Ο Όμιλος Ματέρια αποτελεί έναν από τους εταίρους στο χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Έργο InterGenic (Erasmus KA2-KA220-ADU-DFEFF25E), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης, μέσω της αναβίωσης παλιών οικολογικών πρακτικών και της εκμάθησης της χρήσης τεχνολογίας.
Το Έργο με τίτλο InterGenic – Υποστήριξη της διπλής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διαγενεακής μάθησης, της ανταλλαγής γνώσεων και των κοινών δράσεων (Supporting EU’s twin transitions through intergenerational learning, exchanges of knowledge and joint actions), συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα ERASMUS+ στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, αναλαμβάνει να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή μέσα από την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διαγενεακή καθοδήγηση, ούτως ώστε να υποστηριχθεί πρακτικά η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της, στόχος που προκύπτει από την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Η κοινοπραξία του Έργου InterGenic αποτελείται από 8 εταίρους:
Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία, ο οργανισμός InterAktion στην Αυστρία, ο οργανισμός ODISEE στο Βέλγιο, το Δίκτυο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας- ΔΥΕΚΟ στην Ελλάδα, ο επαγγελματικός οργανισμός EuroSpeak Limited στην Ιρλανδία και ο οργανισμός Innovation Education Lab στη Ρουμανία. Στην Κύπρο, το Έργο υλοποιείται από τον Όμιλο Ματέρια στη Λευκωσία και το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL).
Οι στόχοι του Έργου αφορούν:
- την ενίσχυση και τη μεταφορά των ψηφιακών δεξιοτήτων από τους/ τις νέους/ νέες προς άτομα άνω των 55 ετών
- την επαναφορά βιώσιμων πρακτικών που διδάσκονται από άτομα άνω των 55 ετών προς νέους/ νέες
- την εισήγηση τοπικών λύσεων για τη διττή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή)
- την ευαισθητοποίηση, γεφυρώνοντας παράλληλα το κοινωνικοεπιστημονικό γενεολογικό χάσμα
Οι ηλικιωμένοι έχουν γνώση πολλών βιώσιμων πρακτικών που μπορούν να μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές. Οι νέοι , με την έμφυτη εξοικείωση και την επάρκειά τους στις ψηφιακές τεχνολογίες, είναι σε θέση να καθοδηγήσουν και να εκπαιδεύσουν τις παλαιότερες γενιές , προσφέροντας εκπαίδευση σε μια ποικιλία ψηφιακών δεξιοτήτων, από βασική παιδεία υπολογιστών έως πιο προηγμένες λειτουργίες λογισμικού και διαδικτύου, προωθώντας μια ψηφιακή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Οι πιο πάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω:
- εργαστηρίων αφιερωμένα σε ηλικιωμένους και άλλα νέους, όπου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στο να γίνουν αποτελεσματικοί μέντορες προς τα άτομα της άλλης γενιάς.
- συν-δημιουργίας δύο εκπαιδευτικών πακέτων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τόσο των νέων όσο και των ηλικιωμένων. Τα εκπαιδευτικά πακέτα στοχεύουν να εξοπλίσουν κάθε ομάδα με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να καθοδηγήσει αποτελεσματικά την άλλη γενιά. Τα πακέτα θα καλύπτουν θεματικές σχετικές με ψηφιακές δεξιότητες και παλιές οικολογικές πρακτικές.
Τα βήματα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής:
Έχουν ολοκληρωθεί 14 εργαστήρια συνολικά, 7 εργαστήρια αφιερωμένα σε ηλικιωμένους και άλλα 7 αφιερωμένα για νέους. Αυτά τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στις επτά χώρες της κοινοπραξίας: Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ισπανία, με κάθε χώρα να φιλοξενεί δύο εργαστήρια. Στην Κύπρο, τα εργαστήρια έχουν ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών και την Ενωμένη Νεολαία Λυμπιών.
Η ερευνητική ομάδα εργάζεται τώρα για την ανάπτυξη δομημένων εργαστηρίων που θα επιτρέψουν στους νέους να καθοδηγούν ηλικιωμένους για τη βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και στους ηλικιωμένους να καθοδηγούν τους νέους στο μαθησιακό τους ταξίδι βιωσιμότητας.
Για να παραμένετε ενημερωμένοι για τις δράσεις του Έργου μπορείτε να ακολουθήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έργου InterGenic (Facebook, Instagram) και την επίσημη ιστοσελίδα του Έργου InterGenic.





