φορτωτής

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ - ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ - ΑΚΜΗ

Πρόσθετο banner

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ - ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ - ΑΚΜΗ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ - ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ - ΑΚΜΗ


Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ ή PCOS) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες.

Μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα και την εμφάνιση προκαλώντας ακμή, σημαντική υπερτρίχωση του προσώπου και του σώματος ή του κονδύλου της κώμης. Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να συνυπάρχουν και ψυχολογικές διαταραχές. Αρκετές από τις γυναίκες με ΣΠΩ είναι παχύσαρκες ή δύσκολα χάνουν βάρος.

Τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά όσο αυξάνεται ο σωματικός βαρος. Μπορεί επίσης να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη και προβλημάτων στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Η απώλεια βάρους και η υιοθέτηση υγειούς τρόπου ζωής συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

Με ΣΠΩ πάσχει πάνω από το 10% των γυναικών. Το 20% όλων των γυναικών έχει πολυκυστικές ωοθήκες στην υπερηχογράφηση και μπορεί να έχει κίνδυνο ανάπτυξης των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν: ανωμαλίες ή απομάκρυνση της περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση, αύξηση βάρους και δυσκολία στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα φαίνεται να προκαλούνται από διαταραχές των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο και από την αύξηση της έκκρισης της ινσουλίνης που καταλήγουν σε αύξηση της παραγωγής ωοθήκης από τεστοστερόνη.

Η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και το στρες συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Πολλοί γυναίκες με ΣΠΩ έχουν μια επιμονή αύξησης της ορμόνης LH που προκαλεί την ωοθήκη για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. 25% των γυναικών με ΣΠΩ παράγουν επίσης λίγο αυξημένες ποσότητες ανδρογόνων επινεφριδίων. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι συνηθισμένα στα περισσότερα υπέρβαρα με ΣΠΩ και περίπου στο 1/3 των λεπτών γυναικών με ΣΠΩ. Στο ΣΠΩ τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη αποτελεσματικά (αντίσταση στην ινσουλίνη). Το βάρος αυξάνεται λόγω της αύξησης της αισθήσεως της πείνας και της ανάγκης για γλυκά και υδατάνθρακες που οδηγούν στην πολυφαγία και τη μετατροπή τους σε λιπαρά.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στα κύτταρα του υπόλοιπου σώματος, στις γυναίκες με αυτό το σύνδρομο οι ωοθήκες είναι ευαίσθητες στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδά τους προκαλούν την αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης.

Με την αύξηση της LH η τεστοστερόνη αυξάνεται περαιτέρω (περισσότερα άσηπτα ωοθυλάκια-περισσότερα ανδρογόνα, επιπτώσεις στην τριχοφυΐα, παραγωγή σμηγματώδους και ακμής, έλλειψη ωορρηξίας και ανωμαλίες του κύκλου)

Η διερεύνηση των περιστατικών με πιθανή ΣΠΩ περιλαμβάνει: υπερηχογράφημα ωοθηκών, ορμονικές εξετάσεις αίματος, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες εξετάσεις όπου είναι απαραίτητο.

Η διάλυση τίποτα διάλειμμα διάθεσε 2 από τα διαχωρίσματα:

Παρουσία διακρίσεις ανδροπισων στο αίμα ή επεξηγήσεις που απομακρύνονται κατά την ύπαρξξ.
Ανώμαλη έκς ή απουσία χωλ
Παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών στον υπερηχογράφο - Αποκλεισμός όλων των άλλων ιατρικών καταστάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τα παραπάνω.


Η θεραπεία περιλαμβάνει: (ανάλογα με την περίπτωση) Δίαιτα - σωστή διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, μείωση του στρες, συμπληρώματα διατροφής, ειδικά φάρμακα και θεραπεία των συμπτωμάτων (διαταραχές της περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση υπογονιμότητας ).

Η θεραπεία των συμπτωμάτων είναι αποτελεσματική (π.χ. αποτρίχωση, ρύθμιση κύκλου κλπ), εάν αντιμετωπιστούν οι βασικές διαταραχές που υπάρχουν στην παθολογία του συνδρόμου. Η ιατρική ομάδα (που περιλαμβάνει γυναικολόγο, δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, διατροφολόγο κ.α) προσφέρει καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα.


Δρ Ανδρέας Χρυσάνθου
Μαιευτήρας χειρουργός Γυναικολόγος Αρεταίειο Νοσοκομείο
Μέλος της ιατρικής ομάδας της Κλινικής Πολυκυστικών Ωμοθηκών
ΠΡΟΦΙΛ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.