φορτωτής

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική στην Ευρώπη

Πρόσθετο banner

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική στην Ευρώπη

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική στην Ευρώπη


Διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια που παρέχεται από τη συμβατική ιατρική θεωρείται από τον ασθενή ανεπαρκής.

Μια νέα και εκτεταμένη μελέτη έχει χαρτογραφήσει τη χρήση συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής στην Ευρώπη. Διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική και η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια που παρέχεται από τη συμβατική ιατρική θεωρείται από τον ασθενή ανεπαρκής.

Οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην πλάτη και άλλες ενοχλητικές καταστάσεις έχουν κάνει τους ανθρώπους να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες και όσοι έχουν ανώτερη εκπαίδευση χρησιμοποιούν συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική πιο συχνά από άλλες.

Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν από περισσότερες από 20 χώρες, ενώ περίπου 40,000 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων του Ελσίνκι, του Τάμπερε και του Τούρκου. Εξετάστηκαν τέσσερις τύποι θεραπείας: παραδοσιακές ασιατικές θεραπείες (κινεζική ιατρική, βελονισμός, βελονισμός), εναλλακτική ιατρική (ομοιοπαθητική, βότανα), χειρωνακτικές θεραπείες (μασάζ, χειροπρακτική, οστεοπαθητική, ρεφλεξολογία) .Θεραπείες που χρησιμοποιούνται από έναν στους τέσσερις

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένα στα τέσσερα άτομα στον πληθυσμό της μελέτης είχε χρησιμοποιήσει συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες κατά το παρελθόν έτος. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές θεραπείας ήταν το μασάζ (12%), η ομοιοπαθητική (6%), η οστεοπαθητική (5%) και τα βότανα (5%). Τα περισσότερα άτομα είχαν βιώσει μόνο μία μορφή θεραπείας.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι η εναλλακτική και η συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο με συμπληρωματικό τρόπο ή μαζί με τη συμβατική ιατρική, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο στην πρακτική φροντίδα των ασθενών όσο και στον δημόσιο λόγο, όπου οι θεραπείες αυτές συχνά πλαισιώνονται ως εναλλακτική λύση στη συμβατική ιατρική , "λέει ο Teemu Kemppainen, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν θεραπεία

Ο επιπολασμός των θεραπειών διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της μελέτης. Στη Γερμανία, σχεδόν το 40% του πληθυσμού της μελέτης είχε χρησιμοποιήσει συμπληρωματικές και εναλλακτικές μορφές θεραπείας, ενώ στην Ουγγαρία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%. Στη Φινλανδία και την Εσθονία, το 35% των ερωτηθέντων είχε χρησιμοποιήσει αυτές τις μορφές θεραπείας.

"Οι διαφορές εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες οι θεραπείες αυτές καλύπτονται από ασφάλειες. Ορισμένες χώρες εκπαιδεύουν επίσης τους γενικούς ιατρούς στη συμπληρωματική ιατρική", σημειώνει ο Kemppainen.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη χρήση συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής στην Ευρώπη. Δημοσιεύθηκε στη Σκανδιναβική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας. Η μελέτη βασίζεται στα δεδομένα της ευρωπαϊκής κοινωνικής έρευνας (γύρος 7), που συλλέχθηκαν το 2014. Πηγή: Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΝΤΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.