φορτωτής

Πρώτες βοήθειες σε ... καλοκαιρινά ατυχήματα και ατυχήματα

Πρόσθετο banner

Πρώτες βοήθειες σε ... καλοκαιρινά ατυχήματα και ατυχήματα

Πρώτες βοήθειες σε ... καλοκαιρινά ατυχήματα και ατυχήματα


Το καλοκαίρι είναι η ωραιότερη περίοδος του χρόνου που περιμένουν μικρές και μεγάλες. Παραλία, κολύμπι και ηλιοθεραπεία μέχρι την τελική πτώση, γιατί πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν καλό είναι να γνωρίζουμε τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να μας σώσουν και τους γύρω μας. Δες ακόμα: Τι πρέπει να προσέχετε στις διακοπές.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που με τσιμπήστε μελισσό;
Αν το άτομο που τσιμπήθηκε είναι αλλεργικό θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν το άτομο δεν είναι αλλεργικό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κεντρί με ένα τσιμπάκι, αλλά με πολλή προσοχή γιατί δεν πρέπει να σπάσει. Στη συνέχεια, χρειάζεται αμμωνία, αλλά και πάγος πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Όπως και να έχει, επειδή δεν ξέρεις πάντα αν είσαι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας, καλό είναι να σπεύδεις στο κέντρο υγείας της περιοχής ή σε κάποιο φαρμακείο για να σου δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Τι κάνεις αν με τσιμπήστε τσούχτρα;
Αν σε τσιμπήσει τσούχτρα, βγες αμέσως από τη θάλασσα και απομάκρυνέ την από το δέρμα σου. Μην πάρετε με γυμνά χέρια. Ρίξτε θαλασσινό νερό πάνω στο σημείο, ώστε να απομακρυνθούν τα τετράδια. Μην βάλετε πάνω στο σημείο που τσίμπησε πόσιμο νερό γιατί θα σπάσουν τα δηλητηριώδη κεντράκια και θα χύσω περισσότερο το δηλητήριο μέσα σου. Ακολούθως, ψεκάστε πάγο, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και την περιστροφή. Στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμόζεται πάνω στο σημείο κορτιζόνούχου κρέμα, εναλλακτικά ξύδι. Αν έχετε αλλεργιογόνα στο τσίμπιμα της τσούχτρας ή έχετε παρουσιάσει συμπτώματα όπως η ζάλαδα, η δυσψπνοια και η ναυτία, προχωρήστε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση κρούσματος μέσα στην θάλασσα ενώ κολυμπάω;
Αν κολυμπά σε σημεία που δεν πατάς, και γνωρίζεις ότι αντιμετωπίζεις συχνά κραμπές καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα πλευρικό βοήθημα. Εάν το πιάσετε και δεν έχετε μαζί σας τίποτα, ζητήστε βοήθεια και προσπαθήστε να κάνετε μια μικρή διαστολή για να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η κράμπα.

Τι κάνει σε περίπτωση καψίματος από τον ήλιο;
Αρχικά, θα πρέπει να πας άμεσα σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος. Κάνε ένα κρύο μπάνιο, εφαρμόζοντας ειδική κρέμα για την ηλιακή καύση στην πάσχουσα περιοχή, ώστε να ανακουφιστείς από την πόνο και να υδδατωθείς. Πιείτε άφθονο δροσερό νερό και ξεκουράσου. Αν τα συμπτώματα της σωματικής βλάβης και της εξάντλησης επιδεινώνουν ή εκδηλώνουν πυρετό, ζητά ιατρική βοήθεια. Επίσης, αν νιώσετε ζαλάδα, ταχυπάλη ή έχετε τάση για εμετό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Τι κάνει σε περίπτωση λιποθυμίας;
Εάν ένα άτομο έλπει από την πλευρά του, πρέπει αρχικά να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει γυρισμένη γλώσσα προς τα πίσω και δεν έχει τροφή μέσα στο στόμα του. Βεβαιώσου ότι αναπνέει και έχει σφυγμό. Αν δεν έχει, κάλεσε αμέσως το 166 και μέχρι να έρθει βοήθεια, κάνε το μαλάξεις στο καρδιά και την τεχνική αναπνοή. Αν αναπνέει, ξαπλώσε τον στην πλάτη και παρακολουθεί τον μέχρι να φτάσει βοήθεια. Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε τον σε οριζόντια θέση και σηκώστε τα πόδια ψηλά.

Χαλάρωσέ του τα ρούχα (γραβά- τα, ζώνη) και οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή του. Αν θέλει να κάνει εμετό, γύρισέ τον στο πλάι ώστε να τον αποβάλει χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα πνιγμού. Το άτομο πρέπει να μένει ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 λεπτά, σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Αν το άτομο έπεσε απότομα κάτω και έχει τραυματιστεί ή υποπέσει ότι έχει τραυματιστεί, ζήτα αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην μετακινείστε ένα άτομο που μπορεί να έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αποφύγετε το σκεπάσεις με το κουβέρτα γιατί μπορεί να μειωθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και να μην χορηγηθούν υγρά όταν δεν έχει τελείως τις αισθήσεις του, διότι αν αναποδογυρίσει μπορεί να προκαλέσει απορρόφηση.

Πρόληψη λιποθυμικών επιπτώσεων
Αποφύγετε να στέκεστε στο ίδιο σημείο ακίνητος για πολύ ώρα, πιες άφθονη νερό όταν έχει πολλή ζέστη, αν νιώσει ζαλάδα ή τάση για αίσθημα αδιαφορίας πηγαίνετε αμέσως και κάθισε σε ένα σκιερό μέρος ή ξαπλώσε


Όταν κάποιος παρουσιάζει θερμική έκπληξη θα πρέπει να:
• Τον μεταφέρετε σε ένα μέρος δροσερό και σκιερό, εάν γίνεται να είναι και αεριζόμενο
• Τον τοποθετείτε σε ύπτιο θέση
• Του αφαιρούνται τα βαριά ρούχα και οτιδήποτε στενεύει ή εμποδίζει την αναπνοή του (ζώνη, τίγρα)
• Κάνες αέρα στον ασθενή (με χαρτόνι, περι- οδικό, βεντάλια ή οτιδήποτε μπορείς)
• Ριχνίστε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, στο στήθος και στην τσέπη του. • Βάλτε κρύο επίθεμα στο κεφάλι του. Και παγοκύστες στο λαιμό και στα μασχάλες
• Ελέγξτε την θερμοκρασία του και συνεχίστε τις μεθόδους ψύξης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του στους 38ο C
• Κάνε εντριβή στα χέρια και τα πόδια του με φορά από κάτω προς τα πάνω
• Αν γίνει, χορηγήστε το νερό με αλάτι για να αναπληρώσετε τα υγρά που έχασε με το πνρώμα
• Αν θέλει να κάνει εμετό, τοποθετήστε τον στην πλευρά, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η αεροπορική οδός
• Καλέσει αμέσως το 112 για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο [Πηγή]
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.