φορτωτής

Η δοκιμή της συμπλήρωσης ωμέγα λιπαρών οξέων στα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Πρόσθετο banner

Η δοκιμή της συμπλήρωσης ωμέγα λιπαρών οξέων στα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Η δοκιμή της συμπλήρωσης ωμέγα λιπαρών οξέων στα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα


Τριάντα ένα νήπια που γεννήθηκαν πρόωρα συμμετείχαν. Για τρεις μήνες, ο μισός έλαβε ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε έναν ειδικό συνδυασμό ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και το μισό πήρε ένα εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έλαβε το καθημερινό συμπλήρωμα ωμέγα λιπαρών οξέων εμφάνισε μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων ASD από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που παρείχαν οι γονείς των παιδιών.

Οι ερευνητές από το Nationwide Children's Hospital έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα λιπαρών οξέων μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος στα μικρά παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα (περισσότερες από 11 εβδομάδες νωρίτερα). Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Nutrition.

"Η δοκιμή είχε δύο στόχους: πρώτον, θέλαμε να επιβεβαιώσουμε τη σκοπιμότητα μιας μεγάλης μελέτης για τα παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και εμφάνισαν συμπτώματα που συχνά παρατηρήθηκαν με την ASD." Δεύτερον, θέλαμε να δούμε ποιες θα ήταν οι επιδράσεις των ωμέγα λιπαρών οξέων στα γονέα- ανέφερε συμπτώματα ASD και σχετικές συμπεριφορές ", λέει η Sarah Keim, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Υγείας στο Ινστιτούτο Ερευνών του Nationwide Children's.

Ο Δρ Keim και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια μελέτη όπου συμμετείχαν πρόωρα 31 παιδιά που γεννήθηκαν. Για 3 μήνες, οι μισοί από αυτούς έλαβαν καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε ειδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6, ενώ το άλλο μισό έλαβε ένα εικονικό φάρμακο, παρόλο που οι οικογένειες αγνοούσαν τις οποίες έλαβαν για να κάνουν την μελέτη αυστηρή.

Η ομάδα που έλαβε το καθημερινό συμπλήρωμα ωμέγα λιπαρών οξέων εμφάνισε μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων ASD από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που παρείχαν οι γονείς των παιδιών.

"Βρήκαμε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα ASD στην ομάδα θεραπείας, αν και τα οφέλη περιορίζονταν σε ένα μέτρο που χρησιμοποιήσαμε", εξηγεί ο Δρ Keim. «Πρέπει να κάνουμε μια μεγαλύτερη δοκιμή για να κατανοήσουμε περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις σε μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών».

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα παρατηρούμενα οφέλη της συμπλήρωσης ωμέγα λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να οφείλονται στον ρόλο αυτών των θρεπτικών ουσιών στη φλεγμονή του σώματος. Η ASD θεωρείται γενικά μια νευροφλεγμονώδης κατάσταση και η επίδραση της φλεγμονής μέσω της διατροφικής συμπλήρωσης μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά σε παιδιά με συμπτώματα ASD.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι δίνοντας ωμέγα λιπαρά οξέα στα παιδιά νωρίς όταν παρουσιάζουν πρώτα συμπτώματα και ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται ενεργά μπορεί να τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

"Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για να βοηθήσουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα με τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις και τα προβλήματα συμπεριφοράς που συχνά εμφανίζουν." Για τα πολύ μικρά παιδιά, τα φάρμακα που μερικές φορές προσπαθούν οι γιατροί τείνουν να έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. τα φάρμακα έχουν στο μυαλό που αναπτύσσονται ακόμα ", λέει ο Δρ Keim. "Εάν η χρήση συμπληρώματος ωμέγα λιπαρών οξέων βοηθά, θα έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο για αυτά τα παιδιά."

Ο Δρ Keim και η ομάδα της σχεδιάζουν να διευρύνουν το έργο σε μια δοκιμή πλήρους κλίμακας στο μέλλον. Πρόσφατα έλαβαν επιχορήγηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να μελετήσουν την επίδραση των ωμέγα λιπαρών οξέων σε παιδιά ηλικίας 2-6 ετών που έχουν ASD.

Συντάκτης Avatar

σχετικά με το Συγγραφέας

Η ιατρική βάση δεδομένων του KYD βοηθά τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες και τη θέση τους, παρέχοντας τα τελευταία νέα στην υγεία και ευεξία.