φορτωτής

Όταν η ανησυχία επηρεάζει τη λειτουργία του ατόμου

Πρόσθετο banner

Όταν η ανησυχία επηρεάζει τη λειτουργία του ατόμου

Όταν η ανησυχία επηρεάζει τη λειτουργία του ατόμου


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί πολύ γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι μόνιμα ανήσυχοι.
Η άγχος κατατάσσεται στην κατηγορία των «υπολοίπων» συναισθημάτων αφού η ζημία που κάνει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζεται. Το άγχωμενο άτομο δεν μπορεί να απολαύσει την ζωή του αφού δεν αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο. Η αίσθημα που βιώνει επηρεάζει την λειτουργία του μυαλού του με αποτέλεσμα να αισθάνεται μια συνεχής πίεση και τα νεύρα του τεντωμένα.
Ο αγχωτικός χρειάζεται να μάθει να ζει το σήμερα και να αφήσει το μέλλον για το μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσει πότε είναι που ανησυχεί άδικα, αφού για πολλές από τις καταστάσεις που αναστατώνεται ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Η τάση των ανθρώπων να φαντάζουν τρομακτικές σκηνές και άσχημα γεγονότα ακόμη και με τις πιο μικρές αφορμές, επειδή συσχετίζουν το παρόν με παλιές εμπειρίες, ακόμα πιο φοβίζει τον άγχος, αφού το μέλλον φαντάζει μπροστά του απειλητικό και ανεξέλεγκτο. Οι συγκεκριμένες συνδέσεις δεν βοηθούν ποτέ και είναι καλές που πάσχουν από την ασθένεια να μάθουν να αποφύγουν.
Κάτι άλλο που βοηθάει στη μείωση της ανησυχίας είναι να αποφεύγεις κανείς κάτι που δεν του αρέσει, να βλέπει ή να το ακούει. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει το κανάλι στην τηλεόραση όταν οι ειδήσεις τον ενοχλούν και να δει μια ευχάριστη ταινία. Δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάζει ή να ακούει άσχημα γεγονότα εάν αισθάνεται ότι αυτό επηρεάζει την ψυχική του υγεία.
Άλλοι τρόποι που βοηθούν στην μείωση και τον έλεγχο της άγχους είναι:
Η αυθαιρεσία του θάρρους δηλαδή του ατόμου να κάνει σκέψεις και δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο. Αυτό βοηθά στην διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σωματικής και πνευματικής υγείας. Μόνο και μόνο η προσπάθεια διώχνει την άσχημη διάθεση και καθιστά τη εμφάνιση της ασθένειας.
Συγκέντρωση και απόλαυση της στιγμής. Ο αγχώδης δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ζει χωρίς τις σκέψεις που προκαλεί άγχος του. Δεν έχει την ικανότητα να επιλέξει πότε και τι να σκέφτεται, για παράδειγμα καθώς το τρώει του έρχεται στο μυαλό μια σκέψη που τον αναστατώνει. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι συνειδητά να αναρωτηθεί: «Τι υποθέτω τώρα τώρα; Τρώω ή σκέφτομαι; Γιατί δεν απολαμβάνω αυτή τη στιγμή το φαγητό μου και να σκεφτώ αργότερα; » Αυτός βοηθά να συγκεντρώσει πραγματικά σε αυτό που κάνει και να απομακρύνει κάθε είδους ανησυχία που δεν του επιτρέπει να χαλαρώσει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει κάθε σχέδιο και προγραμματισμό για το μέλλον. Ακόμα όμως και όταν αυτό είναι απαραίτητο να οργανωθεί για μια συγκεκριμένη στιγμή ώστε να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση.
Όταν δεν υπάρχει ο πνευματικός έλεγχος (έλεγχος των σκέψεων) η ασθένεια είναι ελεύθερη και χειραγωγεί όπως αυτό θέλει.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να ελέγχει την σκέψη του. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και να ασκήσει την εφαρμογή του ελέγχου αυτού.
Η διαχείριση της ανησυχίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνο του την κατάσταση είναι ωφέλιμο να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μπορέσει να ανακαλύψει το πραγματικό λόγο που ανησυχεί υπερβολικά αφού όπως είναι γνωστό η ασθένεια έχει τα ρίζα της στην έλλειψη εμπιστοσύνης, να βρει την αιτία που προκαλεί όλη αυτή η αναταραχή να φέρει στην επιφάνεια και να αντιμετωπίσει. Τέλος , καταφέρνει να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του, μαθαίνει νέες συμπεριφορές και κάνει σκέψεις που δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα του.
Για περισσότερες πληροφορίες ή ψυχοθεραπεία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ψυχολόγο:
Ειρήνη Κουρουκλάρη
Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος
Τηλ. +357 99994727
Κέντρο Κλινικής Ψυχολογίας & Μελετών Ψυχικής Υγείας
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.