φορτωτής

Καλοήθης υπερπλασία του προστατευτή

Πρόσθετο banner

Καλοήθης υπερπλασία του προστατευτή

Καλοήθης υπερπλασία του προστατευτή


Καλοήθης υπερπλασία του προστατευτή - Διουρηθρική Εξαχνωση του προστατευτή με πλάσμα
Καλοήθης υπερπλασία του προστατευτή, ονομάζεται η αύξηση μεγέθους του προστατευτικού αδένα. Αυτό έχει συχνά ως συνέπεια να συμπιέζεται στο τοίχωμα της ουρήθρας και να προκαλεί διαταραχές στην ουσία. Δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστατευτή, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.

Συμπληξη της πάσης:
1. Συχνουρία, vυκτουρία, επιτακτική ουσία.
2. Μείωση της ροής ούρων, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ουσία.
3. Απώλεια στα ανοίων προσεγγίσεις για το χρονικό διάστημα των απαιτήσεων.
4. Η αίσθηση ατελούς κοιλίας της κύστης.
5. Πλήρης αδυναμία ουρίας.
6. Πόνος στην κύστη κυρίως κατά την ουσία.

Διάλυ της πάθησης:
Η διάγνωση θα ξεκινήσει με την λήψη του ιατρικού ιστορικού. Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστατευτικού, που γίνεται από τον αναστό. Είναι βασική εξέταση, δεδομένου ότι παρέχει τις πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της γάφας, τη σύστασή του και πιθανή υποψία για σκληρότητα στην σύσταση του προστατευτικού, σημείου υποταγής για συνύπαρξη καρκίνου του προστατευτικού. Επίσης, γίνεται η μέτρηση της ταχύτητας ροής των ούρων καθώς και η μέτρηση της ποσότητας ούρων που παραμένουν στην κύστη μετά την ουσία. Η πιο λεπτομερής εκτίμηση του προστατευτή γίνεται με τη χρήση ειδικής κεφαλής υπερήχων, που εισάγεται από την ορθή (ορθορθωτική υπερηχογραφία του προστατευτικού). Σημαντική είναι η μέτρηση του PSA. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται κυστεοσκόπηση για άμεση όραση του ουρήθρα, του προστατού και του ουροδόχου κύστης. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, καθώς και ουροδυναμικό έλεγχο.

Θεραπείες:
1. Ενεργητική προσέγγιση.
2. Ελέγχος των υγρών και περιορισμός των βράδυ, ουσία πριν από την κατάκλιση, αποφυγή καφέ και αλκοόλ, θεραπεία πιθανής δυσκοιλιότητας, έλεγχος των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο ασθενής για άλλες παθήσεις και πιθανώς να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
3. Φαρμακευτική α εισαγωγή:
Α-αδρενεργικοί αποκλειστές και αναστολείς της 5α-αναγωγάσης (η συνδυασμένη θεραπεία των 2 κατηγοριών αυτών έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικός στην βελτίωση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, στην αποκατάσταση και συνεπώς στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης).
4. Χειρουργικές προσεείες:
Γίνεται συνήθως με επισκληρίδια ή σπονδυλική αναισθησία, και η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι εμφανής αμέσως μετά την επέμβαση. Χωρίζονται στα ανοικτά, δηλαδή με τομή, και στα ενδοσκοπικά, δηλαδή μέσω ειδικού ενδοσκοπίου που εισέρχεται μέσα στην ουρήθρα.

Τύποι εξελμβάσεις:
1. Διουρηθρική προστατεκτομή.
2. Αλυτή προστασίατεκτομή.
3. Διουρηθρική εξάχνωση του προστατευτή.

Τι είναι αυτή η νέα τεχνική - Διουρηθρική Εξακίνηση του προστατευτικού με πλάσμα
Η πλάσμα εξάχνωση αφαιρεί την υπερπλαστική αδενική ιστό του προστατευτικού υλικού γρήγορα και χωρίς μεγάλη παραγωγή θερμότητας. Η διαδικασία της επέμβασης εξελίσσεται με ελάχιστη επαφή μεταξύ της επιφάνειας των ηλεκτροδίων και του ιστού, όπου με την εξάτμιση του υγρού από την υψηλή τάση που αναπτύσσεται από το ηλεκτρόδιο της διπολικής διαθερμίας παράγεται ένα λεπτό στρώμα αερίου γύρω από το σφαιρικό ηλεκτρόδιο που επιτρέπει «Γλιστρά» πάνω από τον ιστό («τεχνική που αιωρείται»). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σταθερό ενεργειακό περιβάλλον πλάσματος που επηρεάζει τα κύτταρα του προστατικού παράγοντα προκαλεί μια σαφώς οριοθετημένη και ελεγχόμενη τοπική εξαέρωση του προστατικού ιστού.

Πλεονεκτήματα της διαδου:

1. Ο ηλεκτρικός ρεύματος που διαχέεται κατά μήκος της σωλήνας του ηλεκτροδίου δεν έχει απώλειες, έτσι περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος έκπλυσης και μειώνεται πάνω από το 60% σε σύγκριση με το μονοπολική διαουρηθρική έκταση και έτσι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στα παρακείμενα ιστού της χειρουργικής περιοχής.

2. Περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος διέγερσης του θυροειδούς νεύρου, το οποίο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα εξάπλωσης του κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

3. Μειώνει σημαντικά εάν δεν εξαλείφεται, ο κίνδυνος πρόκλησης του συνδρόμου της διουρηθρικής διόγκωσης από την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας υγρού που χρησιμοποιείται στην επέμβαση.

4. Η καταστροφή - εξάχνωση του ιστού είναι περιορισμένη και σχετικώς οριοθετημένη, αφού παρέχει στον χειρουργό τη δυνατότητα να κινεί το ημισφαιρικό σε σχήμα ηλεκτρόδιο πάνω από το ιστό που επιθυμεί να υποχωρήσει, αποφεύγοντας τις ανεπιθύμητες τομές του δέρματος, προκαλώντας λιγότερες μετεγχειρητικές δυσκολίες σε σχέση με τη μονοπολική διουρηθρική εκτομή.

5. Αισθητή μείωση της απώλειας αίματος, καθώς ταυτόχρονα με την εξάχνωση γίνεται και καυτηριασμός, έτσι μειώνεται σημαντικά η χειρουργική χρόνος καθώς επίσης περιορίζεται σημαντικά και η ανάγκη μετάγγισης του αίματος διεγχειρητικά ή και μετεγχειρητικά.

6. Πλεονεκτήματα είναι επίσης η εφαρμογή της μεθόδου σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, αφού λόγω της μεθόδου δεν είναι απαραίτητη η διακοπή λήψης τους.

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από το μέγεθος του προστατευτικού.
Η διάρκεια καθετηριασμού είναι πιο σύντομη. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι μικρότερη.


Δρ. Κώστας Φιλίππου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος | KYD προφίλ - ΒΟΛΤΕ ΕΔΩ

Κώστας Φιλίππου, Ουρολογικός Χειρουργός - Ανδρολόγος | KYD προφίλ - ΒΟΛΤΕ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.