φορτωτής

Νέα δοκιμή με ασφαλή και ακριβή διάγνωση αλλεργιών στα φιστίκια

Πρόσθετο banner

Νέα δοκιμή με ασφαλή και ακριβή διάγνωση αλλεργιών στα φιστίκια

Νέα δοκιμή με ασφαλή και ακριβή διάγνωση αλλεργιών στα φιστίκια


Οι επιστήμονες του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών έχουν αναπτύξει ένα νέο εργαστηριακό τεστ για τη διάγνωση της αλλεργίας στα φυστίκια. Η δοκιμή έχει 98% ειδικότητα και, αντίθετα από τις τρέχουσες επιλογές, δεν διατρέχει τον κίνδυνο ψευδώς θετικών ή προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναφυλακτικό σοκ.

Η απλή εξέταση αίματος είναι πενταπλάσια από πλευράς κόστους σε σύγκριση με την προφορική διατροφική πρόκληση (OFC) - την τυπική δοκιμή αλλεργίας σε τρόφιμα - και μπορεί να προσαρμοστεί για να δοκιμαστεί για άλλες τροφικές αλλεργίες.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. * Σήμερα, οι γιατροί διαγιγνώσκουν αλλεργία με φυστίκια χρησιμοποιώντας δοκιμασία δέρματος ή δοκιμασία IgE, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση ή ψευδώς θετικά και δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την ευαισθησία από την πραγματική τροφική αλλεργία .

Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το δέρμα και τα IgE είναι ασαφή, οι αλλεργιολόγοι βασίζονται σε ένα OFC, το οποίο συνίσταται στη διατροφή των φυστικιών σε αυξανόμενα μεγαλύτερες δόσεις σε έναν ασθενή σε εξαιρετικά ελεγχόμενο περιβάλλον στο νοσοκομείο για να επιβεβαιώσει την αλλεργία στο φαγητό. Ενώ η δοκιμή είναι το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Τώρα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια ασφαλέστερη, ακριβή εξέταση αίματος στο εργαστήριο.

Η νέα δοκιμασία, που ονομάζεται δοκιμασία ενεργοποίησης ιστού (MAT), θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο δεύτερης γραμμής όταν τα αποτελέσματα των δοκιμών δερματικών δοκιμών είναι ασαφή και προτού παραπέμψουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε ειδικούς για OFC, σύμφωνα με ερευνητές του MRC & Asthma UK Κέντρο Αλλεργικών Μηχανισμών Άσθματος. Η νέα τους μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αλλεργίας και της Κλινικής Ανοσολογίας.

Η Δρ Αλεξάνδρα Σάντος, επιστήμονας του MRC Clinician στο King's College του Λονδίνου, παιδιατρική αλλεργιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Οι τρέχουσες δοκιμές δεν είναι ιδανικές. Αν βασιζόμασταν μόνο σε αυτούς, θα είχαμε ξεπεράσει τις διατροφικές αλλεργίες - τοις εκατό των παιδιών ηλικίας σχολικής ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια θετική δοκιμή στα φιστίκια είναι στην πραγματικότητα αλλεργικά όταν τρώνε τα τρόφιμα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον ».

Ο δρ Σάντος συνέχισε: «Η νέα δοκιμή είναι συγκεκριμένη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, οπότε όταν είναι θετική, μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι ότι πρόκειται για αλλεργία. Θα μειώσουμε κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των δαπανηρών, αγχωτικών προφορικών προκλήσεων των τροφίμων που διεξάγονται, παιδιά που αντιμετωπίζουν αλλεργικές αντιδράσεις. "

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας ενεργοποιούνται όταν τα αλλεργιογόνα αλληλεπιδρούν με ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (ή IgE). Τα αλλεργιογόνα των τροφίμων ενεργοποιούν τα αντισώματα IgE, προκαλώντας συμπτώματα όπως δερματικές αντιδράσεις, κνησμό ή συστολή του στόματος, του λαιμού και των αεραγωγών και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (όπως κράμπες στο στομάχι, ναυτία ή έμετο). Η τρέχουσα δοκιμή δέρματος και δοκιμασία IgE, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, μετρά την παρουσία IgE αντισωμάτων.

Η νέα δοκιμή επικεντρώνεται στα μαστοκύτταρα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Τα μαστοκύτταρα ενεργοποιούνται αναγνωρίζοντας την IgE στο πλάσμα και, σε αλλεργικούς ασθενείς, παράγουν βιοδείκτες που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν στο εργαστήριο.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από 174 παιδιά που συμμετείχαν σε δοκιμές αλλεργίας - 73 αλλεργικά φυστίκια και 101 ανθεκτικά στα φυστίκια - οι επιστήμονες πρόσθεσαν πρωτεΐνη αραχιδέλης σε ιστιοκύτταρα για έλεγχο για IgE-μεσολαβούμενη ενεργοποίηση. Η ΜΑΤ προσδιορίζει με ακρίβεια την αλλεργία με φυστίκια με 98 εξειδίκευση. (Η ειδικότητα είναι ένα στατιστικό μέτρο για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας για τη διάγνωση.Το MAT test σπάνια δίνει θετικά αποτελέσματα σε μη αλλεργικούς ασθενείς.) Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η δοκιμή αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της αλλεργίας στα φυστίκια - ασθενείς με πιο σοβαρές αντιδράσεις έχουν μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένα μαστοκύτταρα.

Η δοκιμασία MAT είναι πέντε φορές φθηνότερη από την OFC, η οποία απαιτεί από έναν αλλεργιολόγο και εξειδικευμένους νοσοκόμους να παρακολουθούν για ανεπιθύμητες αντιδράσεις και να παρέχουν ιατρική υποστήριξη εάν προκύψουν συμπτώματα.

Η δοκιμή αυτή θα είναι χρήσιμη, καθώς βλέπουμε ολοένα και περισσότερα παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε αυτά τα τρόφιμα επειδή έχουν σοβαρά συμπτώματα, όπως το γάλα, τα αυγά, το σουσάμι και τα καρύδια. έκζεμα ή έχουν αδέλφια με αλλεργίες.Οι γονείς συχνά φοβούνται να τα ταΐσουν με τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δοκιμή MAT μπορεί να έχει άλλες χρήσεις, για παράδειγμα, στη βιομηχανία τροφίμων για να ανιχνεύσει την παρουσία αλλεργιογόνων στα προϊόντα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση της αλλεργικής αντίδρασης των ασθενών στα φάρμακα που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μεταβαίνουν τη δοκιμή βιοδεικτών έξω από το εργαστήριο και σε ένα κλινικό περιβάλλον. Θα εξετάσουν δείγματα αίματος από ασθενείς με υποψίες αλλεργιών για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τη χρησιμότητά τους.

:
* Πέντε έως οχτώ τοις εκατό των παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τροφική αλλεργία με έως και ένα στα 55 παιδιά που έχουν αλλεργία στα φυστίκια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστούν να αποφεύγετε να δώσετε στο παιδί σας φιστίκια και τρόφιμα που περιέχουν φιστίκια πριν από την ηλικία των έξι μηνών. Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επικαιροποιήσει τις συστάσεις τους - μια κίνηση που βρίσκεται στα έργα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επικαιροποιημένες οδηγίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των αιτήσεων για διάγνωση αλλεργιών με φυστίκι.
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.