φορτωτής

Καρκίνος του προστατευτή

Πρόσθετο banner

Καρκίνος του προστατευτή

Καρκίνος του προστατευτή


Ο καρκίνος του προστατικού είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους στους άντρες. Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση γίνεται μόνο με την ετήσια προληπτική εξέταση.

Διάγραμμα:
Η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος (PSA). Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, δεν χρειάζεται, αφού ο καρκίνος του προστατευτή είναι σπάνιος σε νεότερους άντρες. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή οι αδελφίες των γονέων) έχει διαγνωστεί με προστατικό καρκίνο, η εξέταση του PSA έχει νόημα σε ηλικία 40-50 ετών. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να οφείλονται στην προστατική καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με καλοήθη υπερτροφία προστατών ή ακόμα και με ουρολοίμωξη ή με φλεγμονή του προστατατζή. Για το λόγο αυτό, πρόσθετες εξετάσεις και ιδιαίτερα η δακτυλική εξέταση του προστατευτικού είναι πάντα απαραίτητες. Η εξέταση του PSA σε ορισμένες περιπτώσεις του καρκίνου του προστατευτικού δείχνει χαμηλές τιμές (περίπου το 1% των καρκίνων).
Δεν υπάρχει κάποια τιμή PSA που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό. Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και δεν αποκλείουν καρκίνο. Άνδρες, με τιμές PSA άνω των 3 ng / ml έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με καρκίνο και η βιοψία ενδείκνυται, εκτός εάν είχαν πρόσφατα ουρολοίμωξη. Η ηλικία παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην εκτίμηση του ασθενούς. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 10 ετών με τιμή PSA 80 ή 2 ng / ml, έχει πρακτικά μηδενική πιθανότητα να πεθάνει από προστατικό καρκίνο, οπότε η επανεξέταση είναι μάλλον απλή. Σημαντική εξέταση είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον ανακτό. Αυτή η εξέταση δίνει πληροφορίες για το μέγεθος της γάγγειου και την πιθανότητα παρουσίας της φλεγμονής. Μετά την εξέταση αυτή, ο ουρολόγος θα κρίνει εάν είναι ενδεικτική η λήψη βιοψιών.

Βιοψία προστάτη:
Γίνεται με τη χρήση ειδικών υπερήχων με ειδική κεφαλή (διορθική), που εισάγεται από τον ανακύκλωμα και απεικονίζει τον αδένα στην οθόνη. Με τη χρήση λεπτού και μακρινού βελόνου, μικρές ποσότητες ιστού προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του προστατευτικού, με τοπική αναισθησία.

Υπερηχογράφημα BK Flex Focus 500:
Στο ιατρείό μας υπάρχει εγκατεστημένο το σύστημα υπερηχογραφίας του Δανέζικου οίκου BK Medical Flex FOCUS 500. Το σύστημα αυτό έχει ταυτόχρονη απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο δύο διαγνωστικών επιπέδων (οβελιαίο - εγκάρσιος) και έτσι προσφέρει μία από τις καλύτερες απεικονίσεις του προστατέα. Είναι κατάλληλη για διορθωτική χαρτογράφηση του προστατευτικού αδένα και στοχευμένη βιοψία.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: προσεκτικά ζητήματα
1.Εεργεργική παρακολούθηση / επιτήρηση
2. Χειρουργική (ριζική προστατεκτομή)
3. Ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία και εξωτερικό)
Ενεργητική παρακολούθηση / παρακολούθηση σημαίνει συχνή έλεγχο (3 έως 6 μήνες) και συνιστάται σε ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με μικρό όγκο που δεν είναι πολύ επιθετικός ή σε ασθενείς με μικρή διάρκεια ζωής λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η χειρουργική θεραπεία, δηλαδή η ριζική προστατεκτομή, μπορεί να γίνει είτε ανοικτά (με τομή) είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ίδιο.
Η ακτινοθεραπεία του προσταταστή στοχεύει στην θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα 2 αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

ΜΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: προσεγγίσεις συγκεκριμένες
Α) Ορμονοθεραπεία
Σκοπός της ορμονοθεραπείας είναι να σταματήσει η παραγωγή της τεστοστερόνης ή να εμποδίσει την πρόσβαση στον τερματοφύλακα. Η ανάπτυξη τόσο των υγιών όσο και των καρκινικών κυττάρων του προστατικού εξαρτάται από την παρουσία της τεστοστερόνης. Αν δεν υπάρχει τεστοστερόνη, τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν ή αναπτύσσονται πολύ αργά. Η ορμονοθεραπεία έχει μερικές παρενέργειες, οι οποίες συνήθως είναι καλά ανεκτές. Ενδεικτικά, οι πιο συχνές είναι η ετυχηματική δυσλειτουργία, οι φρύξεις, η οστεοπόρωση, η μειωμένη ερωτική επιθυμία και η αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν χορηγηθεί για πολλά χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Β) Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται όταν τα πλέον καρκινικά κύτταρα παράγουν αντοχή στην ορμονοθεραπεία. Η νόσος σε αυτό το στάδιο είναι προχωρημένη και υπάρχουν μεταστάσεις στα οστά με τις πόνους. Σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο, είναι χρήσιμο τόσο για την επέκταση της ζωής όσο και για τη μείωση της οστικής βλάβης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνδυαστεί με εξωτερική ακτινοβολία στα σημεία των οστών όπου υπάρχει έντονος πόνος. Τα φάρμακα που χορηγούνται, σήμερα, έχουν μικρότερη ταξικότητα συγκριτικά με τα παλαιότερα, και οι ασθενείς τους ανέχονται σχετικά καλά.

Δρ. Κώστας Φιλίππου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος | KYD προφίλ - ΒΟΛΤΕ ΕΔΩ

Κώστας Φιλίππου, Ουρολογικός Χειρουργός - Ανδρολόγος | KYD προφίλ - ΒΟΛΤΕ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.