φορτωτής

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Πρόσθετο banner

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


Με το όρο της εμμηνόπαυσης εννοούμε την τελευταία έμμηνο ρύση (περίοδο) στην ζωή μιας γυναίκας. Πολλοί φορές χρησιμοποιείται και ο όρος κλιμακτήριο για να δηλώσει την περίοδο κάποιων χρόνων μέχρι να σταματήσει τελείως η menμηνος ρύση. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πότε θα συμβεί η εμμηνόπαυση είναι γενετικές και φυλετικές. Έτσι, πολλές φορές βλέπουμε σε γυναίκες της ίδιας οικογένειας (π.χ μητέρα-κόρη) να σταματήσουν ή να φτάσουν στην ηλικία τους περίπου την ίδια ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας που παρατηρείται στη διάρκεια της ηλικίας των 51 ετών (25% των γυναικών θα έχουν μεσοφόρο πριν από 50 χρόνια, το 50% θα έχει περίπου 50 και ένα 25% θα έχει εμμηνόπαυση μετά από 50 χρόνια).
Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως είναι ανωμαλίες της εμμηνόπαυσης είτε με τη μορφή των πιο συνηθισμένων περιόδων είτε με τη μορφή της διάλυσης (π.χ. περίοδο ή κάθε 15 ημέρες ή κάθε 3 μήνες). Παρόλα αυτά, εάν μια γυναίκα παρατηρήσει έντονες και ακανόνιστες αιμορραγίες, θα πρέπει να συμβουλεύσει τον θεράποντα ιατρό της για την σωστή διάγνωση.
Άλλες συμπτώματα μπορεί να είναι εξάψεις, νυχτερινές καταβύθιση, ζάλη, αϋπνία, άμβγωση, αίσθημα ταχυκαρδίας, ξηρότητα κόλπου, επανορθωτική παχυσαρκία, ατροφία δέρματος, αυξημένη πιθανότητα αρτηριοσκλήρυνσης και ορμονικής νόσου και τέλος οστεοπόρωση. Για την οστεοπόρωση, η απώλεια της οστικής μάζας είναι ταχύτερη κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη μεσολόπαση και στη συνέχεια μειώνεται έτσι ώστε μέσα σε 15 χρόνια φτάνει στα ίδια ποσοστά με τον άνδρα. Η οστεοπόρωση μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα, μπορεί όμως να εκδηλωθεί με αρθραλγίες, μυαλγίες, κλαδιά και κυφωση (καμπούρα).
Ποιες είναι οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση;
Οι πολύ λεπτές και μικροκαμωμένες, οι καπνιστές, οι οποίες καταναλώνουν πάνω από δύο μερίδες αλκοόλ την ημέρα, αυτές που έχουν ιστορικό με πρόωρη μετεμπόρευση, κάνουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται καθόλου, δεν παίρνουν με τη διατροφή τους ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου και αυτά που έχουν έντονο οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εμμηνόπαυση και τα συμπεράσματα της;
Κατ αρχήν θα πρέπει η κάθε γυναίκα να δεχτεί την εμμηνόπαυση ως φυσική εξέλιξη της αναπαραγωγικής ηλικίας της. Δεν σημαίνει ότι επειδή μια γυναίκα σταματά να βλέπει την περίοδο τελειώνει και η ζωή γενικά σαν γυναίκα. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την ζωή τους περισσότερο σε αυτήν την ηλικία, καθώς είναι μια περίοδος που μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στον εαυτό τους και στον σύντροφό τους αφού τα παιδιά τους έχουν ήδη μεγαλώσει και δεν θα τα χρειάζονται πλέον, και επίσης δεν υπάρχει και ο φόβος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!
Ας χρόνος ελευθερώστε τα προσεκτικά διαχωριστά.
Όσον αφορά τις ανωμαλίες της περιόδου ανάλογα με το τι είναι και πόσο απασχολεί η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον ιατρό της εάν θα πάρει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η οποία είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης και μπορεί να χορηγηθεί είτε από το στόμα είτε διαδερμικά πατσια) είτε ως εμφύτευση, είτε τοπικά στον κόλπο (μόνο οιστρογόνα). Οι νεώτερες μελέτες συνιστούν την λήψη ορμονοθεραπείας, εάν δεν υπάρχει φυσική αντενδείξη (π. Ιστορικό καρκινώματος του μαστού ή του ενδομητρίου, θρόμβωσης κ.λπ.) έως και πέντε ετών χωρίς να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επειδή η ορμονοθεραπεία θα βοηθήσει και τα άλλα συμπτώματα της κλιμακτηρίου (εκτός από την ρύθμιση του κύκλου) θα πρέπει η γυναίκα να συζητήσει εκτενώς τις επιλογές της με τον ιατρό της.
Οι εξάντλησεις, οι νυχτερινοί ιδρώτες κλπ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την λήψη φυτοιστρογόνων και βιταμινών με εκχυλίσματα φυτών, όπως το κόκκινο τρυπηλίλι, που φαίνεται να βοηθούν σε μεγάλο αριθμό γυναικών.
Η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται με ειδικές θεραπείες που θα συστήσει ο γιατρός, ωστόσο η πρόληψη είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας. Πρέπει από την εφηβεία η γυναίκα να μάθει να προσλαμβάνει με την διατροφή της αρκετή ποσότητα ασβεστίου με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην εμμηνόπαυση συστήνεται η λήψη τουλάχιστον 1500mg ασβεστίου (4-5 μερίδες γαλακτοκομικών). Επίσης πρέπει η γυναίκα να είναι ασκούμενη (περπατήματος 30 λεπτών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα)
Τα τοπικά συμπτώματα στον κόλπο (ξηρότητα, πόνος στην επαφή, ατροφική ουρηθρίτιδα) αντιμετωπίζονται με τη χρήση τοπικών υγραντικών, είτε σε μορφή υποθέματος είτε σε μορφή γέλης. Εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, δοκιμάστε και τις τοπικές οιστρογόνες σε μορφή υποθέτου ή κρέμας. Αν και αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα και η γυναίκα υποφέρει τώρα έχουμε στα χέρια μας νέα όπλα για την αντιμετώπιση της ατροφίας της περιοχής και αυτά είναι τα ιατρικώς εξειδικευμένα λέιζερ που υπάρχουν.
Η δική μου εμπειρία αφορά το λέιζερ Mona Lisa, το οποίο δρα τοπικά και αναπαράγει το κολλαγόνο που υπάρχει στα βαθύτερα στρώματα της γέφυρας με αποτέλεσμα να γίνει μια ανακαίνιση τοπική του κόλπου. Επίσης βοηθά και σε νεώτερα γυναικά με ελαφρά ακράτεια ούρων ή με δυσχρωμίες στην περιοχή. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε να μπει στην παρακάτω ιστοσελίδα www.monalisatouch.com)
Συμπερασματικά θα φανεί ότι η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για την ζωή κάθε γυναίκας αλλά με τα σύγχρονα μέσα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που έχουμε ως γιατροί στην διάθεσή μας, μπορεί η κάθε γυναίκα να αντιμετωπίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε την υποστήριξη που θα πρέπει να έχει και από την οικογένεια και το στενό της περιβάλλον. Όπως λέω με χαμόγελο στους ασθενείς μου - Είναι η δεύτερη σας εφηβεία - Αντιμετωπίστε την με ελπίδα και μεγάλες δόσεις χιούμορ!

Δρ Αφροδίτη Ελυσσαίου - Ξενοφώντος

Γυναικολόγος-Μαιευτήρα
KYD PROFILE: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.