φορτωτής

Πώς η βία μολύνει την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

Πρόσθετο banner

Πώς η βία μολύνει την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

Πώς η βία μολύνει την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού


Γραφεί η Στέλλα Αιμιλία Κατσάρη | Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος
Πολλές φορές όταν ένα ενδοοικογενειακό πρόβλημα εκτίθεται σε κοινή θεά πολλοί θα λένε «μα είναι καλοί άνθρωποι». Φυσικά το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι «καλό»; Ενώ το δεύτερο ερώτημα είναι ότι ο άνθρωπος είναι μόνο «καλός ή κακός». Φυσικά στο πρώτο δεν υπάρχει απάντηση εφόσον το «καλό» για τον καθένα μπορεί να οριστεί διαφορετικά επηρεασμένο από διαφορετικές πεποιθήσεις (π.χ. θρησκευτικές). Κατά την πλειοψηφία των κακοποιημένων γονέων είναι συνήθως άτομα που δεν γράφουν στο σκέλος τους ότι ασκούν τέτοιες συμπεριφορές στα παιδιά τους.
Το μαστό της νοσηρής ψυχοτεχνικής τους συγκρότησης είναι αόρατο στον κόσμο δείχνοντας το πρόσωπο του καλού, φιλικού και φυσιολογικού γονέα που συχνά περικλείει ως μέρος της ψυχοπαθολογίας που χαρακτηρίζει τους. Ενώ αρκετές φορές τα παιδιά θεωρούν ότι η συμπεριφορά του γονέα είναι φυσιολογική και ότι οι ίδιοι έχουν «διαπράξει» κάποιο λάθος. Η χρήση του «διαπράττεται» όταν η ενοχή που μεταφέρει ο κακοποιητικός γονέας είναι ισοδύναμη με την εγκληματικότητα.
Οι γονείς που είναι κριτικοί και επιθετικοί για τα παιδιά τους «δημιουργούν - χειρίζονται παιδιά» που ίσως δεν αναπτύσσουν την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Εκτός από την ψυχική νοσηρότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στο παιδί, συνήθως υφίσταται συνεχή ταλαιπωρία - πανικό και είναι πιθανό εάν δεν δουν κάποιον ειδικό, τότε να προκαλέσει σημαντική δυσλειτουργία στην ζωή του. Ενώ συχνά η ψυχολογική επίδραση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η συνεχής ανάκαμψη και αναβίωση των βίαιων σκηνών και των επωφελών εμπειριών να στιγματίζουν και η φρικτή πικρία ενός παιδιού αναπόφευκτα. Το παιδί είναι ξεκάθαρο ότι όταν βιώνει μια τόσο αρνητική εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από το πώς ερμηνεύει κακοποιητικές συμπεριφορές σε σχέση με έναν ενήλικα. Κάποιες εμπειρίες δεν μπορούν να κατανοηθούν πλήρως από το παιδί και αυτοί οι ενοχές εδραιώνονται στο ψυχή του παιδιού. Ένα παιδί που βιώνει βία είναι πλήρως κατανοητό ότι ζει σε μια κατάσταση συνεχούς συναγερμού και απραξίας.
Πολλές φορές τα παιδιά που έχουν βιώσει τη βία χρησιμοποιούν ως μηχανισμό άμυνας την αποστασιοποίηση από τις εμπειρίες τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν αδιαμφισβήτητα μια ομαλή πορεία στην ζωή τους και να αγωνιστούν για να ξεφύγουν από τις παλιές τους μνήμες που πάντως είναι παρούσες.
Εάν αντιλαμβάνεται ότι κάποιο παιδί βιώνει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγγείλει τις αρμόδιες αρχές.

Στέλλα Αιμιλία Κατσαρή | Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος
KYD προφίλ: Κάντε κλικ εδώ
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.