φορτωτής

Το μυστικό για τη μακροζωία μπορεί να βρίσκεται μέσα στο μικροβιοκτόνο και το έντερο.

Πρόσθετο banner

Το μυστικό για τη μακροζωία μπορεί να βρίσκεται μέσα στο μικροβιοκτόνο και το έντερο.

Το μυστικό για τη μακροζωία μπορεί να βρίσκεται μέσα στο μικροβιοκτόνο και το έντερο.

Οι επιστήμονες τράβηξαν φρούτα μύγες με ένα συνδυασμό προβιοτικών και ένα συμπλήρωμα βοτάνων που ονομάζεται Triphala που ήταν σε θέση να παρατείνει τη μακροζωία μύγες κατά 60 τοις εκατό και να τους προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση.


Είστε ό, τι τρώτε. Ή έτσι λέει η ρήση. Η επιστήμη τώρα μας λέει ότι είμαστε ό, τι τα βακτήρια που ζουν στο εντερικό μας σύστημα τρώνε και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο καλά γερνάμε. Βασιζόμενοι σε αυτό, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill τράβηξαν μύγες φρούτων με συνδυασμό προβιοτικών και συμπληρώματος βοτάνων που ονομάζεται Triphala, το οποίο μπόρεσε να παρατείνει κατά 60% τη μακροζωία των μύγας και να τα προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις επιστημονικές εκθέσεις, προσθέτει ένα αυξανόμενο σύνολο ενδείξεων για την επιρροή που μπορεί να έχουν τα βακτήρια του εντέρου στην υγεία. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν ένα συμβιωτικό - κατασκευασμένο από προβιοτικά με πλούσιο σε πολυφαινόλη συμπλήρωμα - στη διατροφή μυγών φρούτων.


Οι μύγες που τρέφονται με το συννοτικό ζούσαν μέχρι 66 ημέρες - 26 ημέρες περισσότερο από αυτές που δεν είχαν συμπληρώσει. Έδειξαν επίσης μειωμένα χαρακτηριστικά γήρανσης, όπως η αντοχή στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.


"Τα προβιοτικά αλλάζουν δραματικά την αρχιτεκτονική της μικροβιοτότητας του εντέρου, όχι μόνο στη σύνθεσή του αλλά και σε σχέση με το πώς μεταβολίζονται τα τρόφιμα που τρώμε", λέει η Satya Prakash, καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στην Ιατρική Σχολή του McGill και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης . "Αυτό επιτρέπει σε ένα μεμονωμένο προβιοτικό σκεύασμα να ενεργεί ταυτόχρονα σε διάφορες βιοχημικές οδούς σηματοδότησης για να επιφέρει ευρείες ευεργετικές φυσιολογικές επιδράσεις και εξηγεί γιατί η μοναδική διατύπωση που παρουσιάζουμε σε αυτή την εργασία έχει τόσο δραματική επίδραση σε τόσους πολλούς διαφορετικούς δείκτες.


Η μύγα φρούτων είναι αξιοσημείωτα παρόμοια με τα θηλαστικά με περίπου 70% ομοιότητα όσον αφορά τις βιοχημικές τους οδούς, καθιστώντας την καλή ένδειξη για το τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους, προσθέτει ο Prakash.


«Τα αποτελέσματα στον άνθρωπο δεν θα είναι τόσο δραματικά, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν σίγουρα ότι μια δίαιτα που ενσωματώνει ειδικά το Triphala μαζί με αυτά τα προβιοτικά θα προωθήσει μια μακρά και υγιή ζωή».


Οι συγγραφείς λένε επίσης ότι τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν από τον "άξονα εντέρου-εγκεφάλου", ένα αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ μικροοργανισμών που διαμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα - τη μικροβιοτική - και στον εγκέφαλο. Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο άξονας του εντέρου-εγκεφάλου εμπλέκεται σε νευροπαθολογικές αλλαγές και σε ποικίλες καταστάσεις όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νευροεκφυλισμό και ακόμη και κατάθλιψη. Λίγες μελέτες, ωστόσο, έχουν σχεδιάσει με επιτυχία τα θεραπευτικά μέσα που ρυθμίζουν τα μικροβιοτικά του εντέρου που έχουν αποτελέσματα τόσο ισχυρά όσο και ευρεία όπως η σύνθεση που παρουσιάζεται στη νέα μελέτη.


Μάθηση από την παραδοσιακή ιατρική


Το φυτικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, το Triphala, είναι ένα σκεύασμα από αμαλάκι, bibhitaki και haritaki, φρούτα που χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά φυτά στην Αγιουρβέδα, μια μορφή παραδοσιακής ινδικής ιατρικής.


Η Susan Westfall, πρώην διδακτορίνη στο McGill και επικεφαλής της μελέτης, λέει ότι η ιδέα του συνδυασμού της Triphala και των προβιοτικών προέρχεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον της για τη μελέτη φυσικών προϊόντων που προέρχονται από την παραδοσιακή ινδική ιατρική και την επίδρασή τους στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.


"Στην αρχή αυτής της μελέτης, ελπίζαμε ότι ο συνδυασμός του Triphala με τα προβιοτικά θα ήταν τουλάχιστον ελαφρώς καλύτερο από τα μεμονωμένα συστατικά τους όσον αφορά το φυσιολογικό όφελος, αλλά δεν φανταζόμασταν πόσο επιτυχής θα ήταν αυτή η διατύπωση", λέει ο Westfall, ο οποίος είναι πλέον μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Ιατρικής του Icahn στο όρος Sinai στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.


Η νέα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία που κατατίθενται σε προσωρινό αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέσω μιας εταιρείας που συνθέτουν οι συγγραφείς, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το πεδίο του μικροβίου, των προβιοτικών και της ανθρώπινης υγείας.


Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρείες φυσιολογικές επιδράσεις αυτής της σύνθεσης που εμφανίζεται στη μύγα των καρπών, ο Prakash ελπίζει ότι η σύνθεσή τους θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, νευροεκφυλισμό, χρόνια φλεγμονή, κατάθλιψη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ακόμη και καρκίνο.


Ιστορία Πηγή: Susan Westfall, Nikita Lomis, Satya Prakash. Η επέκταση της μακροζωίας στη Drosophila μέσω της επικοινωνίας του εντέρου. Scientific Reports, 2018; 8 (1) DOI: 10.1038 / s41598-018-25382-z