. Τρεις εβδομάδες μετα θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο κοντά στην πλήρη κινητικότητα. Γονάτισμα (ειδικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για την κηπουρική και συναφείς εργασίες) ίσως χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο(περίπου ένα μήνα ή δύο). Αποφεύγετε τα απαιτητικά σπορ προς το παρόν, αλλά αλλα σπορ όπως γκολφ και ο χορός είναι μέσα στις δυνατότητές σας. ΣΤΌΧΟΣ: καθημερινή θεραπευτική αγωγή άσκησης με το φυσιοθεραπευτή σας. Άσκηση μπορεί να γίνει και χωρίς φυσιοθεραπευτή. Αυτό θα βοηθήσει το γόνατό σας να επανέλθει σε φυσικές απαιτήσεις αργά χωρίς να διακινδυνεύσετε τραυματισμό ( Υπενθύμιση: φροντίστε να είμαστε ρεαλιστές).
 8. Από αυτό το σημείο, τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, θα πρέπει να είστε σε θέση να λιγοστέψετε τα φάρμακα πόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν έχετε μείνει σε σωστή θεραπευτική αγωγή και άσκηση , θα υπάρχει μια αξιοσημείωτη βελτίωση. Ενδέχεται να σας επιτραπεί να μεταβείτε over-the- counter για τον πόνο meds, αλλά επιβεβαιώστε με το γιατρό σας πρώτα ότι είναι ασφαλές, εάν παίρνετε ς άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.
 9. πότε θα πάτε πίσω στην εργασία; από έξι έως οκτώ εβδομάδες, θα πρέπει να μπορείτε να οδηγείτε και πάλι. Μην εκπλαγείτε –για να λειτουργήσει σωστά το πεντάλ χρειάζεται εύρος κίνησης. Μην βιαστείτε. ΣΤΌΧΟΣ: Να μπορείτε να επιστρέψετε άνετα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας.
 10. Εξαρτάται τι είδους εργασία και πόσο ταλαιπωρούνται οι αρθρώσεις σας. Θέσεις εργασίας όπως γραφειακή, τηλέφωνα κ.α. θα είναι πιο εύκολο να πάει πίσω νωρίτερα, ενώ εργασίες που απαιτούν να στέκεται, περπάτημα, και τέτοια δεν θα πάρει περισσότερο..
 11. Μια τυπική περίοδος παρακολούθησης θα περιλαμβάνει ιατρικές

διαβουλεύσεις σε 3 εβδομάδες, 6 εβδομάδες, στη συνέχεια, 3 μήνες, 6 μήνες και 1 έτος μετά την επέμβαση. Πάνω από 90% έχουν επιβιώσει πάνω από 15 χρόνια. Θέλουμε να επιβιώσουν μέχρι 30 χρόνια. 

 

Avatar

Dr Stelios Hadjichristofis

Author Since:  March 18, 2016