φορτωτής

Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση λίπους.

Πρόσθετο banner

Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση λίπους.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση λίπους.


Τα συγκεκριμένα βακτήρια στο λεπτό έντερο είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση λίπους
Μια νέα μελέτη - μια από τις λίγες για να επικεντρωθεί στα μικρόβια στην ανώτερη γαστρεντερική οδό - δείχνει πως η συνηθισμένη δυτική διατροφή με θερμίδες μπορεί να προκαλέσει επέκταση μικροβίων που προωθούν την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή παρουσία αυτών των μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διατροφή και παχυσαρκία.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών για το μικροβιακό έντερο έχει επικεντρωθεί στα βακτήρια στο παχύ έντερο, μια νέα μελέτη - μια από τις λίγες για να επικεντρωθεί στα μικρόβια στην ανώτερη γαστρεντερική οδό - δείχνει πώς μπορεί να προκαλέσει η τυπική δυτική διατροφή με πυκνότητα σε θερμίδες την επέκταση των μικροβίων που προάγουν την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός 24 έως 48 ωρών στο λεπτό έντερο σε απόκριση κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ευρήματα από αυτή την εργασία υποδηλώνουν ότι αυτά τα μικρόβια διευκολύνουν την παραγωγή και την έκκριση πεπτικών ενζύμων στο λεπτό έντερο.
Αυτά τα πεπτικά ένζυμα καταστρέφουν το λίπος διατροφής, επιτρέποντας την ταχεία απορρόφηση των θερμών τροφίμων. Ταυτόχρονα, τα μικρόβια απελευθερώνουν βιοδραστικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις διεγείρουν τα απορροφητικά κύτταρα στο έντερο να συσκευάζουν και να μεταφέρουν λίπος για απορρόφηση. Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή παρουσία αυτών των μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διατροφή και παχυσαρκία.
"Αυτά τα βακτήρια αποτελούν μέρος μιας ενορχηστρωμένης σειράς συμβάντων που καθιστούν την απορρόφηση των λιπιδίων πιο αποτελεσματική", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ο Eugene B. Chang, MD, ο Martin Boyer καθηγητής της ιατρικής και διευθυντής του NIH Digestive Diseases Core Research Centre Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ιατρική. "Λίγοι άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί στο μικρόβιο του λεπτού εντέρου, αλλά αυτό είναι όπου οι περισσότερες βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται και απορροφώνται."
"Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα μικρόβια μικρού εντέρου ρυθμίζουν άμεσα τόσο την πέψη όσο και την απορρόφηση λιπιδίων", πρόσθεσε. "Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές κλινικές εφαρμογές, ειδικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων".
Οι στόχοι της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στις 11 Απριλίου 2018 στο περιοδικό Cell Host and Microbe, ήταν να ανακαλυφθεί εάν απαιτούνται μικροοργανισμοί για την πέψη και την απορρόφηση των λιπών, να αρχίσουν να μαθαίνουν ποια μικρόβια εμπλέκονται και να εκτιμούν το ρόλο της δίαιτας που προκαλούνται από μικροοργανισμούς στην πέψη και πρόσληψη λιπών.
Η μελέτη περιελάμβανε ποντίκια που ήταν απαλλαγμένα από σπέρμα, εκτρεφόταν σε απομονωμένους θαλάμους και δεν περιείχε εντερικά βακτηρίδια και ποντίκια που ήταν «ειδικά απαλλαγμένα από παθογόνα (SPF)», που σημαίνει υγιή αλλά πρόσφορα κοινά μη προκαλώντας ασθένεια μικρόβια.
Τα ποντίκια χωρίς μικρόβια, ακόμα και όταν ταΐζαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν μπόρεσαν να αφομοιώσουν ή να απορροφήσουν λιπαρά τρόφιμα. Δεν κέρδισαν βάρος. Αντ 'αυτού, είχαν αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο σκαμνί τους.
Τα ποντίκια SPF που έλαβαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αύξησαν το βάρος τους. Αυτή η δίαιτα ώθησε γρήγορα την αφθονία ορισμένων μικροβίων στο λεπτό έντερο, συμπεριλαμβανομένων μικροβίων από τις οικογένειες Clostridiaceae και Peptostreptococcaceae. Ένα μέλος των Clostridiaceae βρέθηκε να επηρεάζει ειδικά την απορρόφηση λίπους. Η αφθονία άλλων βακτηριακών οικογενειών μειώθηκε σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένης της Bifidobacteriacaea και της Bacteriodacaea, οι οποίες συνηθίζουν να συνδέονται με την ελαστικότητα.
Όταν τα ποντίκια χωρίς μικρόβια εισήχθησαν στη συνέχεια σε μικρόβια που συμβάλλουν στην πέψη λιπών, γρήγορα απέκτησαν την ικανότητα να απορροφούν λιπίδια.
"Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι, τουλάχιστον σε ποντίκια, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μεταβάλει βαθιά τη μικροβιακή σύνθεση του λεπτού εντέρου", ανέφερε ο Chang. «Ορισμένες διατροφικές πιέσεις, όπως τα τρόφιμα πυκνής θερμίδας, προσελκύουν συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη στο λεπτό έντερο.Αυτά τα μικρόβια είναι στη συνέχεια ικανά να επιτρέψουν στον ξενιστή να αφομοιώσει αυτή τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και να απορροφήσει λίπη. ως το πάγκρεας. "
"Αυτό το έργο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας", καταλήγουν οι συντάκτες. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της αφθονίας ή της δραστηριότητας ορισμένων μικροβίων που προάγουν την απορρόφηση λίπους ή την αύξηση της αφθονίας των μικροβίων που μπορεί να εμποδίσουν την πρόσληψη λίπους.
"Θα έλεγα ότι η πιο σημαντική γενική προσέγγιση είναι η ιδέα ότι αυτό που τρώμε - η διατροφή μας σε καθημερινή βάση - έχει βαθιές επιπτώσεις στην αφθονία και τον τύπο των βακτηρίων που φιλοξενούμε στο έντερο μας", δήλωσε η Kristina Martinez-Guryn , PhD, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και τώρα βοηθός καθηγητής στο Midwestern University στο Downers Grove, IL. "Αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν άμεσα τον μεταβολισμό μας και την τάση μας να κερδίσουμε βάρος σε ορισμένες δίαιτες".
Παρόλο που η μελέτη αυτή ήταν πολύ προκαταρκτική, πρόσθεσε ότι "τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προ- ή προβιοτικά ή ακόμα και να αναπτύξουμε μετα βιοτική (βακτηριακές ενώσεις ή μεταβολίτες) για να αυξήσουμε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για άτομα με διαταραχές δυσαπορρόφησης, ή θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε νέους τρόπους για τη μείωση της παχυσαρκίας. "

Ιστορία Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ιατρικό Κέντρο.

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.