φορτωτής

Ροχαλήτο και Υπνική Άπνοια στην Παιδική Ηλικία

Πρόσθετο banner

Ροχαλήτο και Υπνική Άπνοια στην Παιδική Ηλικία

Ροχαλήτο και Υπνική Άπνοια στην Παιδική Ηλικία


Τι είναι το Ροχλήτο και ποια η σημασία του στα παιδιά;
Το σκίσιμο, όπως είναι γνωστό, είναι ηχητική που παράγεται κατά τη διάρκεια της ύπνου και μπορεί να επιφέρει την αφυπνία στους υπόλοιπους, έστω και αν προέρχεται από ένα παιδί. Τα αίτια του σκιασμού στα παιδιά είναι διαφορετικά από ότι στους ενήλικες. Το συχνότερο αίτιο στα παιδιά είναι η μερική απόφραξη του ρινικού φάρυγγα και / ή του οροφάρυγγα δηλαδή του πίσω μέρους της μύτης και / ή του πίσω μέρους του στόματος. Αυτό μπορεί να επέλθει περιστασιακά από μια απλή κρύα ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και πιο μονίμως από την υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια) ή / και των αμυγδάλων.
Ο σκιασμός όμως στα παιδιά, πέρα ​​από τον ενοχλητικό χαρακτήρα του, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του παιδιού. Είναι συνήθως παροδικό και υποχωρεί με την ανάπτυξη του παιδιού και την υποχώρηση της υπερτροφίας των αδενοειδών. Λόγος ανησυχίας υπάρχει μόνο αν το σκλαβίτο συνοδεύεται από υπνική άπνοια.

Τι είναι η υπνική άπνοια;
Η υπνική άπνοια είναι η επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής τόσο από το στόμα όσο και από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως μερικά δευτερόλεπτα). Η υπνική άπνοια συνήθως συνοδεύεται από σκίσιμο. Η άπνοια μπορεί να είναι αποφρακτική (λόγω της αφαίρεσης της αναπνευστικής οδού) αλλά μπορεί να είναι και κεντρική (λόγω της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας του αναπνευστικού κέντρου). Η συχνότερη άπνοια σε παιδιά είναι η αποφυκτική.

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπνωτικής απνοίας;
Η υποξαιμία δηλ. η χαμηλή οξυγόνωση του αίματος που δημιουργεί η άπνοια, μαζί με την κακή ποιότητα της ύπνωσης και οι παρατεταμένες μυϊκές προσπάθειες για την αποκατάσταση της αναπνοής μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού. Προβλήματα όπως απώλεια βάρους, πνευμονία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης μπορεί να επιφέρει νευροψυχολογικές διαταραχές όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.

Πως διαγιγνώσται η υπνική άπνοια;
Η διάγνωση της υπνωτικής απνοίας στα παιδιά είναι σε όλες τις περιπτώσεις καθαρά κλινική, σε αντίθεση με τους ενηλίκους στους οποίους χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται κυρίως στο ιστορικό που περιγράφεται από τους γονείς και στην κλινική εξέταση από τον ιατρό. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη διάγνωση ή τη διάκριση μεταξύ κεντρικής και αποφυκτικής ανοιχτότητας, τότε πρόσθετες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν. Βιντεογράφηση του παιδιού κατά τη διάρκεια της ύπνωσης για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο παλμικός οξύμετρος που μετράει την οξυγόνωση του αίματος κατά τη διάρκεια της ύπνου.

Πως θεραπεύει η υπνική άπνοια;
Η θεραπεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος της υπνωτικής άπνοιας στο παιδί (αποφρακτική ή κεντρική) και από τις αιτίες που προκαλούν αυτήν. Συνήθως, η απόφραξη οφείλεται σε αδενο-αμυγδαλική υπερτροφία και η άπνοια θεραπεύεται εντελώς με αδενοδεκτομή και αμυγδαλεκτομή. Η θεραπεία με επιπλέον ρινικά στεροειδή σπρέι ή σταγόνες για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει. Εάν η απόφραξη συνοδεύεται και από αλλεργική ρινίτιδα, που είναι συχνά στα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει. Οι πιο σπάνιες, συνήθως σε παιδιά με κνησμώδη συνδρόματα και νευρολογικές διαταραχές, χρειάζονται χρόνια θεραπεία με ειδική συσκευή παροχής θετικής πίεσης αέρα (CPAP) από τη μύτη για να κρατήσει την αναπνευστική οδό ανοιχτή. Σπάνια, και σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και σωλήνας τραχειοστομίας.

Άρθρο του κ. Edward Hadjihannas - Σύμβουλος του ENT Surgeon
KYD Προφίλ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.