φορτωτής

Έκπληξη: Γλυκό δόντι γονίδιο που συνδέεται με λιγότερο σωματικό λίπος

Πρόσθετο banner

Έκπληξη: Γλυκό δόντι γονίδιο που συνδέεται με λιγότερο σωματικό λίπος

Έκπληξη: Γλυκό δόντι γονίδιο που συνδέεται με λιγότερο σωματικό λίπος


Το περασμένο έτος οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη επιθυμία για γλυκά πράγματα μπορεί να προσδιοριστεί από μια γενετική ποικιλομορφία. Τώρα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι με αυτή τη γενετική διάθεση για ένα γλυκό δόντι έχουν λιγότερο σωματικό λίπος.

Τα άτομα με γονιδιακή παραλλαγή του FGF21 έχουν προδιάθεση για λιγότερο λίπος στο σώμα από άλλα, όπως δείχνει η νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Αποτελεί μια μικρή έκπληξη για τους ερευνητές, οι οποίοι πέρυσι ανακάλυψαν ότι ακριβώς αυτή η γενετική ποικιλομορφία θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη λαχτάρα για τα γλυκά πράγματα. Οι άνθρωποι με αυτή την παραλλαγή τρώνε περισσότερη ζάχαρη από άλλες.

«Είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή διαίσθηση ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη ζάχαρη θα πρέπει να έχουν λιγότερα σωματικά λίπη. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μελετάμε μόνο αυτή τη συγκεκριμένη γενετική ποικιλία και προσπαθούμε να βρούμε συνδέσεις με το υπόλοιπο σώμα. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την πρόσληψη ζάχαρης και τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, λέει ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, ο αναπληρωτής καθηγητής Niels Grarup από το Κέντρο Ίδρυσης Novo Nordisk Foundation for Basic Metabolic Research.

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση και περισσότερη «μορφή μήλου»
Ωστόσο, τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη γενετική ποικιλομορφία δεν είναι όλα θετικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η γενετική ποικιλότητα συνδέεται με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση και περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση από τους γοφούς - δηλαδή, περισσότερο «σχήμα μήλου».

Η μελέτη είναι μια διεθνής συνεργασία με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School και έχει μόλις δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών βασίζονται σε μεγάλα ποσά δεδομένων. Έχουν μελετήσει τις πληροφορίες για την υγεία από περισσότερα από 450,000 άτομα που έχουν επιτρέψει την καταχώρησή τους στη βρετανική Biobank. Περιλαμβάνει δείγματα αίματος, ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τα γενετικά δεδομένα, μεταξύ άλλων.

«Τώρα που τόσοι πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στη μελέτη, δίνει τα συμπεράσματά μας μια ορισμένη ευρωστία. Παρόλο που η διαφορά στην ποσότητα του σωματικού λίπους ή της αρτηριακής πίεσης είναι μικρή, ανάλογα με το αν το άτομο έχει ή όχι αυτή τη γενετική ποικιλία, είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή. Περίπου το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει αυτή τη γενετική προδιάθεση », λέει ο Niels Grarup.


Πιθανός στόχος για τα ναρκωτικά
Αυτή η νέα γνώση σχετικά με τους ανθρώπους με «γενετικό γλυκό δόντι» είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με την ανάπτυξη φαρμάκων και τη μελλοντική έρευνα. Επειδή οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος να προσδιορίσουν εάν είναι δυνατόν να στοχεύσετε ή να αντικαταστήσετε τον FGF21 χρησιμοποιώντας φάρμακα για να θεραπεύσετε την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

«Λόγω της σύνδεσής του με τη ζάχαρη, ο FGF21 αποτελεί έναν πιθανό στόχο στη θεραπεία για παράδειγμα της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Η έρευνα αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε τους βασικούς μηχανισμούς της ορμόνης και να προβλέψουμε τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες », λέει ο Niels Grarup.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και το Ίδρυμα Novo Nordisk, μεταξύ άλλων.

Ιστορία Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Η Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών
Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.