φορτωτής

Δυσανεξία στο Λακτόζη

Πρόσθετο banner

Δυσανεξία στο Λακτόζη

Δυσανεξία στο Λακτόζη


Με τον όρο δυσκολία στη γαλακτοκομία νοείται η ανικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει τον κυρίαρχο δισακχαρίτη που βρίσκεται μέσα στο γάλα, τη λακτόζη. Ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει σωστή η πέψη της γαλακτόζης οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα γαλακτόζης, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο λεπτό έντερο και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της γαλακτόζης.
Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στο γάλα, μπορεί να αντιμετωπίσει έντονες κρούσεις, φούσκωμα και μερικές φορές διάρροια. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ενοχλητικά. Η ανικανότητα στη γαλακτοκομία παρουσιάζεται συνήθως λόγω της γήρας, της γενετικής προδιάθεσης, της νόσου και, τέλος, όταν κάποιος απομακρύνει τα γαλακτοκομικά για την περίοδο, η ποσότητα της γαλακτοζάνας που παράγεται από τον οργανισμό μειώνεται σταδιακά.
Συνήθως τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο γάλα μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γαλουχού και σε ορισμένες περιπτώσεις τυροκομικά επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τα άτομα που δεν αναμένουν ούτε το τυρί αλλά ούτε και το yogurt μπορούν να καταναλώνουν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι ορισμένα κράμπρα και λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, κριθάρι, κριθάρι), μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κοκάλι, όπως μαριόδα και σαρδέλες, πορτοκάλια, χυμό πορτοκαλιού πλούσια σε ασβέστιο, καρύδια, αμυγδάλου, σησαμιού καθώς επίσης και ταχίνι. Εκτός από φυσικά από τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά διάφορα προϊόντα μειωμένα σε λακτόζη.
Τα άτομα που έχουν την επιρροή στη λακτόζη θα πρέπει να προσέχουν από κρυφές πηγές λακτζόζης που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα φαγητά όπως σοκολάτες, δημητριακά, dressing για σαλάτες κ.α. ενώ θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες εάν και αν πιστεύουν ότι κάποιο φαγητό δεν θα έχει λακτόζη.
Η οστεοπόρωση προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άντρες και γι 'αυτό τα άτομα με δυσανεξία στο λακτόζη πρέπει να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πορεία της ζωής τους. Τα άτομα αυτά πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα μειωμένα σε λακτόζη, σκούρο πράσινα λαχανικά, μικρά ψάρια με κόκκαλο, ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας, οσπρια και σπόρια. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο γάλα είναι ίσως ενοχλητικά αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή του καθενός.
'Αρθρο απο τον:
Γιάννης Κερίμης Πτυχίο, MSc, RDN (ΗΠΑ) | Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
KYD Προφίλ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.