φορτωτής

Αμύγδαλες

Πρόσθετο banner

Αμύγδαλες

Αμύγδαλες


Τι είναι οι αμυγδάλες;

Οι αμυγδαλές είναι δύο μικρές αδένες στο λαιμό. Ο ρόλος τους είναι η καταπολέμηση μικροβίων στην νεανική παιδική ηλικία. Μετά την ηλικία περίπου των τριών χρόνων, ο ρόλος των αμυγδαλών μειώνεται σημαντικά και συνήθως συρρικνώνεται.
Ο άνθρωπος οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει τις μικροβιακές και χωρίς τις αμυγδαλές.

Πότε χρειάζεται να αφαιρεθεί;

Οι αμυγδαλές αδιαφανείς καθιστώντας τα χρώματα που απαιτούν αμυγδαλίτιδες.
Ο άλλος κύριος λόγος για την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι η απόφραξη του τράπου, λόγω του μεγέθους τους, προκαλώντας προβλήματα στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μικρά παιδιά έχουν αμυγδαλές τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν να αναπνέουν κατά τη διάρκεια της ύπνου.

Το περιαμυγδαλικό αποστάτης είναι ένα φούσκωμα που δημιουργείται κοντά στην αμυγδαλής λόγος μόλυνσης (αμυγδαλίτιδα). Άτομα που υπέφεραν από περιαυμδάλικο απόσπασμα προτιμούν την αμυγδαλεκτομή για την αποφυγή μελλοντικής επανεμφάνισης του αποστήματος.
Οι αμυγδαλές επίσης, αφαιρούνται εάν υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία κακοήθειας (καρκίνου). Αυτό είναι συνήθως ύποπτο όταν υπάρχει γρήγορη αύξηση στο μέγεθος της αμυγδαλής, έλκος ή αιμορραγία. Ο καρκίνος βέβαια, στα αμυγδάλες είναι εξαιρετικά σπάνιος.

Τι συμβαίνει πριν την επέμβαση;

Ενημερώστε τον ετερονολαγγολόγο σας εάν λίγο πριν από την επέμβαση υποφέρετε από κάποιο κρύο ή οσφυαλγία γιατί μπορεί να είναι καλύτερο να αναβληθεί η επέμβαση μέχρι την αναγέννησή σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον χειρουργό εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα μελανιάσματος ή ιστορικό αιματολογικών προβλημάτων στην οικογένεια.

Πως εκτελείται η επέμβαση;

Η επέμβαση επιτελείται κάτω από γενική αναισθησία. Οι αμυγδάλες αφαιρούνται μέσα από το στόμα και μετά την καύειριάζεται η αιμορραγία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Για μέθοδο καιρό θα είμαι εγώ ή το μου μου στο νοσοκομείο;

Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για ένα βράδυ μετά την επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ποιες είναι οι αναζητήσεις επιπλοκές;

Η αμυγδαλεκτομή είναι σχετικά ασφαλής, αλλά κάθε εγχείρηση εμπεριέχει κάποια μικρά ρίσκα. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Σε γενικές γραμμές, περίπου 2 στα 100 παιδιά θα τύχουν αυτής της περιπλοκής και θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και 1 από αυτά τα παιδιά θα χρειαστεί να ξαναπαίξει στο χειρουργείο για να σταματήσει η αιμορραγία. Όσον αφορά τους ενήλικες, 5 από 100 θα υποστείτε αιμορραγία και θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αλλά μόνο 1 στα 100 θα πρέπει να ξαναπάει τη λειτουργία του.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μερικά παιδιά μπορούν να έχουν ναυτία και εμετό στις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση αλλά με τα κατάλληλα φάρμακα επανέρχονται σύντομα στο φυσιολογικό.

Το όριο θα είναι περίπου 7 ημέρες.
Είναι πολύ σημαντική η συστηματική χρήση των παυσίπονων για αυτό το χρονικό διάστημα.
Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Είναι επίσης σημαντικό η λήψη του κανονικού καθημερινού φαγητού όπως και των αφθόνων υγρών. Η μασηση τσίχλας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αποφεύγετε τα καυτέρα φαγητά.

Η άλλη ενόχληση που παρατηρείται κάποτε είναι ο πόνος στα αυτιά. Αυτό είναι φυσιολογικό και παροδικό. Συμβαίνει γιατί κάποια νεύρα στο λαιμό και τα αυτιά επικοινωνούν.
κάποια μικρά ρίσκα. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Σε γενικές γραμμές, περίπου 2 στα 100 παιδιά θα τύχουν αυτής της περιπλοκής και θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και 1 από αυτά τα παιδιά θα χρειαστεί να ξαναπαίξει στο χειρουργείο για να σταματήσει η αιμορραγία. Όσον αφορά τους ενήλικες, 5 από 100 θα υποστείτε αιμορραγία και θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αλλά μόνο 1 στα 100 θα πρέπει να ξαναπάει τη λειτουργία του.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μερικά παιδιά μπορούν να έχουν ναυτία και εμετό στις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση αλλά με τα κατάλληλα φάρμακα επανέρχονται σύντομα στο φυσιολογικό.

Το όριο θα είναι περίπου 7 ημέρες.
Είναι πολύ σημαντική η συστηματική χρήση των παυσίπονων για αυτό το χρονικό διάστημα.
Το όνομά σας όταν κοιτάξετε στο στόμα σας εσείς ή το παιδί σας θα είναι καλυμμένο με ένα άλλο στρώμα. Αυτό και πάλι είναι φυσιολογικό καθώς η πληγή επιδρά.

Οι ενήλικες και τα παιδιά συνήθως χρειάζονται 10 έως 14 ημέρες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο. Απαιτείται ξεκούραση στο σπίτι μακριά από πολύ κόσμο και χώρους με καπνό.

Η αιμορραγία αναζη να είναι εμφάνισηρή!

Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία από το στόμα σας ή από το στόμα του παιδιού σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή να πάτε στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών το συντομότερο.

Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Είναι επίσης σημαντικό η λήψη του κανονικού καθημερινού φαγητού όπως και των αφθόνων υγρών. Η μασηση τσίχλας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αποφεύγετε τα καυτέρα φαγητά.

Η άλλη ενόχληση που παρατηρείται κάποτε είναι ο πόνος στα αυτιά. Αυτό είναι φυσιολογικό και παροδικό. Συμβαίνει γιατί κάποια νεύρα στο λαιμό και τα αυτιά επικοινωνούν.

Δρ. Έντουαρτ Χατζηχανά, Χειρουργός ΕΝΤ | ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΦΙΛ ΕΔΩ
Δρ. Εδουάρδος Χατζηχάννας, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΦΙΛ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.