Dr. Savvas Omorphos

Dr. Savvas Omorphos Featured Hot

https://www.knowyourdoctor.com.cy/media/reviews/photos/thumbnail/200x200s/2c/52/4a/Portrait20-20Copy-14-1515752597.png
 
5.0 (1)
Write Review
Dr. Savvas Omorphos

 


Dr. Savvas Omorphos

Consultant Urological Surgeon | Χειρουργός Ουρολόγος
M.B. Ch.B., Bsc (Hons),  MRCS, MSc (Urol), FRCS (Urol)Ο Δρ Σάββας Όμορφος, χειρουργός ουρολόγος με εξειδίκευση σε ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική ουρολογία, επέστρεψε στην Κύπρο πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και λειτουργεί το ιατρείο του στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία.Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και μετά την στρατιωτική του θητεία φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (University of Manchester) όπου απέκτησε διπλώματα BSc (Hons) Pathology (First Class) το 2002 και το δίπλωμα της Ιατρικής και Χειρουργικής (MB BS) το 2005. Συνέχισε την ειδικότητα του στην Ουρολογία και Ανδρολογία σε μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας. Έκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London όπου πήρε και το δίπλωμα MSc in Urology (UCL, London) το 2012. Είναι διπλωματούχος των Βασιλικών Κολλεγίων Χειρουργικής (Royal Colleges of Surgeons) Εδιμβούργου (MRCS) και Λονδίνου (FRCS Urol). Είναι επίσης μέλος του European Association of Urology. Κατά την διάρκεια της εξάσκησης του στην ειδικότητα της Ουρολογίας και Ανδρολογίας (CCT, UK) εργάστηκε με κορυφαία ονόματα στον τομέα της Ουρολογίας, όπως τον Ian Eardley, Αντιπρόεδρο και του Βασιλικού Κολλέγιου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την συνολικά δεκαεπτάχρονη (17) εκπαίδευση και εργασία του σε μερικά απο τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, 
διαθέτει ευρείες γνώσεις και εμπειρία για την κλινική διάγνωση ουρολογικών παθήσεων και την σωστή φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική θεραπεία. 


Τα τελευταία 12 χρόνια έλαβε μέρος και διενήργησε άνω από 4000 διαγνωστικές και χειρουργικές επεμβάσεις, όπως πιστοποιείται και από την έγκυρη καταγραφή επεμβάσεων από τα Βασιλικά Κολλέγια Χειρουργών (Royal Colleges of Surgeons) στο surgical elogbook.
 

 

 

 

 

 

 

 


Ενδεικτικά διενήργησε ενδο-ουρολογικές επεμβάσεις για διαμελισμό λίθων στον νεφρό, για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, για θέματα ακράτειας τόσο σε γυναίκες όσο και άνδρες, χειρουργικές θεραπείες για ουρολοιμώξεις, στυτική δυσλειτουργία αλλά κυρίως επεμβάσεις για ουρολογικό καρκίνο.Έχει χρόνια εμπειρίας στην διάγνωση αλλά και στην αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και του νεφρού. Εκπαιδεύτηκε αρχικά σε ανοικτή χειρουργική αλλά μετέπειτα σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής. Eξειδικεύτηκε σε ρομποτική ουρο-ογκολογία σε μερικά από τα μεγαλύτερα ρομποτικά κέντρα όπου διεξάγονται άνω των 400 ρομποτικών επεμβάσεων το χρόνο. Πέραν της εμπειρίας του στην ρομποτική χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισκέφθηκε ρομποτικά κέντρα στην Ευρώπη όπου διεξάγονται άνω των 1800 ρομποτικών επεμβάσεων το χρόνο και απέκτησε νέες τεχνικές στην ρομποτική χειρουργική αφού είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να γνωριστεί με κορυφαίους ρομποτικούς χειρουργούς. 
 

Μαζί με την ομάδα του, τον Άγγλο βοηθό του στην ρομποτική χειρουργική και ουρολογία Mr Clive Sheridan (Specialist Surgical Care Practitioner), προσφέρουν ρομποτικές επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής (για θεραπεία καρκίνου του προστάτη), ριζικής κυστεκτομής (για θεραπεία καρκίνου της κύστης) και ολικής ή μερικής νεφρεκτομής (για θεραπεία καρκίνου στο νεφρό). 

Ενεργούν πάντοτε με την αρχή ότι «ο σεβασμός προς τον ασθενή έχει τον πρωταρχικό ρόλο». Στο κέντρο τους κάθε ασθενής υποβάλλεται σε πλήρη προ-εγχειρητικό, εγχειρητικό και μετεγχειρητικό έλεγχο που ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια του εξωτερικού. Βρίσκονται δίπλα από τον ασθενή τους στο ταξίδι της διάγνωσης, θεραπείας αλλά και της μετέπειτα πορείας του, για ότι χρειαστεί.


Η ομάδα του έχει ήδη αναλάβει με μεγάλη επιτυχία περιστατικά ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και μερικής νεφρεκτομής στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλαμβάνουν περιστατικά ουρολογικού καρκίνου υψηλού ρίσκου όπως περιπτώσεις διηθητικού ή μεταστατικού καρκίνου ιδιαίτερα του προστάτη. Μέχρι σήμερα τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι άριστα και το ίδιο καλά είναι και τα λειτουργικά αποτελέσματα των ασθενών με το 95% να έχουν εγκράτεια ούρων στις 6 με 12 εβδομάδες.

Όπως ο ίδιος δηλώνει «Για μένα ο κάθε ένας μου ασθενής δεν είναι μια ακόμα στατιστική αλλά έχει όνομα…είναι ένας συνάνθρωπος μου, γι’ αυτό και αντιμετωπίζω το πρόβλημα κάθε ασθενή με σεβασμό και ευλάβεια για να του προσφέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με τις σύγχρονες τεχνικές της ρομποτικής χειρουργικής μετατρέπουμε τις «κλασσικές» ανοικτές μεγάλες τομές σε μικρές τομές, με ελάχιστη απώλεια αίματος, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα του».   


Εκτός της κλινικής του καριέρας έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στον ακαδημαϊκό τομέα αφού κατά την διάρκεια παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο δίδασκε τόσο φοιτητές της Ιατρικής όσο και νέωτερους ειδικευομένους γιατρούς.

Στην Κύπρο συνεχίζει με έντονο ενθουσιασμό την ακαδημαϊκή του δράση αφού συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπ. Λ/σίας του Ιατρικού Προγρ. του St George’s University.


Είναι Επικεφαλής της Χειρουργικής Εκπαίδευσης (Surgical Clinical Lead) για τους φοιτητές της Ιατρικής στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο.Παράλληλα έχει διάφορες δημοσιεύσεις σε αξιόλογα Ιατρικά Περιοδικά και έχει παρουσιάσει πάμπολλες έρευνες σε Διεθνείς αλλά και Τοπικά Ουρολογικά Συνέδρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει πρώτα Βραβεία για έρευνα σε Διεθνή συνέδρια, όπως το Διεθνές Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας στην Στοκχολμη το 2014 όπου παρευρέθησαν άνω των 11000 Ουρολόγων από όλο τον κόσμο.


 


Δραστηριοποιείται επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καθαρά ανδρική ασθένεια του καρκίνου του προστάτη. Σε συνεργασία του με το EUROPA UOMO CYPRUS και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει διοργανώσει ημερίδα για τον Καρκίνο του Προστάτη και με τις ενέργειες του συμβάλλει στη διαρκή ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Πιστεύει ότι όσο πιο πολύ ενισχύονται οι γνώσεις των ασθενών τόσο πιο εύκολα για τους ιδίους να πάρουν την σωστή απόφαση για την μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουν.
 


Για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ αποτείνεστε στον:
Δρ. Σάββα Γ. Όμορφο
Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο,
Ψαρών 6-10, Έγκωμη, 2408 Λευκωσία
Τηλ: 22502024 Φαξ: 22502061 Εmail: dromorphos.secretary@hippocrateon.com 
or savvas.omorphos@hippocrateon.com


Personal Information

Telephone:

Personal Information

Reg. No.:
GMC 6122145
Languages:

 • English (Excellent) 
 • Greek (Excellent) 
 • French (Entry) 
 • German (Intermediate) 
Fax:
00357 22502061

Location Information

Postal Address:
10 Psaron Street, Engomi
Town/Village:
Nicosia
Postal Code:
2408
City Name:
Nicosia

Education

University:
University of Manchester

Awards - Qualifications

Awards & Distinctions:

1. Best Poster Presentation Award in Penile Cancer Section at the Annual EAU Congress, Stockholm 2014 Orchid Travel and Study Award, 2014
2. Best Oral Presentation Award at Annual SURG Conference, Leeds 2013
3. Travel Award for USANZ Trainee Week, Auckland New Zealand, 2013
4. Annual Surgical Audit Presentation Day – Award, Nottingham 2010
5. Leventis Foundation Award, 2003
6. PPP Foundation Award for Intercalated BSc Degree, Manchester 2002
Certifications:

POSTGRADUATE WORK
CCT UK - Urology
General Medical Council, UK (Feb 2016)
 
FRCS (Urol)– First Attempt Written and Viva
Royal College of Surgeons of England (Nov 2015)

MSc in Urology
University College London (July 2011)
Thesis: Dynamic Sentinel Lymph Node Biopsy in penile carcinoma

MRCS  – First Attempt Written and Viva
Royal College of Surgeons of Edinburgh (Sept 2009)

UNDERGRADUATE WORK
M.B. Ch.B. 
University of Manchester (Jun 2005)

BSc (Hons) Pathology
First Class University of Manchester (Jun 2002)

Background

Practice Experience:

2017 - Consultant Urological Surgeon
Special interest in minimally invasive and robotic surgery
Hippocrateon Private Hospital, Nicosia, Cyprus
   
2016 - SubSpecialty Training in Robotic Surgery/Urology
Senior Robotic Fellow in Uro-oncology (prostate/bladder/kidney)

08/2016-10/2016: Southmead Hospital Bristol, North Bristol NHS Trust
Senior Robotic Fellow in Onco-Urology - RARP/RARC/RAPN   
Supervisor: Prof Raj Persad/ Mr Edward Rowe/ Mr Anthony Koupparis

02/2016-08/2016: Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust
Robotic Fellow in Onco-Urology - RARP/RARC/RAPN 
Supervisor: Mr Sanjai Addla

2011-2016 - West Yorkshire Deanery Higher Specialty Training in Urology
National Training Number: YHD/027/005/C

10/2015- 02/2016: Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust
Urology ST7 Level (Robotic Surgery - RARP/RARC/RAPN) 
Supervisor: Mr Rohit Chahal/Sanjai Addla
 
10/2014- 10/2015: Mid-Yorkshire Hospitals NHS Trust
Urology ST6/ST7 Level (Laparoscopic Pelvic Uro-Oncology/Stone Surgery)
Supervisor: Mr Philip Weston/Ms Stephanie Symons

10/2013- 10/2014: Leeds Teaching Hospitals NHS Trust
Urology ST5/ST6 Level (Robotic/Open Uro- Oncology/Andrology/Female)
Supervisor: Mr Sunjay Jain/Mr Ian Eardley

08/2012- 10/2013: Mid-Yorkshire Hospitals NHS Trust
Urology ST4/ST5 Level (Open Major Upper and Lower Uro-Oncology)
Supervisor: Mr Philip Weston/Mr Subramanian Kanaga Sundaram

08/2011- 08/2012: Hull and East Yorkshire NHS Trust
Urology ST3/ST4 Level (Endourology/Laparoscopic PN/RN/General Urology)
Supervisor: Mr David Almond/ David Simms

02/2011- 08/2011: Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust
Urology ST3 Level (Endourology/General Urology) 
Supervisor: Mr Sanjai Addla
 
(2008-2010) - East Midlands Deanery Core Training (CT) in Urology
CT Urology Level 2: Rotations

(08/2009-08/2010) - Urology
Royal Derby Hospital, Derby Hospitals NHS Foundation Trust
Supervisor: Mr Simon Williams 
 
CT Urology Level 1: Rotations 
04/2009-08/2009 Plastic Surgery
Nottingham University Hospitals NHS Trust   
Supervisor: Mrs Anna Raurell

12/2008-04/2009: Paediatric Surgery/Urology
Nottingham University Hospitals NHS Trust 
Supervisor: Mr. Shailinder Singh 

08/2008-12/2008: Urology
Nottingham University Hospitals NHS Trust 
Supervisor: Mr. Gurminder Mann 

2007-2008: West Midlands Deanery FTSTA in Urology
Fixed Term Specialty Training in Urology

04-2008-08/2008: Urology FTSTA Level 1 
The Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust
Supervisor: Mr. Christopher Beacock

12/2007-04/2008: Urology FTSTA Level 1
University Hospital North Staffordshire NHS Trust   
Supervisor: Mr. Anurag Golash

08/2007-12/2007 Breast Surgery FTSTA Level 1
Mid-Staffordshire General Hospitals NHS Trust
Supervisor: Mr. Rafaat Gendy

2005-2007 Central Manchester and Manchester Children’s 
University Hospitals NHS Trust
Foundation Year 2:  Rotations

04/2007-08/2007: General Practice   
Supervisor: Dr. Mona Sabeti

12/2006-04/2007: Accident & Emergency Medicine 
Supervisor: Mr. John Batchelor/ Dr. Rosemary Morton

08/2006-12/2006: General Surgery – Colorectal Surgery
Supervisor: Mrs Karen Telford
 
Foundation Year 1: Rotations 
04/2006-08/2006: General Medicine - Internal Medic.   
Supervisor: Prof. Antony Heagerty

12/2005-04/2006: Manchester Heart Centre / Renal Transplant Surgery     
Supervisor: Mr Brian Prendergast

08/2005-12/2005: General Surgery – Colorectal Surgery
Supervisor: Mr Angus Watson

PROFESSIONAL COURSES

Jul 2017 - Master Class Workshop at the European Robotic Institute (Cadaveric Course) 
EBU Certified Training and Sub-speciality Centre 
St. Antonius-Hospital, Gronau, Germany 
 
Jul 2016 - Da Vinci Robotic Urology Fellowship Training Course (Cadaveric Course) 
Newcastle, UK 
 
Feb 2016 - Intuitive Surgical dV Si With SmartPedal Modules for Residents, Fellows, and First Assists Online Training Module 
Online Module 
 
Feb 2016 - NHS Management Course 
Yorkshire Deanery Course 

Nov 2015 - Rapid Revision FRCS (Urol) Course 
Warrington 

Oct 2015 - BAUS FRCS (Urol) Revision Course 
Manchester 

Sep 2015 - Making the Transition to Consultant Course 
Yorkshire Deanery Course 

Jul 2015 - Training the Trainers Course 
Yorkshire Deanery Course 

Jul 2015 - Curriculum Vitae Writing Course 
Yorkshire Deanery Course 

Jun 2015 - Medical Ethics Course 
Yorkshire Deanery Course 

Jun 2015 - Legal Issues Course 
Yorkshire Deanery Course  

Apr 2015 - BAUS FRCS (Urol) Revision Course 
Oxford 

Jan 2015 - Clinical Governance and Risk Management Course 
Yorkshire Deanery Course – (Online over 12 weeks) 

Dec 2014 - Basic Laparoscopic and Suturing Course 
Yorkshire Deanery Course – MESH Wakefield 

Sep 2014 - Laparoscopic Nephrectomy and Pyeloplasty Course (Thiel Cadavers)  
Yorkshire Deanery Course – University of Leeds 

June 2014 - Reconstructive and Female Urological Simulation Course   
Yokshire Deanery Course – MESH Wakefield 

May 2014 - Update to Good Clinical Practice (GCP) 
Yorkshire Deanery Course 
 
Apr 2014 - ESU Courses at EAU Congress in Sweden 
A. Prolapse management and female pelvic floor problems 
B. The infertile couple  
 
Dec 2013 - Scientific Basis of Urology Course   
University College London 
 
Nov 2013 USANZ – Urology Trainee Week in New Zealand    
Auckland, New Zealand 

May 2013 - Introduction to Good Clinical Practice (GCP)  
Yorkshire Deanery Course 

March 2013 - ESU Courses at EAU Congress in Milan 
Surgery or radiotherapy for localised and locally advanced prostate cancer   
Current concepts and controversy in the diagnosis and management of UTUC 

April 2012 - Advanced Training Course in Laparoscopic & Robotic Training Course    
Minimally Invasive Urological Centre, Aalborg Hospital, Denmark 

June 2012 - Certificate in Urodynamics Course – The Bristol Course 
Bristol Urological Institute 
 
April 2012 - BAUS Section of Endourology Laparoscopic Training Course, Dundee, UK     

Feb 2012 - ESU Courses at EAU Congress in Paris. 
A. ESU/ESUT Hands on Training in Transurethral Therapy of LUTS – GLL Course 
B. ESU/ESUT Hands on Training Laparoscopy/LESS Course 
C. Retropubic Radical Prostatectomy – Tip, Tricks and Pitfalls 
D. Advanced Course on Laparoscopic Prostatectomy 
E. Laparoscopic and Robot-assisted Laparoscopic Radical Cystectomy 
F. Radical Cystectomy and Orthotopic Bladder Substitution – Surgical Tricks 

Oct 2011 - Flexible Ureteroscopy – Live Surgery Course 
Addenbrooke's Postgraduate Medical Centre 
 
Nov 2010 - Laparoscopic Teaching Course in Urology  
Royal Derby Hospitals, Derby  
 
Nov 2010 - Introduction to Urology Ultrasound,  
Hitachi Medical Systems UK Ltd, Wellingborough  
 
Sep 2010 - Restore the Man Seminar 
Manchester  
    
May 2010 - Urology for Beginners  
KeyMed House, Southend-on-Sea  

Nov 2009 - Core Skills in Urology Course, Modules 3-4  
RCSEd, Edinburgh  
    
Sep 2009 - Core Skills in Urology Course, Modules 1-2  
RCSEd, Edinburgh  
 
Sep 2009 - Anatomy for Urologist and Gynaecologists    
Oxford Pelvic Anatomy, Professional Development Course 
 
Sep 2009 Advanced Trauma Life Support Course,      
University Hospital North Staffordshire  

Sep 2009 - Advanced Life Support Course (Re-certification) 
Resuscitation Council UK, ULH 
  
Apr 2009 - ASiT MRCS OSCE Course   
Manchester, ASiT Course 

Nov 2008 - BAUS Course - Introduction to Urology.  
Manchester 

Oct 2008 - CCrISP Course 
Royal College of Surgeons of England, Manchester 

Nov 2007 - NUGITS Laparoscopic Course (ALS/ASiT)  
Newcastle 

Sep 2007 - Urological Emergencies: Practical Skills Course 
University College London Hospitals 

Aug 2007 - Foundation in Emergency Medicine Course 
St Emlyn’s Virtual Hospital, Manchester 
 
Jun 2007 -  Patient Safety Training,   
Manchester Royal Infirmary 

Jun 2007 - Nuts and Bolts Course (Formal Course in Teaching)   
Manchester 

Feb 2007 - Intercollegiate Basic Surgical Skills Course (The Royal College of Surgeons) 
BSS Course, Wolfson Centre Manchester  

Dec 2006 - Regional Induction Course in Accident and Emergency Medicine   
The Northwest Accident and Emergency Medicine Education Group 

Jan 2006 - Advanced Life Support Course (Resuscitation Council UK)   
Manchester, Placed first with 98% 

Jun 2005 - Greater Manchester Acute Illness Management Course 
Manchester, Critical Care Course 
 
May 2005 - Immediate Life Support Course   
Resuscitation Council UK 

Dec 2002 - BestBETS Course on Evidence Retrieval and Critical Appraisal 
Advanced Life Support Group, Salford Quays, Manchester 

Doctor Specialties

UROLOGIST
Special Expertise:
Dr Omorphos areas of special interest is complex stone surgery and uro-oncology.

He gained the skills for percutaneous nephrolithotomy (PCNL) and difficult flexible ureteroscopies and laser fragmentations of ureteric/renal calculi as well as laser ablation of ureteric lesions.

Recently he performed the first flexible ureteroscopy for complex left staghorn calculi in a horseshoe kidney performed under spinal anaesthetic in Cyprus achieving complete stone clearance. This is the first minimally invasive case for a complex renal stone performed in Cyprus under spinal anaesthetic with the patient going home the following morning.

Another area of expertise of Dr Omorphos is in the field of uro-oncology where he spent a significant time as part of his training. He performed independently various open/laparoscopic major radical upper and lower urinary tract procedures (nephrectomies, cystoprostatectomies, and prostatectomies). During the last 20 months he was trained in robotic minimally invasive surgery in urology dealing with robotic partial nephrectomies and robotic radical cystectomies and prostatectomies in three high volume centres for urological cancer. Whilst in Cyprus he has performed a large number of robotic and laparoscopic procedures for urological cancer with his team with the majority of patients going home the next day and some on the second post-operative day with excellent oncological and functional outcomes.      

Hospital

Hospital Type:
HOSPITALS & CLINICS
Hospital Address:
Hippocrateon Private Hospital (10 Psaron Str. 2408 Engomi) Tel: +357 22502000
Hospital Specialty:
MEDICAL CENTER
Associated Hospital:

Other Info

Publications & Presentations:
PROFESSIONAL ORGANISATIONS/ASSOCIATIONS
 • (2016 - present)  Member of the Cyprus Medical Association    
 • (2015 - present) Fellow of the Royal College of Surgeons of England 
 • (2011 - present) Member of the European Association of Urologists  
 • (2009 – present) Member of the Royal College of Surgeons of Edinburgh 
 • (2005 - present) Member of the General Medical Council 

RESEARCH & PUBLICATIONS	
Dissertations: 
 • MSc Urology (UCL, London) Dissertation (2011):  “Feasibility of delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy following primary surgery for penile carcinoma” 
 • BSc Pathology (Hons) Dissertation (2002):  “Systemically Transplanted Bone Marrow gives rise to Osteoblasts and Osteocytes in vivo” 
 
Peer Reviewed Publications:
1. Saad Z, Omorphos S, Michopoulou S, Gacinovic S, Bomanji J: Investigating the role of SPECT/CT in dynamic sentinel lymph node biopsy for penile cancers. Eur J Nucl Med Mol Imaging, Feb 2017, S00259-017-3636-1 

2. Omorphos S, Saad Z Malone P, Nigam R, Muneer A: Clinical usefulness of SPECT/CT during dynamic sentinel lymph node mapping in penile cancer. European Urology Supplements, Mar 2016, S1569-9056(16)60237-3 

3. Omorphos S, Saad Z, Arya M, Freeman A, Malone P, Nigam R, Bomanji J, Muneer A: Feasibility of performing dynamic sentinel lymph node biopsy as a delayed procedure in penile cancer. World J. Urology Mar 2016;34 (3):329-35. 

4. Lunawat R, Cracium M, Omorphos S, Weston PMT, Biyani SC: Seminoma presented as Testicular Rupture: Case Report and Literature Review; Canadian Urological Association Journal 2014 (8): 9-10 

5. Cracium M, Omorphos S, Lunawat R, Subramanian KS: Searching for the G-Spot in the urinary bladder: autoerotism and potential complications. Journal of Surgical Case Reports; 2014 (3) rju020. doi:10.1093/jscr/rju020.  

6. Omorphos S, Saad Z, Minhas S, Kirkham A, Muneer A:Zonal mapping of inguinal lymph nodes using SPECT–implications for lymphadenectomy for penile carcinoma European Urology Supplements Mar 2013, S1569-9056(13) 608763   

7. Burge F, Omorphos S, Bazo A: A Single Centre Experience of Vacuum Devices in the Treatment of Peyronies Disease. International Journal of Surgery; 2010; 8(7): 520   

8. Kotoulas C, Omorphos S, Sarraf A, Patris K, Hasan R: Mitral valve repair beyond the «French Correction». HJC; 2008; 49: 329-334  

9. Markides GA, Omorphos S, Kotoulas C, Prendergast B. Evaluation of a wireless ingestible temperature probe in cardiac surgery. Thorac Cardiovasc Surg. 2007; Oct; 55 (7): 442-6   

10. Omorphos S, Kotoulas C, Homer JJ, McLaughlin KE: Delayed repair of esophageal perforation due to transoesophageal echocardiography. Monaldi Arch Chest Dis 2007; 68: 239-240 

11. Charalambous C, Dunning J, Omorphos S, Cleanthous S, Begum P, Mackway-Jones K. A maximally sensitive clinical decision rule to reduce the need for radiography in mandibular trauma. Ann R Coll Surg Engl. 2005; 87(4): 259-63   

12. Murphy MO, Ghosh J, Omorphos S, Dunning J: In patients undergoing cardiac surgery does asymptomatic significant carotid artery stenosis warrant carotid endarterectomy? Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery; 2005 4: 
344 - 349 

13. Omorphos S, Hanif M, Dunning J Are prophylactic ß-blockers of benefit in reducing the incidence of AF following coronary bypass surgery? Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery, 2004; 3: 641 - 646  

14. Kontos A, Omorphos S, Desmond J, Mackway-Jones K: Need for cervical spine imaging for alert children after trauma. Emerg Med J 2003, 20(2): 171  

15. Omorphos S, Kontos A, Desmond J, Mackway-Jones K:  Cervical spine imaging in children under 9 after trauma. Emerg Med J 2003, 20(2): 171-172


ABSTRACTS
1. Omorphos S, Young M, Singh G, Gogoi N (2016) Photoselective vaporisation of prostate (PVP) for urinary retention: Changing paradigm – effective in octagenarians and chronic urinary retention EAU Munich 2016 

2. Omorphos S, Saad Z, Bomanji J, Muneer, A (2016) Clinical usefulness of SPECT/CT during Dynamic Sentinel Lymph Node mapping in penile cancer EAU Munich 2016   

3. Saad Z, Omorphos S, Bomanji J, Muneer, A (2014) Does combined Dynamic Sentinel Lymph Node Biopsy and SPECT/CT improve sentinel node detection rates in penile cancer? BAUS 2014      

4. Omorphos S, Saad Z, Minhas S, Freeman A, Malone P, Nigam R, Bomanji J , Muneer A (2014) Feasibility of delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy following primary surgery for penile carcinoma EAU Sweden April 2014   

5. Omorphos S, Abusanad O, Subramanian K (2013) Nesbits Procedure for penile curvature: 8 years of experience at a single institution YUAG, November 2013   

6. Omorphos S, Bomanji J, Malone P, Nigam R,  Freeman A,  Minhas S, , Muneer A (2013) Feasibility of delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy following primary surgery for penile carcinoma BAUS June 2013   

7. Omorphos S, Saad Z, Bomanji J, Kirkham A,  Minhas S, , Muneer (2013) Zonal Mapping of inguinal lymph nodes using SPECT- Implications for lymphadenectomy for penile carcinoma -  EAU Milan March 2013   

8. Omorphos S, Kirkham A, Minhas S, Arya M, Muneer A (2012) Traditional imaging modalities and SPECT perform poorly as non-invasive tools for the identification  of suspicious nodes in clinically node negative  penile carcinoma patients (ESUI 2012, Berlin)   

9. Omorphos S, Saad ZZ, Bomanji J, Kirkham A, Minhas S, Arya M, Muneer A (2012) Superiority of SPECT compared to planar lymphoscintigraphy in patients undergoing sentinel lymph node biopsy for penile cancer (ESUI 2012, Berlin)  

10. Omorphos S,  Kumar  P,  Forrest  H, Gnanarajah  D,  Williams  ST (2010)  MRSA Screening: Need it or bin it. (BAUS) June 2010  

11. Omorphos S,  Kumar  P,  Forrest  H, Gnanarajah  D,  Williams  ST (2010)  MRSA Screening: Sense or Defense. (EAU) 2010   

12. Omorphos S, Waterland P, Deakin M, Smith I (2008) Daycase Laparoscopic Adrenalectomies: a UK experience, Journal of One Day Surgery, Vol 18 (Suppl), B1; S75    

13. Hundal K, Omorphos S, Flynn M, Clayton R, Slade R, Faulkner R (2007) Post Operative Infection of Groin Node Dissection Wounds in Vulval Cancer Treatment.        31st British International Congress of Obstetrics and Gynaecology 
(BCOG) July 2007  

14. Markides GA, Omorphos S, Kotoulas C, Prendergast B (2006) Wireless Ingestible Temperature Probe Use in Cardiac Surgery: Reality or a Myth? ICTVS 5 (Suppl.2): S223  

15. Kotoulas C, Sarraf; A, Omorphos S, Hasan R (2006) Mitral valve repair: Do we need the French Correction. ICTVS 5 (Suppl.2): S219   

16. Omorphos S, Hoyland JA, Le Maitre CL, Yin JAL, Lucas GS, Byers RJ (2002) Systemically transplanted bone marrow gives rise to osteoblasts and osteocytes in vivo. Journal of Pathology, 198, 12A-12A Suppl. 


Presentations at National & International Conferences
Mar 2016
Annual European Association Urology (EAU) Congress 2016 (Munich) Poster Presentation Penile Cancer Section:  Photoselective vaporisation of prostate (PVP) for urinary retention: Changing paradigm – effective in octagenarians and chronic urinary retention. 
 
Mar 2016 
Annual European Association Urology (EAU) Congress 2016 (Munich) Poster Presentation BPH Section:  Clinical usefulness of SPECT/CT during Dynamic Sentinel Lymph Node mapping in penile cancer 
 
Dec 2014 
BAUS Academic Section (Royal Society of Medicine, London) 2014 Management of Red Patches identified at Flexible Cystoscopy: Do we really need to biopsy everyone? 
 
Jun 2014 
Annual British Association of Urology (BAUS) Conference 2014 (Liverpool) Does combined Dynamic Sentinel Lymph Node Biopsy and SPECT/CT improve sentinel node detection rates in penile cancer? 
 
Apr 2014 
Annual European Association of Urology (EAU) Congress 2014 (Sweden)  Best Poster Presentation Award in Penile Cancer Section Feasibility of delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy following primary surgery for penile carcinoma. 
 
Jun 2013 
Annual British Association of Urology (BAUS) Conference 2013 (Manchester) Feasibility of delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy following primary surgery for penile carcinoma BAUS June 2013 
 
Mar 2013 
Annual European Association of Urology (EAU) Congress 2013 (Milan) Zonal Mapping of inguinal lymph nodes using SPECT- Implications for lymphadenectomy for penile carcinoma. 

Oct 2012 
2nd International Meeting of the EAU Section of Urological Imaging (Berlin) Traditional imaging modalities and SPECT perform poorly as non-invasive tools for the identification  of suspicious nodes in clinically node negative  penile carcinoma patients 

Oct 2012 
2nd International Meeting of the EAU Section of Urological Imaging (Berlin) Superiority of SPECT compared to planar lymphoscintigraphy in patients undergoing sentinel lymph node biopsy for penile cancer 
 
Jun 2010 Annual British Association of Urology (BAUS) Conference 2010 (Liverpool) MRSA Screening: Need it or bin it. 
   
Apr 2010 Annual European Association Urology (EAU) Congress 2010 (Barcelona) MRSA Screening: Sense or Defense. 
 
Jun 2008 
The British Association of Day Surgery 2008  Daycase Laparoscopic Adrenalectomies: a UK experience 

Jul 2007 
31st British International Congress of Obstetrics and Gynaecology 2007 Post operative infection of groin node dissection wounds in vulval cancer treatment. 

Sep 2006 
The European Association of Cardiothoracic Surgeons/ The European Society of Thoracic Surgeon (Joint Meeting in Stockholm, Sweden) 2006 (a) Wireless Ingestible Temperature Probe Use in Cardiac Surgery: Reality or a Myth? (b) Mitral valve repair: Do we need the French Correction? 

Sep 2002 
The PPP Foundation Seminar for Intercalated Medical Students 2002  
(Glasqow) Systemically transplanted bone marrow gives rise to osteoblasts and osteocytes in vivo. 
 
Jun 2002 
Pathological Society of Great Britain and Ireland. Annual Meeting 2002 (Dublin) Systemically transplanted bone marrow gives rise to osteoblasts and osteocytes in vivo. 


Local Presentations at Regional Conferences
Nov 2015 
Annual Yorkshire Urology Association Group (YUAG) Conference 2015 Imaging for Uncomplicated acute pyelonephritis: Are we doing the right thing?  

Nov 2014 
Annual Yorkshire Urology Association Group (YUAG) Conference 2014 Management of Red Patches identified at Flexible Cystoscopy: Do we really need to biopsy everyone? 
 
Nov 2013 
Annual Yorkshire Urology Association Group (YUAG) Conference 2013 
Delayed dynamic sentinel lymph node (DSLN) biopsy if feasible following primary surgery for penile carcinoma 

May 2013 
Specialist Urological Registrars Group Annual Meetings  
Nesbits Procedure for Penile Curvature: 8yr experience at a Single Institution  
 
Feb 2012 
Departmental Audit Day Outcomes of reversal of vasectomies for post-vasectomy pain in a single institution. 
 
Sep 2011 
Annual Yorkshire Urology Association Group (YUAG) Conference 2011 
Is there evidence of a learning curve in the use of Photodynamic Diagnosis? 

Oct 2010 
Nottingham University “The Gambia Experience”  lecture of my experience about working in a developing country 

Apr 2008 
Urology Cancer Network – West Midlands    
1) Day Case Laparoscopic Pyeloplasties Audit 
2) Daycase Laparoscopic Adrenalectomies - Audit 

Nov 2007 
Urology Cancer Network – West Midlands 
“Squamous Cell Carcinoma of the Penis.” 
 
Mar 2006 
Renal Transplantation Unit Meeting, Manchester Royal Infirmary “The first simultaneous pancreas and kidney transplant from  NHBD in the UK” 


Newspaper Articles
1. Δημόσιος Υπάλληλος Τετάρτη 01 Νοεμβριου 2017 
Μήνας εκστρατείας κατά του Καρκίνου του Προστάτη (Movember Campaign) Δρ. Σάββας Όμορφος 
 
2.Ο Φιλελεύθερος Μάρτης 2017 Περιοδικό Η Κύπρος Κέντρο Υγείας 
Κυπριακό Ρομποτικό Κέντρο – Πρωτοπόρο στη Ρομποτική Χειρουργική. Δρ Σάββας Όμορφος 


Invited Talks, Seminars & Colloquia
Dr. Omorphos has been a guest speaker in various seminars in Nicosia and Larnaca aimed to educate the lay public about prostate cancer and increase public awareness. Topics focused mainly on the early detection of prostate cancer and also the surgical management of prostate cancer. 
 
1) Θεραπείες για Καρκίνο του Προστατη, Ιατρική Ημερίδα Europa UOMO Cyprus, Παγκύπρια Ομοσπονδία Πολυτέκνων, Λάρνακα, 01 Νοεμβρίου 2017 
2) Θεραπείες για Καρκίνο του Προστατη, Ιατρική Ημερίδα Europa UOMO Cyprus, Σωματείο Παλαιχωριου, 17 Μαίου 2017 
3) Καρκίνος του Προστατη, Ιατρική Ημερίδα Europa UOMO Cyprus, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Στροβολος 17 Απριλίου 2017 
4) Ενημέρωση για Καρκίνο του Προστατη, Φιλανθρωπική χοροεσπερίδα (, Λάρνακα, 03 Φεβρουαρίου 2017 


Conference Organizing 
In February 2017, Dr Savvas personally organized in collaboration with the EUROPA UOMO Cyprus and the University of Nicosia, a seminar to raise awareness of prostate cancer held at the University of Nicosia. He put together a team of professionals from different disciplines and distinguished experts to present various topics on prostate cancer aiming to address the needs of the public and to improve current knowledge and outline future trends in its management.  Expert guests included a clinical biochemist, a histopathologist, a radiologist, myself (Urologist) and an oncologist as well as one of my patients who underwent robotic radical prostatectomy to talk about his journey from diagnosis to treatment. 
  
As the event organizer he had to put himself to the test to co-ordinate all participants and prepare the venue flawlessly. With thorough coordination and organisation as well as good time management skills the event ran smoothly. It was well attended and had an excellent feedback by the participants on the day. 

Payment Options

Accepted Payments:
All
Swap Start/End

User reviews
We take reviews very seriously and do not allow any abuse. Please provide only true information. Any abusive reviews will not be published.

1 reviews

overall rating 
 
5.0  (1)
To publish your review, Know Your Doctor will send you a confirmation email.

Note: your privacy is protected. Know Your Doctor will never sell or share your email address and your name and email address will not be published on the website. It is needed for security reasons.

Ratings (the higher the better)
overall rating
Review
Natasa

He help us to live the miracle

Dr. Omorfos, help us to have our baby, to live the miracle when he found and fix my husband problem.
After the surgery, one month later i was pregnant.
We're absolutely recomend him. He is fisrt of all a human, a friend, a brother and then a doctor...
We pray for him and we thank him everysingle day!!!!