φορτωτής

Οστεοαρθρίτιδα Γονατός | Τενοντιτιδα ώμου | Οσφυαλγία

Πρόσθετο banner

Οστεοαρθρίτιδα Γονατός | Τενοντιτιδα ώμου | Οσφυαλγία

Οστεοαρθρίτιδα Γονατός | Τενοντιτιδα ώμου | Οσφυαλγία


Οσφυαλγία
Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει «πόνος στην περιοχή του οσφυού», δηλαδή χαμηλός στο μέσο. Η οσφυαλγία είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις περνούν με απλή φαρμακευτική αγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η οσφυαλγία οδηγεί σε παρατεταμένα προβλήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ασθενής με την σωστή πληροφόρηση και την συμβουλή που θα πάρει από τον ειδικευμένο ιατρό, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση και ειδική θεραπεία ή όχι. Η χειρουργική λύση χρειάζεται σε σχετικά λίγες περιπτώσεις. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της συνδυαστικής συντηρητικής θεραπείας με την αποκατάσταση μέσω των ειδικών προγραμμάτων της κινητικής λειτουργικότητας του ασθενούς. Στόχος και σκοπός της θεραπείας και της αποκατάστασης είναι η μείωση του πόνου, η μείωση των φαρμακευτικών δόσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, η αύξηση της λειτουργικότητας και της φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς και φυσικά η αποφυγή των επαναλήψεων.

Τενοντιτιδα ώμου
Αποτελεί την πιο συχνή αιτία του πόνου στον ώμο. Ο συνηθισμένος ασθενής είναι ο υπερασπιστής και ακολουθεί ο υπακάνθιος και ο υποπλασμός. Η καθημερινή χρήση του ώμου προκαλεί φθορές στο τεντωμένο πέταλο, οι οποίες επιδεινώνονται και με τα χρόνια οδηγούν σε εκφυλισμό του τρανού. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικίες άνω των 30 ετών, με έξαρση σε ηλικίες άνω των 45 ετών.
Ο πόνος της τενοντιτιδας (ή τενοντοπάθειας) του ώμου εμφανίζεται χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των ωρών της νύχτας, δυσχεράννοντας την ποιότητα της ύπνου. Άλλα συμπτώματα είναι επίσης η έντονη βλάβη ή η ευαισθησία γύρω από τον ώμο και η ακαμψία που, μαζί με τον πόνο, περιορίζει την κίνηση.
Σημαντικό ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία, όπου χρησιμοποιούνται σύγχρονες μορφές θεραπείας με λέιζερ, θεραπευτικές υπερηχοθήκες, διάφορα είδη ηλεκτροθεραπείας, αλλά και πληθώρα ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Οστεοαρθρίτιδα Γονατός
Οστεοαρθρίτιδα ορίζεται η φθορά των χόνδρων και η τριβή μεταξύ των οσττικών επιφανειών. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι:

οίδημα
πόνος
δυσκαμψία
περιοριστική κίνηση


Συνήθως προσβάλλει ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της εκτός της ηλικίας είναι:

Η κληρονομικότητα
Επανελειμμένες κακώσεις που σχετίζονται με τη φόρτιση της άρθρωσης
Το φύλο


Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τις ακτινογραφίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται συμπληρωματική μαγνητική τομογραφία.

Η φυσικοθεραπεία σε πρώτη φάση στοχεύει στην μείωση του πόνου και της όδωσης και της υποχώρησης της φλεγμονής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αναλγητικές ρεύματα TENS, LASER, υπερηχογράφοι, ιοντοφορά, μαγνητικά πεδία, HIVAMAT και τέλος η κρυοθεραπεία. Ακολούθως όταν υποχωρούν τα συμπτώματα της φλεγμονής δίνονται ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των περιαρθρωτικών μυών.

Άρθρο από: PHYSIO CENTER - ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
KYD Προφίλ: https://www.knowyourdoctor.com.cy/physiotherapy-center-nicolina-papageorgiou
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.