φορτωτής

Έρευνες δείχνουν - Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Πρόσθετο banner

Έρευνες δείχνουν - Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Έρευνες δείχνουν - Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.


Μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει μια σημαντική σχέση μεταξύ του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και ενός ευρέος φάσματος ψυχιατρικών διαταραχών. Πάνω από 15 χρόνια, το 10.8% των ασθενών με αλλεργικές ασθένειες εμφάνισαν ψυχιατρική διαταραχή, σε σύγκριση με μόλις 6.7% αυτών που δεν είχαν αλλεργίες. Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των ασθενών με αλλεργίες μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να φροντίσουν αποτελεσματικότερα τους ασθενείς τους.

Οι ασθενείς με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry με ανοικτή πρόσβαση. Σχεδόν το 11% των ασθενών με κοινές αλλεργικές ασθένειες εμφάνισαν ψυχιατρική διαταραχή εντός μιας δεκαπενταετούς περιόδου, σε σύγκριση με μόλις το 15% των ασθενών χωρίς - 6.7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλεργίες με ορισμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές, είναι η πρώτη που βρίσκει μια σύνδεση μεταξύ των κοινών αλλεργιών και του συνολικού κινδύνου εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για το πώς οι γιατροί φροντίζουν και παρακολουθούν ασθενείς με αλλεργικές παθήσεις.

Το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα) και η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών αλλεργικών ασθενειών και αποκαλούνται ψευδώνυμα των τριών «Α». Ο Δρ Nian-Sheng Tzeng, από το Γενικό Νοσοκομείο Tri-Service της Ταϊβάν και κύριος συγγραφέας της μελέτης, παρατήρησε κάτι αναπάντεχο σε αυτούς τους ασθενείς.

"Ως κλινικός ιατρός, παρατήρησα ότι ορισμένοι ασθενείς με τα τρία« Α »εμφανίστηκαν να υποφέρουν συναισθηματικά», λέει ο Tzeng. "Ως εκ τούτου, ήθελα να διευκρινίσω εάν αυτές οι αλλεργικές ασθένειες συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές".

Όταν οι Tzeng και οι συνάδελφοί τους έψαξαν τη βιβλιογραφία, διαπίστωσαν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν αναφέρει συνδέσμους μεταξύ αλλεργικών ασθενειών και συγκεκριμένων ψυχιατρικών διαταραχών ή συναισθηματικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αλλεργικές παθήσεις είχαν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι προηγούμενες έρευνες υποστηρίξει αυτή τη θετική σύνδεση, με μία μελέτη στην Ταϊβάν που υποδηλώνει ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι λιγότερο συχνή στους ασθενείς με σχιζοφρένεια, για παράδειγμα. Σαφώς, χρειάστηκε εκτενέστερη έρευνα για μια πληρέστερη εικόνα.

Παρά την προηγούμενη έρευνα, κανείς δεν είχε μελετήσει τη σχέση μεταξύ των τριών "Α" και του συνολικού κινδύνου εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών. Για να το μελετήσουν σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εκτεταμένη βάση δεδομένων για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις υγείας στην Ταϊβάν, καλύπτοντας μια περίοδο 15 ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν 46,647 άτομα στη βάση δεδομένων με αλλεργικές ασθένειες και 139,941 χωρίς. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ασθενείς όλων των ηλικιών. Διαπίστωσαν ότι κατά την δεκαπενταετή περίοδο, το 15% των ατόμων με αλλεργικές παθήσεις ανέπτυξαν ψυχιατρική διαταραχή, σε σύγκριση με το 10.8% των ατόμων χωρίς αλλεργική νόσο. Αυτό μεταφράστηκε σε 6.7 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών για άτομα με αλλεργική νόσο.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ τα άτομα με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών σε ασθενείς με άσθμα.

Έτσι, γιατί οι ασθενείς με ορισμένες αλλεργικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή συνδέεται με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους. Καθώς οι αλλεργίες περιλαμβάνουν επίσης φλεγμονή, είναι πιθανό να συμβάλλουν σε ψυχιατρικές διαταραχές στους ίδιους ασθενείς. Το ψυχολογικό άγχος μιας ψυχιατρικής διαταραχής μπορεί επίσης να συμβάλει σε φυσικά συμπτώματα.

Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε την πιθανή αιτία αυτού του φαινομένου και οι ερευνητές πρέπει να ολοκληρώσουν περαιτέρω μελέτες για να προσδιορίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ αλλεργικών ασθενειών και ψυχιατρικών διαταραχών θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να φροντίσουν τους ασθενείς τους.

"Θα θέλαμε να αφήσουμε τους κλινικούς γιατρούς που νοιάζονται για ασθενείς με αλλεργικές ασθένειες να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος τους για ψυχιατρικές ασθένειες μπορεί να είναι υψηλότερος", λέει ο Tzeng. «Η αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασής τους και η παρακολούθηση της ψυχικής τους υγείας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών ψυχιατρικών προβλημάτων». Ιστορία Πηγή: Υλικά που παρέχονται από τα σύνορα.
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.