φορτωτής

Κρίσεις Πανικού

Πρόσθετο banner

Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού


Η έντονη καθημερινότητα, η ανησυχία αλλά και οι φόβοι που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι από τους κύριους λόγους που δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηριστεί η εποχή που ζούμε σαν η «εποχή πανικού».
Ο όρος κρίση πανικού αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του ατόμου έναντι της ασθένειας, η οποία κλιμακώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με την συνοδεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων.
Σε περιπτώσεις που οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού που εντάσσεται στην κατηγορία των ανησυχιών διαταραχών. Μετά το πρώτο επεισόδιο ο άνθρωπος ζει συνεχώς με έντονο φόβο και ανησυχία ότι αυτό θα ξανασυμβεί, κάτι που δυσχεραίνει και αλλάζει πολύ την καθημερινότητά του και τον τρόπο ζωής του.

Προσοχή, ο πανικός δεν προειδοποιεί και κτυπά χωρίς να δώσει κάποια σημάδι! Συνδέεται όμως με συγκεκριμένες καταστάσεις, για παράδειγμα μπορεί να εκδηλωθεί σε μια περίοδο αλλαγής που το άτομο μπορεί να βιώσει μεγάλη ένταση, άγχος ή ακόμα και θλίψη. Η κρίση του πανικού μπορεί να κρύβει κάποια ψυχογενή αιτία (ακόμα και αν το άτομο δεν γνωρίζει) και να αποτελεί συμπτωματολογία κατάθλιψης ή φοβίας. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή μια πάλη να ξεκινήσει λόγω της κρίσης πανικού.

Τα συμπτώματα που υφίστανται κάποιος κατά την κρίση είναι τόσο έντονα σε σημείο που φοβούνται ότι θα πάσχουν από εμφράγματα ή θα πεθάνουν εκείνη τη στιγμή. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα ίδια ενοχλητικά κάθε φορά που εκδηλώνεται μια κρίση και δεν αλλάζουν σε σχέση με την συχνότητα της, δηλαδή ο άνθρωπος βιώνει την ίδια φόβος ακόμα και αν υποφέρει από κρίσεις πανικού 4 φορές την εβδομάδα.

Τα συμπτώματα διαχωρίζονται σε σωματικά και ψυχολογικά. Οι σωματικές εκδηλώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν: δυσπεπνοια, ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, εξάψεις, ξηροστομία, μούδιασμα στα άκρα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, τάση για εμετό. Οι ψυχωσικές εκδηλώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το φόβο ότι ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο της κατάστασης δηλαδή δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το σταματήσει, ψυχολογική φούρηση, νευρικότητα, φόβος για θάνατο, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη. Παρά το γεγονός ότι η κρίση συνήθως διαρκεί γύρω στα 3 -10 λεπτά, τα συμπτώματα της κρατούν πολύ περισσότερο.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μιας κρίσης πανικού. Το άτομο θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την στιγμή που υποφέρει την κρίση και να βρεθεί στη διαδικασία να αναζητήσει και να βρει τι είναι αυτό που πυροδοτεί. Ο οργανισμός κρύβει την καμπανάκι κινδύνου και προσπαθεί να «τραυματίσει» τον άνθρωπο για να δει την πραγματικότητα.

Οι «καλοί και οι μη διαχειριζόμενες ασθένειες, οι πιέσεις, οι συγκρούσεις, οι καταπιεσμένες και οι αμφίρροπο αισθήσεις του Τύπου« άλλα θέλουν και άλλα κάνω », γεμάτες« πρέπει »που στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν πλέον, είναι κάποιες από τις καλά κρυμμένες αιτίες που πρέπει να βρει ο άνθρωπος και συνέχεια να λύσει.

«Σε τι εξυπηρετεί τελικά ο πανικός μου;». Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα που καλεί το άτομο να απαντήσει για να καταφέρει να απαλλαγεί οριστικά από τον συχνά επισκέπτη του.

Οι ελαφριές κρίσεις πανικού σε μια φορτισμένη κατάσταση δεν αποτελούν διαταραχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την υποστήριξη των συγγενών και φίλων. Όταν όμως οι κρίσεις είναι συχνές και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Η χρήση φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση αλλά δεν λύσει οριστικά το πρόβλημα. Η ψυχοθεραπεία είναι πιο χρονοβόρα και κουραστική αφού ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει και να βρει τα πραγματικά αίτια που κρύβονται πίσω από την ασθένεια του. Μέσω της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος καλείται να κάνει οριστικές αλλαγές στην ζωή του, να εξουδετερώσει τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές του αλλά ίσως και να χρειάζεται να απομακρυνθεί από άτομα που προκαλούν αρνητικές αισθήσεις.

Πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι για κάποιο άτομο που παίρνει φάρμακα δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά ούτε και συστήνεται να σταματήσει αμέσως. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση αλλά και την εξαφάνιση των κρίσεων.

Φανταστείτε να θέλετε να πάτε για ύπνο και να ακούσετε έντονο θόρυβο που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε. Αυτό που κάνετε αρχικά είναι να κλείσετε το πόρτα του υπνοδωματίου για να μην ακούσετε τον ήχο για να μπορέσετε να κοιμηθείτε έστω για λίγο.

Τα καταφέρνουν αλλά δεν εξαφανίζουν τον θόρυβο. Ο θόρυβος υπάρχει και είναι ενοχλητικός ακόμα και όταν ξυπνάτε, δεν μπορείτε όμως να συνεχίσετε στο δωμάτιο με το θυρίδα κλειστό. Θα πρέπει να το βρείτε από όπου και αν βρίσκεται ο θόρυβος αυτός και να φτιάξετε ή να κλείσετε τελείως το μηχάνημα που προκαλεί. Για κάποιους μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι πιο εύκολη για κάποιους άλλους πιο δύσκολους. Εξαρτάται από πολλά. Πόσο εύκολο είναι να βρω από εκεί που έρχεται ο θόρυβος αυτός; Ο θόρυβος είναι μέσα ή έξω από το σπίτι; Αν είναι έξω χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να το ανακαλύψω. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρω. Και αν είναι από το ψυγείο; Το βρήκα εύκολα αλλά δεν μπορώ απλά να σβήσω την πρίζα αφού θα χαλάσω τα τρόφιμα που έχω μέσα. Θα χρειαστείτε λοιπόν να φτιάξω καλώντας κάποιον ειδικό.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι από την στιγμή που ξεκινήσετε την προσπάθεια σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να απελευθερώσετε από αυτό που σας ταλαιπωρεί και να δώσετε στον εαυτό σας την «ησυχία» που του αξίζει.

Θόρυβος - κρίση πανικού,
Πόρτα - φάρμακα.
Διαδικασία να βρω από πού προέρχεται ο θόρυβος - διαδικασία ψυχοθεραπείας.


Ειρήνη Κουρουκλάρη
Κλινική Ψυχολόγος (Αρ. Αδείας 443) Κέντρο Κλινικής Ψυχολογίας
KYD Προφίλ: https://www.knowyourdoctor.com.cy/doctors/3341-clinical-psychologist-irini

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.