φορτωτής

Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και το άγχος στην παχυσαρκία

Πρόσθετο banner

Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και το άγχος στην παχυσαρκία

Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και το άγχος στην παχυσαρκία


Όπως όλοι, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, αλλά ακόμη περισσότερο. Οι ερευνητές του Joslin Diabetes Center έχουν τώρα αποδείξει μια εκπληκτική πιθανή συμβολή σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα - και αυτό είναι τα βακτηρίδια στο έντερο ή στο μικροβιακό έντερο, όπως είναι γνωστό.

Μελετώντας ποντίκια που γίνονται παχύσαρκοι όταν τοποθετούνται σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι επιστήμονες του Joslin διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έδειξαν σημαντικά περισσότερες ενδείξεις άγχους, κατάθλιψης και ιδεοληπτικής συμπεριφοράς σε σχέση με τα ζώα στις συνήθεις δίαιτες. "Αλλά όλες αυτές οι συμπεριφορές αντιστρέφονται ή βελτιώνονται όταν τα αντιβιοτικά που θα αλλάξουν το μικροβιοκτόνο του εντέρου έχουν χορηγηθεί με τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά", λέει ο C. Ronald Kahn, MD, συν-επικεφαλής του Τμήματος Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας και Μεταβολισμού στο Joslin και Mary K. Iacocca Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

"Ως ενδοκρινολόγοι, ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε ότι αισθάνονται διαφορετικά όταν έτρωγαν διαφορετικά τρόφιμα", σημειώνει ο Kahn, ο οποίος είναι ανώτερος συγγραφέας σε ένα έγγραφο της Μοριακής Ψυχιατρικής που περιγράφει την έρευνα. "Αυτό που λέει αυτή η μελέτη είναι ότι πολλά πράγματα στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας, αλλά ένα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο η διατροφή αλλάζει τα βακτήρια του εντέρου ή τα μικρόβια. χαμηλότερα, αλλάζει επίσης πολλά σήματα που προέρχονται από τα μικροβιακά έντερα και αυτά τα σήματα το κάνουν όλο τον τρόπο στον εγκέφαλο. "

Το εργαστήριό του έχει μελετήσει εδώ και καιρό ποντίκια που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και σχετιζόμενων μεταβολικών νοσημάτων όταν λαμβάνουν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Νωρίτερα φέτος, η ομάδα έδειξε ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης οδηγείται από την αλλαγή βακτηρίων στο μικροβιακό έντερο. Η κατάσταση αντιστράφηκε σε ποντίκια στα οποία δόθηκαν αντιβιοτικά στο πόσιμο νερό τους, γεγονός που άλλαξε το μικροβιακό.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες του Joslin συνέχισαν δίνοντας ποντίκια σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τέσσερις κλασσικές δοκιμασίες συμπεριφοράς σε εργαστηριακά ζώα, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται στην εξέταση φαρμάκων για άγχος και κατάθλιψη. Σε κάθε περίπτωση, τα ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έδειξαν υψηλότερα σημάδια άγχους και κατάθλιψης από τα ποντίκια σε τακτική διατροφή. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια έλαβαν αντιβιοτικά με τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι συμπεριφορές τους επέστρεψαν στο φυσιολογικό.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ερευνητές έδειξαν αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα του μικροβιολογικού παράγοντα ήταν η μεταφορά βακτηρίων του εντέρου από αυτά τα πειραματικά ποντίκια που δεν έπασχαν από μικροβιακά πτηνά, τα οποία δεν είχαν δικά τους βακτηρίδια. Τα ζώα που έλαβαν βακτήρια από ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έδειξαν ότι άρχισαν να εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας που σχετίζονται με το άγχος και την ιδεοληπτική συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτοί που έλαβαν μικρόβια από ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συν αντιβιοτικά, δεν έκαναν, αν και δεν έλαβαν τα ίδια τα αντιβιοτικά. "Αυτό αποδεικνύει ότι αυτές οι συμπεριφορές οδηγούνται σε κάποιο βαθμό από το μικροβιοκτόνο του εντέρου", λέει ο Kahn.

Αλλά τι ακριβώς κάνουν τα μικρόβια; Ο Joslin έψαχνε για ενδείξεις σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο (ο οποίος βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος) και τον πυρήνα accumbens (ο οποίος είναι σημαντικός για τη διάθεση και τη συμπεριφορά).

«Αποδείξαμε ότι, όπως άλλοι ιστοί του σώματος, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου καθίστανται ανθεκτικές στην ινσουλίνη σε ποντίκια σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», λέει ο Kahn. "Και αυτή η ανταπόκριση στο υψηλό λίπος είναι εν μέρει, και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν εντελώς, αναστρέφεται βάζοντας τα ζώα με αντιβιοτικά. Και πάλι, η ανταπόκριση είναι μεταβιβάσιμη όταν μεταφέρετε το μικροβιοκτόνο του εντέρου από ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, Έτσι, η αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από παράγοντες που προέρχονται από το μικροβιοκτόνο. "

Η ομάδα του Joslin συνέχισε να συνδέει τις μικροβιακές αλλοιώσεις με την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών - των χημικών που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο.

Ο Kahn και οι συνεργάτες του εργάζονται τώρα για να εντοπίσουν συγκεκριμένους πληθυσμούς βακτηρίων που εμπλέκονται σε αυτές τις διεργασίες και τα μόρια που παράγουν τα βακτήρια. Ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη υγιέστερων μεταβολικών προφίλ στον εγκέφαλο.

"Τα αντιβιοτικά είναι αμβλύ εργαλεία που αλλάζουν πολλά βακτήρια με πολύ δραματικούς τρόπους", λέει ο Kahn. «Προχωρώντας προς τα εμπρός, θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα ποια βακτήρια συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς. Αν μπορούσαμε να τροποποιήσουμε αυτά τα βακτήρια, είτε με τη χρήση πιο ευεργετικών βακτηρίων είτε με τη μείωση του αριθμού των επιβλαβών βακτηρίων, μπορεί να είναι ένας τρόπος να δείτε βελτιωμένη συμπεριφορά. "

Συνολικά, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πως η βασική έρευνα που βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη πολλών πεδίων μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες κατευθύνσεις, τονίζει ο Kahn. «Η κατανόηση ενός τομέα της βιολογίας, όπως ο διαβήτης και ο μεταβολισμός, μπορούν συχνά να δώσουν νέες και διαφορετικές προοπτικές σε έναν άλλο τομέα, όπως ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς», λέει. "Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αυτό που ξεκινάτε να κάνετε!"

Ιστορία Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το κέντρο διαβήτη Joslin
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.