φορτωτής

Οι ερευνητές εντοπίζουν τις «πλαστές» σούπερ τροφές

Πρόσθετο banner

Οι ερευνητές εντοπίζουν τις «πλαστές» σούπερ τροφές

Οι ερευνητές εντοπίζουν τις «πλαστές» σούπερ τροφές


Σπόρους Chia, σκόνη Moringa, μούρα Açai ή Goji, ο κατάλογος των τροφίμων με υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία αυξάνεται συνεχώς. Οι καταναλωτές που αγαπούν την υγεία αγαπούν τα "superfoods" που αποδίδονται στις ιδιότητες που μειώνουν το στρες και αποτοξικοποιούν, καθώς και στις ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τώρα, ιδιαίτερα στην κρύα εποχή, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν όχι μόνο αποδεδειγμένα οικιακά φάρμακα, όπως ζεστό λεμόνι ή φασκόμηλο τσάι, αλλά και φαρμακευτικά φυτά από το εξωτερικό, όπως ο ινδικός βασιλικός, επίσης γνωστός ως tulsi. Το πρόβλημα: Όσο πιο εξωτικά είναι τα τρόφιμα, τόσο λιγότερο ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος να έχει το αρχικό προϊόν. Οι αναμειγνύσεις ή η παραποίηση προϊόντων αυξάνονται. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει γενετικούς κώδικες ραβδώσεων για τις σούπερ τροφές.
Σπόρους Chia, σκόνη Moringa, μούρα Açai ή Goji, ο κατάλογος των τροφίμων με υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία αυξάνεται συνεχώς. Οι καταναλωτές που αγαπούν την υγεία αγαπούν τα "superfoods" που αποδίδονται στις ιδιότητες που μειώνουν το στρες και αποτοξικοποιούν, καθώς και στις ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τώρα, ιδιαίτερα στην κρύα εποχή, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν όχι μόνο αποδεδειγμένα οικιακά φάρμακα, όπως ζεστό λεμόνι ή φασκόμηλο τσάι, αλλά και φαρμακευτικά φυτά από το εξωτερικό, όπως ο ινδικός βασιλικός, επίσης γνωστός ως tulsi. Το πρόβλημα: Όσο πιο εξωτικά είναι τα τρόφιμα, τόσο λιγότερο ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος να έχει το αρχικό προϊόν. Οι αναμειγνύσεις ή η παραποίηση προϊόντων αυξάνονται. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (KIT) έχουν αναπτύξει γενετικούς κώδικες barcode για τις σούπερ τροφές.
"Χάρη στην παγκοσμιοποίηση, τα ειδικά φαρμακευτικά φυτά που αναπτύσσονται σε μια μόνο περιοχή έχουν μόνο μια παγκόσμια αγορά", λέει ο Peter Nick του Βοτανικού Ινστιτούτου KIT. Εάν οι ταχέως μεταβαλλόμενες τάσεις υπερφαγίας οδηγούν σε απότομη αύξηση της ζήτησης, αυτές συχνά δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δυνατότητες, λέει ο καθηγητής για τη βιολογία των μοριακών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ραγδαία αυξανόμενο εμπόριο πλαστών τραπεζογραμματίων. "Ο μύκητας της κάμπιας θεωρείται ότι έχει ενισχυτικό και αφροδισιακό αποτέλεσμα στην παραδοσιακή ιατρική. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η εξαγόμενη ποσότητα αυτού του μανιταριού είναι οκτώ φορές εκείνη της συγκομιδής του", λέει ο Nick.
Τα πλαστά φαρμακευτικά φυτά και οι σούπερ τροφές είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακόμη και από τους ειδικούς. "Συχνά, αυτά είναι εξωτικά φυτά και κανείς δεν ξέρει τι μοιάζουν", λέει ο Nick. Ή μόνο λίγα είδη έχουν τις επιθυμητές ιδιότητες. "Υπάρχουν 1400 είδη μπαμπού, αλλά τα φύλλα μόνο τριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του δημοφιλούς τσαγιού για την υγεία", λέει ο Nick. Είναι παρόμοιο με το ινδικό βασιλικό, που ονομάζεται επίσης ιερός βασιλικός. "Το δικαίωμα tulsi μπορεί να είναι χρήσιμο σε περίπτωση δυσκολιών στην αναπνοή ή βρογχίτιδα, αλλά άλλα είδη μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις."
Λόγω των κινδύνων αυτών, τα φυτικά προϊόντα ελέγχονται για την ορθότητα του καταλόγου των συστατικών στους ελέγχους εισαγωγής. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται κυρίως μικροσκοπικά με τη βοήθεια βοτανικών περιγραφών. "Αλλά σε περίπτωση σκόνης π.χ. Chia, που είναι ένα είδος φασκόμηλου, η μέθοδος αυτή δεν έχει καμία χρησιμότητα", επισημαίνει ο Nick. Οι εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ανάγνωση των αλληλουχιών γονιδίων, η οποία πραγματοποιείται επίσης σε τεστ πατρότητας, είναι πολύ χρονοβόρες και δαπανηρές. Ο Νικ και η ομάδα του έχουν αναπτύξει μια διαδικασία που βασίζεται σε μικρές διαφορές της γονιδιακής αλληλουχίας για να εφαρμόσουν ειδικά το ψαλίδι γονιδίων σε ορισμένα σημεία των κλώνων DNA που αποτελούν το γενετικό υλικό. Παρόμοια με ένα κλειδί που ταιριάζει σε μια κλειδαριά, το ψαλίδι ταιριάζει μόνο σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο θραυσμάτων γονιδίων που μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα γενετικό αποτύπωμα για το είδος που αναζητείται. Αν το ψαλίδι κλείσει, ο Νικ ξέρει ότι αυτό είναι το σωστό εργοστάσιο. "Αυτό μοιάζει με ένα γραμμωτό κώδικα που μπορεί να διαβαστεί με τον αντίστοιχο σαρωτή." Ο Νικ έχει ήδη συλλέξει 7000 τέτοιων γραμμικών κωδικών στη βάση δεδομένων του.


Ιστορία Πηγή:
Υλικά που παρέχονται από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης.

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.